Murrosikäinen tarvitsee selkeät säännöt
Itsetunnoltaan vahvojen lasten perheissä on selkeät säännöt ja niiden noudattamista valvotaan. Lapsilla on rajat ja he tietävät, mitä heiltä odotetaan. Lapsen itsetunto saa aineksia, kun lapsi opettelee kunnioittamaan rajoja: vanhemmat ovat aikuisia ja uskaltavat sanoa ei. Siitä huolimatta he kunnioittavat lapsen yksilöllisyyttä ja lapsi saa kiitosta ja palautetta käytöksestään.
Rajat eivät ole mielivaltaa, lapsi tarvitsee niille perustelut. Parhaiten perustelu onnistuu, kun aikuinen on perustellut rajat myös itselleen. Joskus rajoissa on kyse lapsen suojelusta, joskus niillä huolehditaan perhe-elämän sujuvuudesta.
Velvollisuudet kuuluvat rajoihin. Murrosikää lähenevältä lapselta on hyvä edellyttää kohtuullisesti kotitöiden tekoa. Esimerkiksi oman huoneen siivous, astianpesukoneen täyttö ja tyhjennys tai tiskivuorot, roskien vienti ja pöydän kattaminen voivat olla töitä, joita lapsi voi sovitusti hoitaa.
Rajat ja kohtelu lapsena saattavat kiukuttaa omasta mielestään isoa lasta. Rajoilla on monitasoinen merkitys lapsen kasvussa. Ne käynnistävät osaltaan lapsen itsenäistymisen. Kun vanhempien asettamat rajat harmittavat, lapsen on pakko miettiä tilannettaan. Kun kaverit sanovat yhtä, oma mieli toista ja vanhemmat kolmatta, perheessä alkaa muotoutua rajojen kautta lapsen ja aikuisen vastakkainasettelu. Tämä asetelma on tärkeä turvallisuuden tunteen ylläpitäjä.