Siirry sisältöön

Välittävän aikuisen muistilista

  1. Kun huomaat kiusaamiselta vaikuttavan tilanteen, älä ohita sitä.
    Vaikka näyttäisi epäselvältä, mitä tapahtuu tai ovatko kaikki osapuolet vapaaehtoisesti mukana esimerkiksi tilanteessa, jossa tönitään ja nauretaan, tilanteeseen on tärkeää puuttua. Kiusatulle on apua siitä, että osoitat huomanneesi.
  2. Kysy mitä tapahtuu.
    Kysy nuorilta, mistä on kyse. Kiusaavilta voit kysyä, mitä oikein teette. Jos näyttää, että jotakuta kiusataan tai hän on alakynnessä, kysy, tarvitseeko hän apua ja haluaako, että saatat hänet pois.
  3. Pyydä tarvittaessa avuksi toinen aikuinen.
    Nuorten väliseen väkivaltatilanteeseen puuttuminen voi olla vaarallista yksin. Pyydä toinen aikuinen mukaan tueksi. Voit sanoa esimerkiksi: ”Huolestuttaa mitä tuolla tapahtuu, tuletko tarkastamaan tilannetta kanssani?”
  4. Soittakaa tarvittaessa poliisi.
    Jos tilanteeseen liittyy välivaltaa tai muuta rikokseen viittaavaa, kutsukaa poliisi. Alaikäisten tapauksessa poliisi konsultoi myös lastensuojelua.
  5. Puhu kiusatuksi tulleen kanssa.
    Välitä lämpöä ja turvaa. Kysy, kenelle voisit lapsen puolesta soittaa tai voitko auttaa hänet esimerkiksi kotiin, tai jollakin tavalla kiusaajien ohi. Kerro, että kiusaamisesta on tärkeää puhua omien läheisten aikuisten kanssa. Asia pitää selvittää. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa muita. Apua on saatavilla esimerkiksi koulusta ja lastensuojelusta.
  6. Jos nuori kaipaa aikuista, jonka kanssa keskustella asiasta enemmän, vinkkaa MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin palveluihin.

Aiheeseen liittyvät

Tutustu MLL:n Kiusattu ei saa jäädä yksin! -kampanjaan

Lahjoita kotimaan lapsille ja perheille

Ole mukana luomassa hyvinvoivaa lapsiystävällistä kotimaata ja lahjoita lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin.

Lahjoita nyt!

Takaisin ylös