MLL kiusaamista vastaan
Kiusaaminen, seurasta poissulkeminen ja yksin jättäminen tuntuvat lapsesta ja nuoresta musertavalta.
Kiusaamisen vastainen työ vaatii pitkäjänteisyyttä. MLL tarjoaa matalan kynnyksen tukea kiusatuille lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen sekä menetelmiä kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ammattilaisille.
- Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa tarjotaan matalan kynnyksen keskusteluseuraa vuoden jokaisena päivänä. Nuorten tukilinjalla päivystää ammattilainen.
- Selviytyjät-vertaisryhmissä on tarjolla vertaistukea 12–21-vuotiaille kiusatuille nuorille, jotta vahvistetaan sitä, mitä kiusaaminen on heikentänyt.
- Nuortennetissä on paljon kiusaamiseen liittyvää tietoa ja vertaistukea nuorille.
- Tuemme kiusattujen lasten vanhempia Vanhempainpuhelimessa, jotta myös heillä olisi paikka purkaa raskaita tuntemuksiaan.
- Koulurauha-ohjelmalla edistämme kouluyhteisön hyvinvointia yhdessä lasten, nuorten ja kumppanien kanssa läpi lukuvuoden. Varhaiskasvatuksessa edistämme Päiväkotirauhaa.
- 11 000 tukioppilasta rakentaa vuosittain kouluissa kiusaamisen vastaista normia sekä huolehtivat siitä, ettei kukaan jäisi yksin.
- Kohtaamme vanhempainilloissa ja oppitunneilla joka vuosi yli 12 000 lasta, nuorta ja vanhempaa ja lisäämme tietoa kiusaamisesta ja toisia kunnioittavasta käyttäytymisestä.
- Koulutamme opettajia, urheiluseurojen valmentajia ja muita lasten ja nuorten kanssa toimivia mm. kiusaamisen ehkäisyyn, ryhmäyttämiseen ja turvallisen ilmapiirin rakentamiseen liittyen.
- Kiusaamisvapaa vyöhyke löytyy kaikista Suomen lähes 800 K-Marketista, joiden kauppiaille MLL on jakanut tietoa kiusaamisesta sekä käytännön neuvoja.
- Vaikutamme mm. median, verkostojen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kautta siihen, että kiusaaminen otetaan Suomessa vakavasti ja sen ehkäisyyn varataan resursseja.
Tutustu MLL:n kiusaamisen vastaiseen työhön
MLL tekee kiusaamisen vastaista työtä päiväkodeissa, kouluissa, harrastusyhteisöissä ja netissä. Erityisenä painopisteenä on lasten ja nuorten oma toiminta kiusaamisen ehkäisemiseksi. Lisäksi tarjoamme vanhemmille sekä lasten ja nuorten kanssa toimiville ammattilaisille työkaluja kiusaamisen ehkäisyyn ja kiusaamistilanteiden käsittelyyn.
Lapset ja nuoret
Lasten ja nuorten puhelin ja chat
Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa tarjotaan matalan kynnyksen keskusteluseuraa. Puhua voi mistä tahansa aiheesta. Palvelu on auki vuoden jokaisena päivänä, maksuton, anonyymi ja kaikille avoin. Voit kirjoittaa myös nettikirjeen.
Lasten ja nuorten puhelin – 116 111
Barn- och ungdomstelefonen – 0800 86 116
Vertaistukea kiusaamista kokeneille
Selviytyjät on ammattilaisten tai koulutettujen vapaaehtoisten vetämä vertaisryhmä kiusatuille noin 12–21-vuotiaille nuorille. Ryhmiä järjestetään verkossa sekä osassa Suomea myös kasvotusten.
Selviytyjät-ryhmien tavoitteena on vahvistaa itsetuntoa ja mielialaa sekä antaa keinoja käsitellä ja selviytyä kiusaamiskokemuksista.
- 99 % ryhmiin osallistuneista nuorista koki olonsa turvalliseksi ryhmässä.
- 91 % nuorista sai tukea itsetuntoonsa.
- 96 % koki, että sai ryhmässä vertaistukea kiusaamiskokemuksiinsa.
Lisätietoa Selviytyjät-vertaisryhmistä
Nuortennetti
Nuortennetissä löytyy kiusaamiseen liittyvää tietoa ja tukea nuorille. Moderoidulla keskustelupalstalla voi saada muilta nuorilta vertaistukea kiusaamiseen ja kaverisuhteisiin liittyen. Nuortennettiin voi myös kuka tahansa nuori lähettää omia mediatuotoksiaan, ja moni käsitteleekin niissä kiusaamiskokemuksia.
Kiusaamisvapaa vyöhyke
Kiusaamisvapaa vyöhyke on K-Marketien ja MLL:n yhteistä toimintaa. Kaikki Suomen lähes 800 K-Marketia ovat kiusaamisvapaita vyöhykkeitä eli paikkoja, joissa lapset ja nuoret voivat kääntyä turvallisen aikuisen puoleen. MLL jakaa kauppiaille tietoa kiusaamisesta ja käytännön neuvoja kiusaamistilanteissa toimimiseen.
Koulut, päiväkodit ja harrastusryhmät
Tukioppilaat toimivat koulussa silminä ja korvina
Tukioppilaat rakentavat koulussa hyvää ryhmähenkeä ja kiusaamisen vastaista normia sekä huolehtivat, ettei kukaan jäisi yksin. MLL on kehittänyt tukioppilastoimintaa jo yli 50 vuoden ajan. 93 % suomalaisista ylä- ja yhtenäiskouluista toteuttaa tukioppilastoimintaa ja vuosittain noin 11 000 oppilasta toimii tukioppilaana.
Tukioppilastoiminta sai tunnustusta Karvin arvioinnissa (2022) yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävänä sekä kiusaamista ennaltaehkäisevänä menetelmänä.
Lisätietoa tukioppilastoiminnasta
Koulurauhaa rakennetaan läpi lukuvuoden
Koulurauha-ohjelmassa oppilaat toimivat itse koulun ilmapiirin kehittämiseksi. Tavoitteena on, ettei ketään kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen tuntisi kuuluvansa kouluyhteisöön. Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.
Lukuvuoden 2024-2025 koulurauha julistettiin 28.8. Hämeenlinnasta. Tapahtuman tallenne on katsottavissa Yle Areenassa koko lukuvuoden ajan.
Päiväkotirauha kiusaamista vastaan
Tarjoamme varhaiskasvattajille valmiita toimintamalleja kiusaamisen vastaiseen Päiväkotirauha-toimintaan. Päiväkotirauha on lapsia ja vanhempia osallistava kiusaamisen vastainen toimintapa, jonka voi ottaa osaksi varhaiskasvatuksen arkea.
Päiväkotirauhaa voi toteuttaa mm. pelaamalla päiväkotirauhapeliä lasten kanssa, järjestämällä Kaikille kaveri päiväkodissa -vanhempainillan tai pitämällä Tuumaustalkoot henkilökunnan kesken.
Turvallinen ja viihtyisä harrastusryhmä
Reilusti urheiluryhmässä -hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten urheiluharrastuksia ohjaavien seuratoimijoiden taitoja luoda turvallinen ja toimiva ilmapiiri ryhmään. Hankkeen materiaaleilla ja koulutuksilla tuetaan myös urheilun parissa tapahtuvan loukkaavan kohtelun ja kiusaamisen tunnistamista ja ehkäisemistä.
Reilusti urheiluryhmässä – Trygg idrott för alla -hanke on toteutettu yhteistyössä Folkhälsanin ja eri lajiliittojen kanssa.
Tukea hyvän harjoitteluilmapiirin luomiseen
Harjoitteita kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja käsittelyyn
Toiminnalliset tehtäväkortit sisältävät ideoita niin ryhmäyttämiseen, kaveritaitojen harjoitteluun kuin tunteiden ja kiusaamisen käsittelyyn. Tehtäväkortteja voi käyttää koulussa, harrastusryhmissä tai nuorisotyössä.
Esimerkkejä kiusaamisen ehkäisyyn liittyvistä tehtäväkorteista:
- Läppä lentää -peli
- Loukkaava kohtelu koulussa ja netissä
- Sinä voit auttaa
- Rähinää ratkomassa -mobiilipeli
Koulutusta kiusaamisen ennaltaehkäisyyn
MLL:n pidetyt kouluttajat voi tilata vanhempainiltaan, opettajien vesopäivään tai oppilaiden oppitunneille kertomaan kiusaamisen ehkäisystä. Tarjoamme toiminnallisia ja keskustelevia koulutuksia valtakunnallisesti.
Lisätietoa koulutuspalveluista
Vanhemmat
Vanhempainnetti
Kiusaaminen on monitahoinen ilmiö, ja sitä esiintyy jo pienten lasten keskuudessa. Kiusaamistilanne ei ole koskaan tasa-arvoisten ja yhtä voimakkaiden nahistelua, vaan kiusattu on alakynnessä ja puolustuskyvytön. Siksi aikuisten on tärkeää puuttua kiusaamiseen.
Vanhempainnetistä löytyy vanhempien tueksi tietoa pienten lasten keskinäisestä kiusaamisesta ja koulukiusaamisesta sekä vinkkejä kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen.
Tietoa ja tukea nettikiusaamisesta vanhemmille
Nettikiusaaminen on usein osa muuta kiusaamista. Nettikiusaaminen on moninainen ja vakava ilmiö, johon tulee puuttua. Se voi olla toisen ihmisen nimittelyä, pilkkaamista, ulkopuolelle jättämistä, syrjintää, uhkailua, kiristämistä, julkista nolaamista, valheellisen tiedon levittämistä, ilkeää kommentointia tai haitallisen sisällön jakamista sosiaalisessa mediassa, peleissä tai muualla netissä.
Tuotamme ajankohtaista ja konkreettista tietoa nettikiusaamisesta vanhemmille.
Vanhempainpuhelin, chat ja nettikirjepalvelu
Vanhempainpuhelimessa voi jutella mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta, myös omasta tai läheisen lapsen kiusaamiskokemuksista. Vanhempainpuhelimeen, kirjepalveluun ja chattiin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti. Vanhempi voi myös varata ajan ajanvarauschattiin MLL:n vanhemmuuden tuen työntekijälle.
Vanhempainpuhelin vastaa numerossa 0800 922 77.
Katso Vanhempainpuhelimen aukioloajat tai lähetä chat-viesti