Siirry sisältöön

6–7-vuotiaan ajattelun kehitys ja oppiminen

6-vuotias kyselee jatkuvasti? Miten 6-vuotias oppii? Pitäisikö 6-vuotiaan osata lukea?

Huomaathan, että jokainen lapsi kehittyy yksilölliseen tahtiinsa ja siten saman ikäiset lapset voivat erota toisistaan paljonkin. Lapsella on myös oma yksilöllinen ja synnynnäinen tapansa reagoida ja toimia erilaisissa tilanteissa.

Esikouluikäinen on innokas oppimaan uutta ja hän nauttii asioiden pohdiskelemisesta ja oivaltamisesta. Hän muodostaa asioista omia mielipiteitä. Muisti, sanavarasto ja ajattelukyky kehittyvät, kun lapsi saa pohtia ja keskustella asioita yhdessä aikuisen kanssa. Lapsen tiedonhalua kannattaa tukea: vastailla hänen kysymyksiinsä ja etsiä yhdessä vastauksia.

Kuuden vuoden iässä ajattelutoiminnot kehittyvät nopeasti. Lapsen on entistä helpompaa pohtia erilaisten ilmiöiden syitä ja hyödyntää pohdinnoissaan mielikuvia. Silti esikouluikäinen oppii uusia asioita parhaiten ja mieluiten leikkien ja kokeillen.

Lapsi usein suunnittelee ja tekee kokeita, joilla hän testaa erilaisia ilmiöitä. Hän saattaa olla kiinnostunut luonnosta. 6-vuotias pystyy keskittymään melko hyvin työnsä äärelle ja viemään sen loppuun.

6-vuotias puhuu jo sujuvasti ja tulee ymmärretyksi erilaisissa tilanteissa. Hän taivuttaa sanoja useimmiten oikein. Esikoulussa lapset kiinnostuvat kirjaimista ja numeroista. Kirjat ovat mieluisia.

Moni oppii kirjoittamaan nimensä ja joitakin kirjaimia, jotkut oppivat jo lukemaan ja kirjoittamaan. Ei tarvitse kuitenkaan huolestua, jos näin ei tapahdu. Lukemisen taidot lasten välillä tasoittuvat koulussa: valtaosa oppii lukemaan ensimmäisenä kouluvuonna.

Leikkiminen on monessa mielessä tärkeää. Esimerkiksi roolileikeissä voi harjoitella jännittäviä tilanteita ja eläytyä toisen asemaan. Lapsi käsittelee leikeissään monia aikuiselämän ilmiöitä: barbit, autot ja supersankarit ilmentävät kauneutta, nopeutta ja menestystä. Muisti, ilmaisukyky, kyky suunnitella asioita ja sanavarasto kehittyvät leikeissä. Lapsi tutustuu uusiin asioihin ja omiin kykyihinsä.

Leikki on lapselle ilon ja luovuuden lähde. Lapsen päivään pitää sisältyä runsaasti tilaa ja aikaa leikille ja vapaalle touhuilulle.

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös