Siirry sisältöön

Vastasyntyneen vauvan nukkuminen

Miksi vauva ei nuku? Vauvojen unijaksot? Onko vauvalla koliikki? Miten rauhoittaa vauva nukkumaan?

Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan ajasta, noin 20 tuntia vuorokaudessa. Vauvat ovat kuitenkin pienestä pitäen yksilöitä ja heidän välillään voi nukkumisessa olla suuriakin eroja.

Uni etenee noin tunnin pituisina jaksoina, välillä syvempänä, välillä kevyempänä. Osa vauvoista siirtyy unijaksolta toiselle joustavasti, eikä vanhempi edes huomaa jaksojen eroa. Toiset vauvat taas havahtuvat hereille unijaksojen välillä, jolloin pisimmät unet voivat olla vain 1–2 tunnin mittaisia.

Vanhemman voimat voivat olla koetuksella ensimmäisten kuukausien aikana. Tällöin vauvan nukkumisrytmi voi poiketa täysin aikuisen rytmistä: lapsi saattaa nukkua hyvin päivällä, mutta heräillä usein yöllä. Vauvan unirytmiin on vaikea vaikuttaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Vanhemman olisi hyvä yrittää hyväksyä tietynlainen rytmittömyys tähän elämänvaiheeseen kuuluvana asiana. Vanhemman kannattaa huolehtia, että hän saa riittävästi lepoa ja rentoutumista jaksaakseen. Vanhemman jatkuva väsymys voi huonontaa myös vauvan nukkumista.

Ensimmäisten 3–4 kuukauden jälkeen vanhempi voi pyrkiä hoivatavoillaan vaikuttamaan vauvansa uneen. Säännöllinen päivärytmi on hyvän yöunen perusta. Säännöllisessä päivärytmissä on tärkeää noudattaa tiettyjä ruokailu-, ulkoilu- ja päiväuniaikoja. Näiden lisäksi vauva tarvitsee päiväänsä vanhemman kanssa oleilua ja seurustelua.

Päivän päätteeksi tutut iltarituaalit valmistavat ja rauhoittavat yöunille. Säännöllinen päivärytmi tuo vauvalle turvallisuuden tunteen ja opettaa hahmottamaan päivän ja yön eron.

Koliikkia esiintyy noin joka 10. vauvalla. Tyypillistä koliikista kärsivälle vauvalle on usein iltaan ajoittuva jopa tunteja kestävä itku. Koliikki alkaa yleensä muutaman viikon ikäisenä. Vauvan kasvaessa koliikki vähitellen helpottaa ja loppuu yleensä 4 kuukauden ikään mennessä. Syytä koliikkiin ei tiedetä.

Koliikkivauvan hoitoon ei ole olemassa varmoja hoitokeinoja. Joskus kanniskelu ja tasaiset, hurisevat äänet saattavat rauhoittaa hetkeksi.

Vinkkejä vauvan nukkumisen parantamiseksi

  • Luo vähitellen pohjaa vauvan päivärytmille. Päivärytmissä vuorottelevat ruokailu, leikki ja seurustelu vauvan kanssa, ulkoilu ja päiväunet sekä tutut rituaalit ennen nukkumaanmenoa.
  • Vauvan olisi hyvä nukahtaa paikkaan, jossa hän myöhemmin herää. Tämä luo vauvalle turvallisen olon ja herättyään hän voi nukahtaa itsekseen takaisin uneen.
  • Jos vauvan on vaikea nukahtaa, varmista, ettei nälkä, jano tai märkä vaippa pidä häntä hereillä.
  • Huolehdi, että ympäristö sopii nukkumiseen: vuodevaatteet ovat puhtaita, huone raikas ja lämpötila miellyttävä.
  • Vauvan univaikeudet voivat liittyä hänen kehitysvaiheeseensa ja mennä nopeasti ohi. Esimerkiksi hampaiden puhkeaminen ja liikkumisen lisääntyminen voivat häiritä lapsen unta. Näissä tilanteissa kärsivällinen mieli ja hoitovuorojen vaihtelu helpottavat vanhempia.
  • Kun vauva yöllä ääntelee ja tapailee itkua, kuuntele hetken aikaa, jatkuuko ääntely ja voimistuuko se? Vauva voi olla kevyen unen vaiheessa, jolle on tyypillistä liikehdintä ja ääntely. Usein uni jatkuu itsestään.
  • Vauvan itkuun on reagoitava, jos itku voimistuu tai alkaa äkillisesti voimakkaana. Voit yrittää rauhoittaa vauvaa sylissä.
    Nukahtaminen voi jatkossa vaikeutua, jos vauva ei saa tuttua ihonkosketusta. Laita rauhoittunut lapsi sänkyyn, jotta hän oppisi nukahtamaan itsekseen.
  • Jos vauva herää yöllä, vältä antamasta ylimääräisiä virikkeitä: suora katsekontakti, valojen laittaminen päälle ja kovat äänet voivat virkistää vauvaa entisestään ja nukahtaminen uudelleen vaikeutuu.
  • Totuta vauvaa jo pienestä pitäen nukkumaan kodissa kuuluviin normaaleihin ääniin.
  • Muutokset, kuten uuteen kotiin sopeutuminen, voivat häiritä vauvan unta. Joskus sairaudet, esimerkiksi korvatulehdus tai allergiat, valvottavat vauvaa.
  • Ole vauvan kanssa päivän aikana. Yhdessä ollessa vauva saa kokea hellyyttä ja hoivaa. Päivän aikana täyttynyt hellyyskiintiö antaa pohjan levollisille yöunille.
  • Luota itseesi oman vauvasi asiantuntijana! Kaikki vauvat ovat yksilöitä ja erilaisia temperamentiltaan, joten nukkumistavatkin muotoutuvat yksilöllisesti.

Oliko tästä tekstistä sinulle hyötyä? Haluatko tukea MLL:n työtä lasten hyväksi?

Lahjoita nyt

Ladattavat aineistot

Aiheeseen liittyvät

Tukea vanhemmalle

Anna joululahja kotimaan lapsille

Lasten ja nuorten puhelin ja chat on läsnä lasten arjessa vuoden jokaisena päivänä. Viime vuonna palveluumme tuli lähes 120 000 yhteydenottoa. Näistä pystyimme vastaamaan vain noin 10 prosenttiin. Lahjoita lapsille ja nuorille välittävän aikuisen aikaa!

Lahjoita nyt!

Takaisin ylös