MLL luovutti ministeri Lulu Ranteelle vetoomuksen some-turvallisuuden lisäämiseksi
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja yli 10 000 allekirjoittajaa vetoavat, että Suomen hallitus vaatii somejättejä kantamaan vastuunsa ja tekemään somekanavista turvallisia lapsille ja nuorille. Vetoomus luovutettiin tiistaina 28.5. liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteelle.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto avasi maaliskuussa vanhempien avuksi palvelun, joka varoittaa ajankohtaisista vaarallisista somehaasteista: Vaaralliset somehaasteet – MLL. Sen yhteydessä MLL julkaisi vetoomuksen, jossa vaaditaan somejättejä kantamaan vastuunsa ja tekemään somekanavista turvallisia lapsille ja nuorille. Sosiaalisessa mediassa kiertää paljon nuorille haitallista sisältöä, jopa hengenvaarallisia haasteita. Vetoomuksen allekirjoitti kaikkiaan 10 280 kansalaista.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Milla Kalliomaa, viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aalto luovuttivat vetoomuksen ministeri Lulu Ranteelle toukokuun lopussa.
Ministeri Ranne kiitteli MLL:n tekemää hyvää työtä vaarallisten somehaasteiden tunnistamiseksi ja oli erityisen iloinen MLL:n selkeistä ehdotuksista toimenpiteiksi, joilla lasten ja nuorten turvallisuutta verkossa voitaisiin parantaa. Ranteen mukaan sosiaalisen median turvallisuuden edistäminen on yhteinen, erittäin tärkeä asia, jonka eteen he tulevat ministeriössä tekemään paljon työtä.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) tekee mediakasvatustyötä osana Finnish Safer Internet Centreä (FISIC), joka on osa Euroopan laajuista yhteistyötä, jonka päämääränä on edistää kansalaisten medianlukutaitoa sekä lasten turvallisuutta ja hyvinvointia. Safer Internet- toimintaa toteuttavat yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Pelastakaa Lapset ry ja MLL.
Lainsäädännöllä voidaan vaikuttaa lasten turvallisuuteen TikTokin ja muiden sosiaalisen median alustojen käytössä:
1. Ikärajoitusten valvonta: Moni alaikäinen lapsi käyttää sosiaalisia medioita ikärajoituksista huolimatta. Lainsäädäntö voisi vaatia sosiaalisen median palveluilta nykyistä tehokkaampia keinoja ikärajoitusten noudattamiseksi. Tämä voisi sisältää pakollisia vahvistusprosesseja, esimerkiksi vanhempien suostumuksen vaatimista alaikäisiltä käyttäjiltä.
2. Tietosuojan parantaminen: Lainsäädännössä voidaan asettaa tiukempia sääntöjä alaikäisten tietojen keräämiselle ja käsittelylle. Tämä voisi sisältää rajoituksia siihen, millaisia tietoja sovellukset voivat kerätä ja miten niitä voidaan käyttää.
3. Sisällön moderointi: Lainsäädäntö voisi edellyttää sosiaalisen median palveluilta tehokkaampaa sisällön moderointia, erityisesti alaikäisille näkyvän sisällön osalta. Tämä voisi sisältää velvoitteita poistaa sopimattomia tai vaarallisia videoita nopeasti.
4. Netissä tapahtuvan kiusaamisen torjuminen: Lainsäädäntö voisi asettaa velvollisuuksia sosiaalisen median palveluille estää ja puuttua nettikiusaamiseen. Tämä voisi sisältää esimerkiksi velvoitteen tarjota helppoja tapoja raportoida kiusaamista ja häirintää sekä velvoitteen ryhtyä toimenpiteisiin näiden raporttien perusteella.
5. Kaupallisen sisällön säännöstely: Voidaan asettaa rajoituksia ja vaatimuksia kaupallisen sisällön ja mainosten selkeästä erottamisesta muusta sisällöstä. Alaikäisille suunnatun mainonnan osalta voidaan asettaa erityisiä sääntöjä, jotka suojelevat lapsia harhaanjohtavalta tai haitalliselta mainonnalta.
6. Vaarallisten haasteiden ja trendien torjuminen: Lainsäädäntö voisi vaatia sosiaalisen median palveluita toimimaan aktiivisesti vaarallisten haasteiden ja trendien torjumiseksi. Tämä voisi sisältää automaattisia järjestelmiä, jotka tunnistavat ja poistavat vaarallisia sisältöjä nopeasti.
7. Tietoisuuden lisääminen ja koulutus: Lainsäädäntö voisi tukea ohjelmia ja kampanjoita, jotka edistävät medianlukutaitoa ja turvallista netin käyttöä. Tämä voisi sisältää kouluille suunnattuja resursseja, joilla opastetaan lapsia ja nuoria turvallisessa sosiaalisen median käytössä.
Näiden toimenpiteiden avulla Suomen lainsäädäntö voisi parantaa lasten ja nuorten turvallisuutta sosiaalisen median käytössä ja varmistaa, että he voivat nauttia teknologian eduista ilman liian suuria riskejä.
Miksi vetoomus toteutettiin?
Media on keskeinen osa lasten ja nuorten elämää, mutta siihen liittyy monia haastavia lieveilmiöitä. Someyrityksillä tulee olla vahva vastuun rooli. On myös tärkeää, että poliittiset päätöksentekijät pitävät yllä keskustelua somekanavien turvallisuuden lisäämiseksi ja vaativat yrityksiä kantamaan vastuuta.
Vaaralliset sosiaalisen median trendit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa ja vanhemmat kokevat usein olevansa yksin asian kanssa. Tuoreen MLL:n nuorten mediankäytön kyselyn mukaan iso osa lapsista ja nuorista on kohdannut vaarallisia somehaasteita. Haasteet näyttävät usein leikiltä ja hauskanpidolta, jolloin lapsen on vaikea tunnistaa niitä haitallisiksi tai jopa tappavaksi.
Moni kertoo kohdanneensa haasteita, joissa pidätetään hengitystä, pyörrytään tai kiivetään johonkin. Haasteissa voi olla myös itsensä satuttamista, kuten käden lyömistä tölkkiin tai ihon viiltämistä tai polttamista. Myös erilaiset syömiseen tai syömättömyyteen kannustavat haasteet ovat nuorille tuttuja.
Uteliaisuus, hauskanpito, ryhmäpaine, tylsyys, seuraajien ja tykkäysten tavoittelu sekä omien rajojen kokeilu ovat syitä, jotka saavat nuoret heidän itsensä mukaan osallistumaan vaarallisiksi koettuihin haasteisiin.
Lasten hyvinvoinnin, kehityksen ja turvallisuuden varmistamisessa on kyse lapsen oikeuksista ja niiden toteutumisesta. Vanhemmat ja lasta ympäröivät aikuiset ovat tässä keskeisessä roolissa, mutta myös yrityksillä on vastuu kunnioittaa lapsen oikeuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että yritykset tunnistavat oman toimintansa ja tuotteidensa tai palvelujensa mahdolliset kielteiset vaikutukset ja pyrkivät estämään ja lieventämään niitä.
Valtion velvollisuutena on edistää lasten kannalta vastuullista liiketoimintaa ja taata, että palvelut ovat lapsille turvallisia ja asianmukaisia. Tämä vastuu on erityisen korostunut verkkomaailmassa, koska yritykset suunnittelevat, rakentavat ja tarjoavat käytännössä kaikki tietoyhteiskunnan palvelut, joita lapset käyttävät. Lasten suojeleminen vaatii valtion ja yritysten yhteistä työtä.
Yksikään lapsi ei saa enää kuolla somessa leviävän haasteen takia. Siksi vetoamme, että somejättien tulee kantaa vastuunsa ja tehdä somekanavista turvallisia lapsille ja nuorille.
Kuva: Liikenne- ja viestintäministeriö