Vanhemmuus ja kasvatus
Elämä muuttuu merkittävällä tavalla, kun tulemme vanhemmiksi. Vanhemmaksi kasvaessamme ymmärrämme paremmin myös oman lapsuutemme merkityksen.
Äitinä ja isänä oleminen on etuoikeus: vanhemmuudesta, lapsista ja omasta perheestä on lupa olla ylpeä, nauttia ja iloita. On myös lupa olla välillä ärtynyt, väsynyt ja heikko, hakea itselleen tukea.
Olenko riittävä vanhempi? Hyvä vanhempi voi olla monin eri tavoin. Siihen, miten helppoa on olla riittävän hyvä vanhempi, vaikuttavat monet tekijät, muun muassa oma menneisyys ja tämän hetkinen elämäntilanne. Kielteisten kokemusten ketjun sukupolvesta toiseen voi katkaista. Joskus se vaatii enemmän töitä, toisinaan pohdintoja ammattilaisen kanssa.
Jokainen lapsi tarvitsee pysyviä, lämpimiä ja vastavuoroisia ihmissuhteita, joissa hän saa toistuvasti käytännössä kokea, että hänestä välitetään, häneen luotetaan ja hänet hyväksytään sellaisenaan, vaikka kaikkia hänen tekojaan ei hyväksyttäisikään. Lapsi tarvitsee huolenpitoa, turvaa, läheisyyttä ja hellyyttä sekä iänmukaisia sääntöjä ja rajoja.
On hyvä olla tietoinen erilaisista kasvatustavoista, perehtyä niiden hyviin ja huonoihin puoliin sekä rajojen ja rakkauden merkitykseen arjessa.