326. Tunnistatko kiusaamisen tai rikoksen?
300. Kiusaamisen ehkäiseminen
Tehtävä
Keskustelutehtävä.
Tila
Luokkahuone tai vastaava.
Tarvikkeet
Omat puhelimet tai koulun tabletit, joilla pääsee tekemään testin Nuortennetistä.
Kesto
30-45 min.
Ottakaa puhelimet tai tabletit esille. Menkää osoitteeseen nuortennetti.fi/testit
Tehtävän ohjeistus:
- Tehkää testi: ”Mitä tehdä, jos huomaa kiusaamista?”
- Keskustelkaa sen jälkeen tuloksista. Mitä ajatuksia testi herätti? Kuinka helppoa on puuttua kiusaamiseen? Mitä miettisit, ennen kuin menet sanomaan jotakin kiusaamistilanteessa?
- Tehkää testi ”Tunnistatko rikoksen?”
- Keskustelkaa sen jälkeen tuloksista. Mitä ajatuksia testi herätti? Mitä jäi mieleen siitä, mitkä asiat ovat rikoksia? Kenelle ilmoittaisitte, jos epäilisitte rikoksen tapahtuneen? Entä kenelle ilmoittaisitte, jos kyse ei olisi varsinaisesti rikoksesta, mutta loukkaavasta kohtelusta tai kiusaamisesta?
Kiusaaminen tarkoittaa sitä, että muut ihmiset tekevät toiselle jotakin ilkeää tahallaan ja toistuvasti. Kiusatun on vaikea puolustautua. Kiusaaminen voi olla esimerkiksi haukkumista, tönimistä, ilkeitä tai vähätteleviä ilmeitä, ulkopuolelle jättämistä, juoruilua tai tavaroiden rikkomista. Kiusaamisessa on usein mukana useita ihmisiä: joku kiusaa toista, muut joko menevät mukaan kiusaamiseen, puolustavat kiusattua tai eivät tee mitään.
Kiusaamistapauksiin voi sisältyä rikokseksi luokiteltavia tekoja, kuten kunnianloukkaus, salakatselu tai -kuuntelu, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, identiteettivarkaus, pahoinpitely, vahingonteko, laiton uhkaus, vainoaminen, viestintärauhan rikkominen tai kotirauhan rikkominen. Alle 15-vuotias ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta on silti vahingonkorvausvelvollinen. Lastensuojelu selvittää kiusanneiden tai väkivaltaan syyllistyneiden alaikäisten tilanteen.
Muistuttakaa, että rikosepäilyistä on tärkeää tehdä poliisille rikosilmoitus. Sen voi tehdä netissä osoitteessa poliisi.fi/tee-rikosilmoitus. Jos on hätätilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112.
Kiusaamisesta voi kertoa koulun aikuisille, esimerkiksi opettajalle, kouluohjaajalle, nuorisotyöntekijälle, kuraattorille, terveydenhoitajalle tai psykologille. Myös omille vanhemmille kertomisesta voi aloittaa ja pyytää heiltä apua asian puheeksi ottamisessa koulun aikuisten kanssa.
Aiheeseen liittyvät
Testit
Ammattilaisille
- Kiusaamisen ehkäiseminen
- Lisätietoa tukioppilastoiminnasta
- Kiusaamisen ehkäiseminen - opas tukioppilasohjaajalle
- Kirje oppilashuollolle
- Materiaaleja ja koulutuksia ammattilaisille