Siirry sisältöön

Peliharrastamisen monet muodot

Pelaamista voi harrastaa monessa eri muodossa. Näistä muodoista saatetaan harrastajien parissa käyttää erilaisia käsitteitä.

Tässä artikkelissa avataan yleisimpiä peliharrastamisen muotoja, jotta vanhempienkin on helpompaa sujahtaa sisäpiiriin.

Con-tapahtumat

Con-tapahtumat eli conit ovat monipäiväinen harrastetapahtuma. Conit voivat keskittyä yhteen tai useampaan aiheeseen, joita voivat olla esimerkiksi anime, manga, cosplay, lautapelit, pöytäroolipelit ja pelikulttuuri ylipäätään.

Con-tapahtumissa järjestetään esimerkiksi puheohjelmaa, tanssipajoja, pelaamista, cosplay-kisoja sekä myyntialueita, joissa myydään esimerkiksi fanitaidetta. Tapahtuman aiheista kiinnostuneet harrastajat hakevat coneista inspiraatiota ja hyvää mieltä sekä tapaavat muita samanhenkisiä kävijöitä.

Cosplay/cossaus

Cosplay/cossaus eli pukuiluharrastukselle on ominaista roolipukeutuminen ja samaistuminen johonkin cossaajan lempihahmoon.

Hahmot saattavat olla elokuva-, tv-sarja-, peli-, kirja- tai sarjakuvahahmoja, joita cossaaja fanittaa. Myös uusien, itse keksittyjen hahmojen cosplay on tänä päivänä yleistä. Cosplay-asun tekeminen on monille cossaajille osa harrastusta, mutta asun voi myös teettää tai tilata valmiina. Peli- ja kirjallisuustapahtumissa järjestetään vuosittain cosplay-kisoja, joissa parhaat asut palkitaan.

E-urheilu

E-urheilu eli elektroninen urheilu on kilpaurheilun muoto, joka hyödyntää tietotekniikkaa.

E-urheilussa on kyse tavoitteellisesta pelaamisesta ja tyypillisimmin peleinä ovat konsoli- tai tietokonepelit. Kilpailu tapahtuu toisia pelaajia ja pelin haasteita vastaan. E-urheilija voi kisata yksilönä tai osana joukkuetta. E-urheilu-uralle voi halutessaan saada valmennusta alaan erikoistuneilta ammattilaisilta. 

Keräilykorttipelit

Keräilykorttipelit ovat pelejä, joissa yhdistyy pelaaminen ja keräilyharrastus. Pelaajat ja keräilijät ostavat ja keräilevät kortteja, joista he koostavat yhden tai useamman pelipakan (niin kutsutun deckin). Keräilykorttipelejä voi pelata kaksin- tai moninpelinä, ja pelejä on olemassa myös digitaalisille alustoilla.

Suomessa muutamat yleisimmät keräilykorttipelit ovat Pokémon Trading Card Game ja Magic: The Gathering 

Lauta- ja korttipelit

Lauta- ja korttipelejä on tänä päivänä tarjolla monipuolisempi valikoima kuin koskaan aiemmin.

Perinteisen nopan pyörityksen ja pelinappulan liikuttamisen lisäksi pelit voivat sisältää paljon muitakin elementtejä. Peleihin voi kuulua esimerkiksi strategiaa, yhteistyötä, tarinallisuutta tai pakanrakennusta. Osa lautapeleistä on lyhytkestoisia, kun taas niin kutsutut kampanja- ja skenaariopelit voivat jakautua jopa useammalle päivälle.

Maailmalla menestyneitä suomalaisia lauta- ja korttipelejä ovat muun muassa Agemonia ja Dale of Merchants 

LAN-tapahtumat eli lanit

LAN-tapahtumat eli lanit ovat verkkopelaamiseen keskittyviä tapahtumia, jossa pelaajat kokoontuvat yhteen pelaamaan yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Laneissa osallistujat pelaavat sekä osallistuvat tapahtuman aikana järjestettävään ohjelmaan, kuten peliturnauksiin.

LAN-tapahtumia on järjestetty jo pitkään ja ovat tänä päivänä edelleen suosittuja pelitapahtumia. Esimerkiksi Helsingissä kaksi kertaa vuodessa järjestettävä Assembly kerää vuosittain yli 40 000 kävijää.  

Liveroolipelit eli larppaus

Liveroolipeleissä eli larppauksessa kerrotaan ja pelataan tarinaa itse eläytymällä koko olemuksellaan muiden pelaajien kanssa.

Pelit pohjautuvat ennalta kirjoitettuun asetelmaan. Pelaaja saa pelattavan hahmonsa pelinjohdolta tai joissain tapauksissa kirjoittaa sen pelinjohdon avustamana. Pelinjohtajan tehtävä on käynnistää peli, jonka jälkeen pelaajille jää ratkaistavaksi pelin kulku ja päätös. Saman peliasetelman voi pelata joko kerran tai uudelleen.  

Miniatyyri- eli figupelit

Miniatyyri- eli figupeleissä pelataan aseteltuja taisteluita toisia pelaajia vastaan figuureista koostuvilla armeijoilla. Yhteenotot taisteluissa voivat olla muutaman figuurin joukkuetaisteluita tai jopa satojen miniatyyrien yhteenottoja. Peleissä usein noppatulokset osoittavat, miten joukot onnistuvat toimissaan.

Figuharrastamiseen liittyy olennaisesti myös kädentaidot. Pelaajat yleensä itse rakentavat ja maalaavat figuurinsa, rekvisiittansa ja pelialustansa pelejä varten.  

Pöytäroolipelaaminen

Pöytäroolipelaaminen on pelaajien ja pelinjohtajan välistä vuorovaikutteista tarinankerrontaa. Peli alkaa pelinjohtajan luomasta alkuasetelmasta, skenaariosta, jota ohjaa pelaajien pelissä tekemät valinnat.

Tyypillistä on pelaajan pyrkimys samaistua ennalta valittuun tai itse muotoilemaansa hahmoon kuin hän seikkailisi tämän kengissä. Hahmojen eteen tulevissa toimintaa vaativissa tilanteissa hyödynnetään nopanheittoja ja vuorovaikutusta pelaajien kesken.  

Striimaus

Striimaus tarkoittaa suoratoistoa, joka on parhaillaan tapahtuvan toiminnan kuvaamista ja jakamista katselijoille. Striimata voi esimerkiksi pelaamista tai piirtämistä.

Pelistriimissä katselija näkee pelattavan pelin ja pelaajan samanaikaisesti. Pelaaja ylläpitää striimiä keskustellen katsojiensa kanssa pelaamisen lomassa. Katsojat voivat kommentoida peliä tai esittää peliin liittyviä toiveita ja pyyntöjä.  

Artikkelin ovat kirjoittaneet Pelitoimintaa Suomessa -sivuston ylläpitäjät Pauli Hulkkonen, Minna Koirikivi ja Tiia Mällinen.  

Pelitoimintaa Suomessa -sivuston tarkoituksena on koota kaikki suomalaiset peli- ja nörttikulttuuriin liittyvän toiminnan ja tapahtumien järjestäjät yhteen paikkaan. Sivusto pyrkii helpottamaan peliharrastuksiin ja -tapahtumiin liittyvän tiedon löytämistä.

Aiheeseen liittyvät

Tutustu aiheeseen lisää

Artikkelin lähteet

Takaisin ylös