Siirry sisältöön

Koulu alkaa - MLL:n vinkit ja tuki vanhemmille

Ensimmäisen luokan aloittaminen ja yläkouluun siirtyminen ovat suuria asioita lapselle ja koko perheelle. Myös kouluun paluu kesäloman jälkeen voi jännittää lasta. Vanhemman tuki on tärkeää.

Tutustu MLL:n vinkkeihin koulutiensä aloittavien, yläkouluun siirtyvien ja muiden kouluikäisten vanhemmille.

Koulun alkaminen on koko perheelle uusi ja jännittävä asia. Lapsen vastuu kasvaa ja häneltä odotetaan omatoimisuutta. Osoitteesta mll.fi/alakouluun löydät kullanarvoista tietoa koulutiensä aloittavien lasten vanhemmille. Muun muassa tulostettavat muistilistat tukevat lapsen itsenäisiä aamuja ja iltapäiviä. Miten tukea lapsen oppimista? Entä pitääkö ekaluokkalaiselle hankkia oma puhelin?

Lue lisää

Elokuun ensimmäisellä viikolla starttaavat MLL:n Instagramissa (@mll_fi) koulun alkuun liittyvät livelähetykset – tule kuulolle, kysymään ja keskustelemaan!

  • Pe 2.8. klo 15–15.30 Millaista tukea koulunsa aloittava tarvitsee? / MLL:n vanhemmuuden tuet asiantuntijat ja Liikenneturva
  • Ti 6.8. klo 15–15.30 Miten pitää huolta koulunsa aloittavan hyvinvoinnista? / MLL:n vanhemmuuden tuen ja mediakasvatuksen asiantuntijat
  • Pe 9.8. klo 15–15.30 Yhdessä tekemistä ja kaveritaitoja / MLL ja Suomen Partiolaiset

Koulun alkaessa lasta ja vanhempaakin voi jännittää, saako luokalta kavereita ja miten kaverisuhteet ovat mahdollisesti muuttuneet loman aikana.

Koululaisille kaverisuhteet antavat jaettua iloa, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja mielihyvää joukkoon kuulumisesta. Kavereiden kanssa myös opitaan sosiaalisia taitoja ja ongelmanratkaisua.

Vanhempi voi tukea lapsen kaverisuhteita olemalla kiinnostunut, keskustelemalla ja kannustamalla.

Katso konkreettiset vinkit koululaisen kaverisuhteiden tukemiseksi

MLL ja yhteistyökumppanit ovat jo yli 30 vuoden ajan julistaneet lukuvuoden alussa koulurauhan kaikkiin Suomen kouluihin. Tällä kertaa koulurauha julistetaan keskiviikkona 28.8. klo 10 Hämeenlinnasta teemalla Et ole yksin – Du är inte ensam. Julistusta voi seurata kouluissa ja kodeissa suoraan Yle Areenasta.

Lue lisää


Yläkoulun aloittaminen on lapselle iso juttu. Murrosikäinen kasvaa nopeasti aikuisen mittaiseksi, mutta kaipaa silti vanhemman aikaa, huomiota ja hyväksyntää.

Lapsen uusi elämänvaihe haastaa myös vanhemman muuttumaan, mutta läsnäolo, kuunteleminen ja hyväksyntä ovat edelleen toimiva resepti hyvään vanhemmuuteen.

Lue lisää

Yli 90 %:ssa suomalaisista yläkouluista toimii tukioppilaita, jotka rakentavat koulussa hyvää ryhmähenkeä ja kiusaamisen vastaista normia sekä huolehtivat, ettei kukaan jäisi yksin. Monissa kouluissa tukioppilaat eli tukarit auttavat seiskoja tutustumaan yläkouluun ja toisiinsa.

MLL on kehittänyt tukioppilastoimintaa jo yli 50 vuoden ajan. Vuosittain noin 11 000 oppilasta toimii tukioppilaana.

MLL tarjoaa kouluille myös koulutuksia ja vanhempainiltoja sekä maksuttomia materiaaleja.

Lue lisää


Hyvä alku koulutielle -kampanjassa ensimmäisen luokan aloittavien lasten vanhemmat saavat elokuun alussa postissa tietoa koulun alkaessa ajankohtaisista asioista. Kirje lähetetään vanhemmille, joilla on vuonna 2017 syntynyt lapsi ja joiden tiedoissa ei ole suoramarkkinointikieltoa. Materiaalit lähetetään lähes 50 000 kotiin, ja ne löytyvät myös osoitteesta mll.fi/alakouluun.

Hyvä alku yläkouluun -kampanja kohdistetaan etenkin yläkoulun aloittavien vanhemmille. Kampanja näkyy lähinnä somessa ja verkossa (mll.fi/ylakouluun).

Kampanjat toteutetaan yhteistyökumppanien tuella. Vuonna 2024 yhteistyökumppaneita ovat Liikenneturva, Suomen Partiolaiset ja Elisa. Säätiörahoittajina Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Föreningen Granatenhjelm.

Kuva: MLL / Krista Luoma

Lue lisää

Koulu alkaa

Yläkoululaisen vanhemmalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös