458. Kiperiä tilanteita digissä
400. Mediakasvatus
Tehtävä
Harjoitellaan tunnistamaan turvallisuutta vaarantavia tilanteita ja tekijöitä mediaympäristöissä. Oppilaat oppivat itsestä ja omasta turvallisuudesta huolehtimisen taitoja sekä turvallisen aikuisen puoleen kääntymistä haastavissa tilanteissa.
Tila
Luokkatila tai vastaava
Kesto
15-45 min.
Digitaalisia medioita käytettäessä voi eteen tulla kiperiä tilanteita, joissa oma tai muiden turvallisuus saattaa olla vaarassa. On hyvä harjoitella miten erilaisissa kiperissä tilanteissa tulee toimia.
Kerro oppilaille esimerkkien mukaisia erilaisia harkintaa vaativia tilanteita, joita voi tulla vastaan netissä, somessa tai peleissä. Voitte myös itse keksiä omia esimerkkejä tilanteista, joissa oma tai muiden turvallisuus saattaa olla vaarassa tai joista voi koitua jollekin jonkinlaista harmia tai haittaa.
Keksikää jokaiseen tilanteeseen useampi erilainen tapa toimia. Keskustelkaa mikä vaihtoehdoista olisi paras oppilaiden mielestä. Muistuta oppilaita, että jos törmää mediankäytössään johonkin arveluttavaan, pelottavaan tai johonkin josta voi koitua itselle tai jollekin toiselle jotain haittaa tai harmia, on aina hyvä kääntyä turvallisen aikuisen puoleen ja kysyä neuvoa ja apua.
Tehtävässä voi hyödyntää myös draaman menetelmiä ja esimerkiksi näytellä tai tehdä stop motion elokuvan parhaimmasta tilanteen ratkaisusta. Lopuksi voi tehdä kaikille yhteisen muistilistan parhaista toimintatavoista tilanteissa, joissa oma tai jonkun toisen turvallisuus on vaarassa.
Esimerkkejä kiperistä tilanteista:
- Joku tuntematon laittaa viestin, jossa mukana alastonkuva.
- Saat puhelimeesi viestin, jossa kehotetaan klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä. Viestissä lukee, että jos et tee näin puhelimestasi häviää kaikki tiedot.
- Pelatessasi lempipeliäsi ilmestyy näytölle viesti “Hello! What’s your name?”
- Jaat itsestäsi henkilökohtaista tietoa hyvälle ystävällesi. Riidan jälkeen ystäväsi julkaisee kuvakaappauksia viesteistäsi kaikkien nähtäväksi.
- Saat säännöllisesti yhdeltä koulun oppilaalta ilkeitä viestejä, joissa arvostellaan ulkonäköäsi ja uhkaillaan.
- Olet tutustunut netissä kivaan tyyppiin. Keskustelussa käy ilmi, että hän ei ole se henkilö, joka sanoo olevansa.
- Kaverisi jakaa haasteen, jossa haastetaan pidättämään hengitystä mahdollisimman kauan.
Huomaat, että käyttämäsi sosiaalisen median kautta myydään ja ostetaan päihteitä, kuten nuuskaa. - Saat puhelimeesi viestin, jossa kuvaillaan jotain karmivaa tapahtumaa ja sanotaan, että jos et lähetä tätä viestiä 10 ystävällesi, jollekin perheenjäsenellesi sattuu viikon kuluessa jotain kamalaa.
- Saat netissä tuntemattomalta viestin, jonka lähettäjä väittää tietävänsä nolosta salaisuudestasi ja uhkaa kertoa sen vanhemmillesi, jos et tee niin kuin hän käskee.
- Kävelet kouluun ja katsot puhelinta kävellessäsi. Vältät täpärästi liikenneonnettomuuden.
Pyydä oppilaita kertomaan lopuksi yksi mieleen jäänyt asia. Mihin tilanteeseen oli vaikein keksiä ratkaisuja? Yllättikö tehtävässä jokin asia?