Siirry sisältöön

Parisuhde

Parisuhde on kumppaniensa kaltainen. Se on aikuisten muodostama yhteistyö- ja avunantosopimus, jota on aika ajoin tarpeen tarkistaa ja huoltaa.

Parisuhteeseen liittyy usein halu olla intiimisti lähellä, saada turvaa, lohdutusta ja ymmärrystä tältä erityiseltä toiselta. Kiintymystä ja sitoutumista toiseen lisäävät yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunne: olemme me.

Turvallisimmissakin parisuhteissa riidellään ja yhteyden tunne – että ymmärtää toista ja toinen ymmärtää sinua – katkeaa aika ajoin. Elämässä on myös haasteita, joihin ei aina voi vaikuttaa. Kuormittavissa tilanteissa parisuhde jää helposti kiireen jalkoihin.

Lue parisuhteen vaikeuksista

Stressaavissa tilanteissa otetaan usein käyttöön ne keinot ja tavat, jotka ovat itselle tuttuja esimerkiksi lapsuudesta. Hankalassa tilanteessa moni voi vetäytyä omiin oloihin tai tivata kumppanilta vastausta ja vaatia vuorovaikutukseen, vaikka toinen haluaisi vetäytyä. Riidellessä puolison käytös voi tuntua käsittämättömältä.

Lue oman menneisyyden vaikutuksesta ihmissuhteissa

Mitä paremmin tuntee oman ja kumppaninsa tavan toimia riitatilanteissa, sitä paremmin voi ymmärtää, kokea myötätuntoa ja korjata tunneyhteyden katkokset. Hankalistakin tilanteista voi päästä eteenpäin. Tuo turvallisuuden tunnetta, kun oman kumppanin kanssa voi olla omana itsenään, juuri sellaisenaan epätäydellisenä. Se vaatii kuitenkin kumppanilta ymmärrystä ja toisinaan hankalien hetkien sietämistä.

Sama on toisin päin. Oman kumppanin epätäydellisyyden, keskeneräisyyden ja haavoittuvuuden kestäminen helpottuu, kun ymmärtää hänen tarpeitaan ja toiveitaan. Tunne siitä, että on sellaisenaan arvostettu ja hyväksytty, kantaa puolin ja toisin. Silloin voi sekä tukeutua kumppaniin että tarjota turvaa toiselle vaikeuksien keskellä.

Lue katkenneen yhteyden palauttamisesta

Millaista on uuden parisuhteen solmiminen, kun on lapsia? Mitä ottaa huomioon, kun esittelee uuden kumppanin lapselle? Mitä kannattaa huomioida uusperheen parisuhteessa?

Lue lisää parisuhteesta eri perhetilanteissa

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea

Takaisin ylös