Kiusaaminen netissä
Kiusaaminen ei rajoitu koulun käytäville – se voi ulottua myös lasten ja nuorten digiarkeen: sosiaaliseen mediaan, peleihin ja viestipalveluihin. Nettikiusaaminen voi levitä nopeasti, ja siksi siihen on tärkeää puuttua heti. Myös ennaltaehkäisy on keskeistä, ja siinä vanhemmilla ja huoltajilla on tärkeä rooli.
Alla on koottu ajankohtaisia ja konkreettisia vinkkejä, joiden avulla voit tukea lasta tai nuorta nettikiusaamisen ehkäisyssä ja siihen puuttumisessa.
Keskustele lapsen kanssa hänen mediankäytöstään yhtä luontevasti kuin mistä tahansa muustakin arjen asiasta. Kysy, mitä sovelluksia ja pelejä hän käyttää, millaisia sisältöjä hän katsoo tai jakaa ja keiden kanssa hän on yhteydessä. Rauhallinen ja arvostava keskustelu rakentaa luottamusta, joka auttaa lasta kertomaan kokemuksistaan – myös huolista.
Lapset ja nuoret eivät aina kerro aikuisille nettikiusaamisesta, koska pelkäävät, ettei heitä ymmärretä tai ettei tilanteeseen voida vaikuttaa. Jos lapsi avautuu, kiitä häntä rohkeudesta kertoa. Kuuntele rauhassa ja kysy, miten hän itse toivoisi asian etenevän. Pohtikaa yhdessä, mitä voidaan tehdä ja toimi ripeästi – digitaaliset sisällöt voivat levitä hetkessä.
Kerro, ettei kiusaamisviesteihin kannata vastata. Sisällöt, kuten viestit, kuvat tai videot, kannattaa tallentaa – esimerkiksi ottamalla kuvakaappaus – mahdollisia jatkotoimia varten. Merkitkää muistiin käyttäjänimiä, profiileja ja linkkejä. Useimmissa palveluissa voi estää kiusaajan ja ilmoittaa sisällöistä ylläpidolle. Tarvittaessa ottakaa yhteyttä kouluun tai huoltajiin. Vakavissa tapauksissa – kuten uhkailussa, ahdistelussa, verkkoväkivallassa tai yksityisyyden loukkaamisessa – tulee olla yhteydessä poliisiin.
Pidä keskustelu mediankäytöstä avoimena ja jatkuvana. Kysy, haluaako lapsi näyttää esimerkkejä tilanteista, mutta kunnioita hänen yksityisyyttään. Älä tutki lapsen viestejä ilman perusteltua huolta. Jos jokin mietityttää, kerro huolesi rauhallisesti ja kuuntele, mitä lapsella on sanottavaa. Näin rakennat turvaa ja osoitat, että olet hänen tukenaan.
Keskustelkaa siitä, miten vastaavia tilanteita voi jatkossa ehkäistä. Rohkaise lasta arvioimaan omaa netinkäyttöään ja muistuta, että jokainen on vastuussa omasta toiminnastaan. Loukkaavia sisältöjä ei tule jakaa tai lähettää eteenpäin. Kannusta lasta reiluuteen ja ystävällisyyteen myös digitaalisissa ympäristöissä.
Käykää yhdessä läpi sovellusten yksityisyys- ja turvallisuusasetuksia. Pohdi, ovatko ne ajan tasalla ja lapselle sopivat. Asetuksia on hyvä tarkistaa säännöllisesti – erityisesti sovellusten päivittyessä.
Nettikiusaaminen liittyy usein koulukiusaamiseen. Selvitä, millainen lapsen kaveritilanne on koulussa tai harrastuksissa. Jos kiusaaja on tuttu esimerkiksi koulusta, ole yhteydessä opetushenkilöstöön. Harrastusten osalta voit olla yhteydessä valmentajaan tai ohjaajaan. Kunnioita lapsen omaa ääntä myös selvittelyvaiheessa.
Jos kiusaaminen on palvelun sääntöjen vastaista, ottakaa yhteyttä palvelun ylläpitoon. Useimmat somepalvelut tarjoavat työkaluja kiusaamisen estämiseen ja raportoimiseen.
Jos toiminta on rikoslaissa rangaistavaa – kuten uhkailu, kunnianloukkaus tai yksityisyyden loukkaus – ota yhteys poliisiin.
Puhukaa kotona siitä, millaiset teot ja sanat lisäävät hyvinvointia netissä. Millainen käytös tuntuu hyvältä? Miten jokainen voi olla hyvä kaveri myös digimaailmassa? Omalla esimerkilläsi on suuri vaikutus – niin verkossa kuin kasvokkain.
Avoin vuorovaikutus, kunnioitus ja yhdessä pohtiminen luovat pohjan turvalliselle ja terveelle mediankäytölle. Lapsen tai nuoren ei pidä jäädä yksin kiusaamisen kokemusten kanssa – aikuisen tehtävä on olla ratkaiseva tuki ja apu.
Ladattavat materiaalit
Aiheeseen liittyvät
- Tietoa nettikiusaamisesta
- Zekki-testi avuksi, kun nuoren hyvinvointi pohdituttaa
- Miten tunnistaa houkuttelua, häirintää ja outoja viestejä?
- Miten puhua lapselle seksuaalisesta houkuttelusta ja häirinnästä?