Turvallisesti verkossa
Verkossa tapahtuvan ja kasvokkaisen vuorovaikutuksen välillä on perustavanlaatuinen ero. Verkossa eleemme ja äänenpainomme eivät välity samoin kuin kasvokkain ja siksi väärinymmärryksiä pääsee verkossa tapahtumaan kommunikoidessa ystävien tai tuntemattomien kanssa. Viesti saatetaan lukea kiireessä tai viestiä ei osata muotoilla tarpeeksi hyvin, että se ymmärrettäisiin oikein. Välillä verkossa toimiessa unohtuu, että ruutujen takana on muita ihmisiä, joita tulee kunnioittaa samalla tavalla kuin kasvotusten.
Videolla Someturvan toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkija Suvi Uski kertoo, mitä turvataitoja somessa tarvitaan ja antaa vinkkejä mitä nuori voi itse tehdä, kun kohtaa ikävää käytöstä tai häirintää netissä.
Nettiin jaettua loukkaavaa sisältöä on vaikea saada poistettua. Vaikka kiusaaja ja kiusattu sopisivat asian ja saisivat yhteiselon järjestymään, materiaali on saattanut levitä muiden jakamana jo eteenpäin. Meidän digitaalinen jalanjälki ja identiteetti on pitkä ja jos sitä loukataan, voidaan loukkaus yhdistää nimeen vielä vuosien päästäkin.
Keskustele lapsen kanssa kiusaamisesta ja verkkohäiriköinnistä. Onko lapsi kokenut kiusaamista tai häiriköintiä? Onko hän nähnyt muita kiusattavan?
- Kerro lapselle, että jos verkossa, peleissä tai somessa tapahtuu jotain epämiellyttävää, loukkaavaa tai sellaista mikä ei tunnu oikealta, niin silloin siitä pitää kertoa aikuiselle.
- Jos huomaat, että jotain toista kiusataan tai häiritään, raportoi siitä alustan ylläpitäjälle.
- Muistetaan, että siellä ruutujen takana on ihmisiä, joita pitää kunnioittaa ihan samalla tavalla kuin kasvokkain.
Ladattavat materiaalit
Aiheeseen liittyvät
- Turvallisesti digitaalisissa ympäristöissä
- Miten puhua lapselle seksuaalisesta häirinnästä ja houkuttelusta
- Video: Seksuaalinen häirintä ja grooming netissä
- Video: Kiusaaminen netissä
- Podcast digiturvataidoista
- Hyvinvointia digiajassa
- Pienen lapsen mediankäyttö
- Kiusaaminen netissä
- Lapset ja media
Lisätietoa
- Vanhempi, pura häirinnästä ja ahdistelusta kertomisen esteet
- Miten nuoren kanssa voi keskustella seksuaalisesta väkivallasta?