Arki vauvan kanssa alkaa
Vanhemmalla on usein vauvaan kohdistuvia tunteita, ajatuksia ja toiveita jo ennen tämän syntymää, ehkä jo ennen raskauttakin. Kiintyminen ja suhteen luominen vauvaan alkaa jo raskausaikana. Vanhemman ja mahdollisen sisaruksen äänet ovat vauvalle tuttuja jo kohtuajoista.
Kun lapselle kehittyy varhaisvuosina hyvä perusturvallisuus, se auttaa häntä myöhemminkin luottamaan toisiin ihmisiin ja kohtaamaan uusia tilanteita. Pysyvät ihmissuhteet ja tavallinen lapsiperheen arki, jossa huolehditaan lapsen perustarpeista (uni, ruoka, puhtaus, ulkoilu) ja jossa osoitetaan rakkautta, hellyyttä ja hyväksyntää ja asetetaan turvallisia rajoja, on oivallinen perusta perusturvallisuuden kehittymiselle.
Useat vauvat ovat aluksi rytmittömiä, syövät ja nukkuvat, kun parhaalta tuntuu. Vähitellen arkeen muotoutuu tietty rytmi. Suurin piirtein samoina toistuvat arjen rutiinit ovat vauvalle tärkeitä. Niistä hän oppii uusia asioita maailmasta ja itsestään sekä ennakoimaan tuttuja tapahtumia. Lapsen ajantaju, turvallisuuden tunne ja muisti kehittyvät.
Vauva kutsuu jo olemuksellaan vanhempaa hoivaamaan häntä ja seurustelemaan kanssaan. Aluksi vauvan käsittely voi kuitenkin tuntua kömpelöltä ja vauva vieraalta. Ei tarvitse pelästyä, jos valtava rakkaus vauvaan ei puhkea heti alkupäivinä. Molemminpuolinen tutustuminen ja vauvan hoidon harjoittelu vievät aikaa ja kiintymyssuhde muotoutuu ja vahvistuu yhteisissä touhuissa.