Miten vanhempi voi valmistautua lapsen murrosikään?
Murrosikäisen lapsen muutos haastaa myös vanhemman, joka tarvitsee tietoa ja tukea voidakseen itsekin kasvaa uuteen rooliinsa murrosikäisen vanhempana. Miten vanhempi voi valmistautua lapsen murrosikään?
- Hanki tietoa nuoren kehitysvaiheesta. Tiedätkö, mitä kaikkea murrosiän kehitykseen kuuluu? Tietoa lapsen tunne-elämän kehityksestä, itsenäistymisen tarpeesta ja vaikka fyysisistä muutoksista kannattaa hankkia, sillä muuten murrosikään kuuluvat haasteet saattavat tuntua vanhemmasta henkilökohtaisilta loukkauksilta
- Varmista omat vertaistukiverkostosi. Itsenäistyvän yläkouluikäisen vanhempi ei välttämättä tapaa muiden lasten vanhempia yhtä luontevasti kuin ennen. Siksi samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien yhteydenpitoon kannattaa tietoisesti panostaa. Jos ei ole vertailupintaa, pienistä ristiriidoista voi kasvaa isompia riitoja. On tärkeää saada kuulla muilta, että me emme ole ainoa perhe, jossa ei noudateta ruutuaikoja tai nukuta tarpeeksi.
- Hanki tai ylläpidä omia kiinnostuksen kohteita. Viimeistään nyt on tärkeää, että lapsi ei ole vanhempansa ainoa kiinnostuksen kohde. Vanhemman elämässä on hyvä olla työn lisäksi muitakin asioita, jotka eivät liity lapseen mitenkään. Omia ystäviä ja harrastuksia. Se antaa lapselle tilaa kasvaa ja tasapainottaa vanhempaa.
- Päivitä yhteiset kiinnostuksen aiheet lapsen kanssa. Lapsen kiinnostuksen kohteet saattavat muuttua. Älä loukkaannu, jos aiemmin yhteinen, tärkeä tekeminen ei enää kiinnosta lasta. Uusi yhteinen saattaa olla jotakin, mikä ei heti puhuttele itseä, mutta tarjoaa hyvän mahdollisuuden kuulla lapsen ajatuksia ja käydä monenlaisia keskusteluja.
- Huomaa hyvä lapsessa. Huomaa ja kerro ääneen ne asiat lapsessa, joissa hän on vahvimmillaan. Vievätkö kaverit karhunosan yläkoululaisen ajasta? Kehu lasta siitä, miten hyvin hän pitää kaverisuhteista huolta. Ystävyyksien merkitys vahvistuu murrosiässä ja niistä huolehtimisen kuuluukin olla murrosikäiselle juuri se tärkeä asia, jota hän opettelee.
- Usko itseesi, sinä pärjäät kyllä. Moni pienemmän lapsen vanhempi jännittää murrosikää. Usko itseesi vanhempana ja huomaa hyvä myös itsessäsi kasvattajana. Murrosikäisen vanhempana oleminen on monesti saatavilla ja läsnä olemista, mikä on tärkeää silloinkin, kun nuori toisin väittää.
Yläkoulun alkaminen on lapselle iso juttu. Uusi elämänvaihe ja murrosikä haastaa myös vanhempaa.
Tutustu yläkoululaisen vanhemman lukupakettiin
Aiheeseen liittyvät
Lisää lukemista nuoren kehityksestä
- Elämää murrosikäisen kanssa
- 12-15-vuotiaan persoonallisuuden kehitys
- Vanhemmat 12-15-vuotiaan moraalisen kehityksen tukena
- Vanhemmat 12-15-vuotiaan kaverisuhteiden tukena
- Nuoren nukkuminen
- Vanhemmat 12-15-vuotiaan fyysisen kehityksen tukena