Siirry sisältöön

MLL:n lastenhoitoapu päättymässä valtaosassa Suomea

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tarjonnut perheille edullista tilapäistä lastenhoitoapua 50 vuoden ajan. Avustusten merkittävien leikkausten takia lastenhoitotoiminta tulee päättymään valtaosassa Suomea tämän vuoden lopussa.

Lastenhoitotoiminnan saamat avustukset ovat pienentyneet vuosien ajan. Toimintaan kohdistunut valtakunnallinen RAY:n avustus päättyi jo vuonna 2010. Nyt on tultu tilanteeseen, jossa alueellista rahoitusta on leikattu niin paljon, ettei tiedossa olevalla rahoituksella ole enää mahdollista jatkaa toimintaa kaikilla alueilla.

Lastenhoitotoiminta tulee päättymään vuoden lopussa lähes kaikkialla Suomessa. On mahdollista, että yksittäisillä paikkakunnilla pystytään ylläpitämään pienimuotoista lastenhoitotoimintaa.

Toimintaa on järjestetty siellä, missä kunnat ovat sitä avustaneet. Nyt hyvinvointialueiden käynnistyessä on tullut esille, että hyvinvointialueet tulkitsevat toiminnan avustamisen mahdollisuuksia eri tavoin. Siksi suurimmassa osassa maata avustaminen on päättynyt.

Avun organisoimisessa MLL on toiminut kouluttajana ja hoitajien tukena, perheet puolestaan hoitajan työnantajana. Tällä mallilla kustannus on ollut maltillinen perheille ja matalalla kynnyksellä perheiden saatavilla. Ilman avustuksia MLL ei voi järjestää toimintaa, kuten kouluttaa uusia hoitajia, ylläpitää valtakunnallista välitysjärjestelmää tai taata hoitajien ohjausta ja turvallisuutta.

MLL:n lastenhoitoapua on tällä hetkellä saatavilla yli sadassa kunnassa ympäri Suomen. Vuonna 2023 MLL:ssa toimi lähes 900 hoitajaa ja lastenhoitoapua käytti noin 2 500 perhettä. Lastenhoitoapu on ollut todella merkittävä tuki perheiden arkeen ja jaksamiseen, sillä se on kustannuksiltaan monen saavutettavissa.

MLL:n lastenhoitotoiminta täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Muutoksen myötä palataan 50 vuoden takaiseen tilanteeseen, jossa perheet joutuvat etsimään lastenhoitajansa itse.


  • MLL:n piirit saavat tilapäisen lastenhoitoavun organisoimiseen tukea yleensä kaupungilta, kunnalta tai hyvinvointialueelta. Sen turvin on pystytty järjestämään hoitajien rekrytoiminen, kouluttaminen, ohjaaminen ja välityspalvelu.
  • Palkan hoitajalle maksavat perheet, eikä MLL:n piireille tule palvelusta tuottoja. Perhe toimii MLL:n välittämän hoitajan työnantajana.
  • Hoitajaa etsivä perhe voi jättää tilauksen MLL:n hoitajavälitykseen tai hakea itse alueen vapaita hoitajia eLastenhoito.fi-varausjärjestelmässä.
  • Hoitajalle maksetaan palkkaa noin 10 euroa/tunti (Uusimaa 11 euroa, muu Suomi 10 euroa).
  • Perhe voi käyttää lastenhoitoapua omien tarpeiden mukaan esimerkiksi työkiireiden tai opiskelun vuoksi tai kun vanhempi haluaa hetken hengähtää.

Kuva: Anna Autio

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös