MLL on tärkeä kumppani hyvinvointialueille ja kunnille
MLL:n tuore kysely hyvinvointialueille ja kunnille osoittaa, että MLL on merkittävä yhteistyökumppani lapsiperheiden palveluissa. Kyselyyn vastasi 80 kunnan ja hyvinvointialueen edustajaa, joiden vastauksissa korostui ymmärrys MLL:n roolista ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen sekä vertaistuen mahdollistajana.
Kunnissa ja hyvinvointialueilla MLL:n toiminta tunnetaan melko hyvin. Tutuimpia ovat perhekahvilat, lastenhoitotoiminta sekä Lasten ja nuorten puhelin ja chat. Vanhemmuudessa tukevat palvelut ja toiminta tunnetaan huonommin, vaikka MLL mielletäänkin tärkeäksi vanhempien tukijaksi.
MLL tarjoaa valtakunnallisia palveluita ja toimintaa, minkä lisäksi alueellista tai paikallista toimintaa on lähes jokaisessa Suomen kunnassa ja kaikilla hyvinvointialueilla. MLL jakautuu 10 piiriin ja yli 500 vapaaehtoisvoimin toimivaan paikallisyhdistykseen. MLL:n toiminta tukee vanhempien, lasten ja nuorten hyvinvointia sekä edistää osallisuutta.
Kyselyyn vastanneet ammattilaiset kokevat, että MLL:n ennaltaehkäisevä toiminta täydentää kuntien ja hyvinvointialueiden työtä perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Kun kunnat ja hyvinvointialueet joutuvat säästämään, järjestöjen rooli korostuu.
Yhteistyötä tehdään monesti perhekeskuksissa, joissa MLL on aktiivinen toimija.
Tärkeimmiksi toimintamuodoiksi kyselyssä nousivat perhekahvilat ja kerhot, lapsiperheille järjestetyt tapahtumat sekä Lasten ja nuorten puhelin ja chat.
MLL:n palvelut ja toiminta ovat merkittävässä roolissa perheiden käyttämissä palveluissa. Ohjaus kulkee hyvinvointialueen palveluista MLL:n palveluihin sekä toisin päin.
Vastaajat korostavat, että MLL järjestää avointa matalan kynnyksen toimintaa, joka on osallistujille maksutonta. Toiminta tukee perheiden jaksamista arjessa, tarjoaa vertaistukea sekä lisää yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.
MLL:n maksuttomat toiminnat ovat tällä hetkellä tärkeitä perheiden taloudellisten haasteiden vuoksi. Yhteisöllisyyden kokemukset toimintaan osallistumisesta ovat tärkeitä. Matalan kynnyksen toiminnalla on vahva syrjäytymisen ehkäisemiseen liittyvä vaikutus.
Kansalais- ja vapaaehtoistoimintaa tarvitaan, jotta perheille saadaan riittävät palvelut sekä apua ja tukea, selviää kyselyn vastauksista. Kunnat ja hyvinvointialueet eivät pysty siihen yksin.
Lasten, nuorten ja perheiden parissa tehtävä ennaltaehkäisevä työ tarvitsee tekijänsä. Kunnat ja hyvinvointialueet eivät selviä tästä tehtävästä yksin, joten järjestöjen ja vapaaehtoistoiminnan merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa.
MLL:ssa toimii ammattilaisten lisäksi yli 30 000 vapaaehtoista, jotka järjestävät erilaista toimintaa perheille ja lapsille, tukevat ja kuuntelevat. Vapaaehtoiset saavat koulutuksen ja tukea tehtävässään.
Yli puolet kyselyyn vastanneista kokee kunnan tai hyvinvointialueen ja MLL:n yhteistyön vakiintuneeksi. Käytännössä yhteistyö on tyypillisimmin lasten, nuorten ja perheiden ohjaamista MLL:n toimintaan, verkosto- ja asiantuntijayhteistyötä sekä yhteisten tapahtumien järjestämistä.
Kolmannes vastaajista toivoo yhteistyön lisäämistä. Eniten toivotaan lisää perhekahviloita ja kohtaamispaikkoja, vertaistukitoimintaa sekä toimintaa nuorille.
MLL:n kanssa tehtävään yhteistyöhön ollaan kunnissa ja hyvinvointialueilla erittäin tyytyväisiä (NPS 82, keskiarvosana 9,3/10). Tyytyväisimpiä oltiin verkostoyhteistyöhön, MLL:n toimintoihin ja palveluihin lapsille, nuorille ja perheille sekä yhteiseen konkreettiseen työhön esimerkiksi kohtaamispaikoissa ja perhekahviloissa.
Kyselyssä nousi esiin tarve lisätä MLL:n toimintojen tunnettuutta, jotta perheiden ohjaaminen palveluihin helpottaisi. Lisäksi vahvempi yhteistyö jo toiminnan suunnitteluvaiheessa voisi varmistaa, että toiminta täydentää kuntien ja hyvinvointialueiden perheille tarjoamia palveluita mahdollisimman hyvin.
Kuva: Anna Autio
MLL toteutti touko-kesäkuussa 2024 kunnille ja hyvinvointialueille kyselyn, jolla selvitettiin kokemuksia ja tyytyväisyyttä yhteistyöhön MLL:n kanssa. Kysely lähetettiin hyvinvointialueille ja kuntiin, joiden kanssa MLL tekee yhteistyötä. Kyselyyn saatiin 80 vastausta, joista 45 % oli hyvinvointialueilta ja 55 % kunnista. Jutun lainaukset ovat vastauksia kyselyn avoimiin kysymyksiin.