628. Harmia päihteistä – mitä tekisitte?
600. Hyvinvointitaidot
Tehtävä
Arvoitustehtävä, pienryhmätehtävä
Tila
Luokkahuone tai vastaava
Kesto
15-30 min.
Osallistujat muodostavat ryhmät paidan värin perusteella. Erikokoiset ryhmät tasataan. Yksi ryhmä poistuu huoneesta. Muut keksivät sillä aikaa pulmallisen tilanteen. Poistunut ryhmä kutsutaan takaisin ja se alkaa kysellä muilta ryhmiltä: ”Mitä te tekisitte?” Muut tarjoavat pulmaan ratkaisuja, joiden perusteella ryhmä yrittää selvittää, mistä tilanteesta on kysymys. Se ryhmä, jonka vuoron jälkeen oikea vastaus keksitään, pääsee uudeksi arvaajaksi.
Arvattavat tilanteet voivat liittyä alkoholiin, tupakkaan, nuuskaan, kaveripaineeseen tai omiin tunteisiin. Samalla kuullaan ratkaisuja, miten ongelmassa voisi toimia.
- Isoveljesi on alkanut käyttää nuuskaa. Olet juuri nähnyt kuvia siitä, millaista jälkeä nuuska voi tehdä ihmisen suussa ja olet huolissasi.
- Näet somehaasteen, jossa haastetaan juomaan niin monta pullollista olutta kuin pystyy ja kuvaamaan suorituksensa nettiin. Kaverisi ehdottaa, että kokeilisitte.
- Koulukaverisi kertoo innoissaan viikonlopustaan. Hän ja kaverinsa olivat humalassa rikkoneet marketin näyteikkunan ja lähteneet pakoon.
- Olette isossa nuorisoporukassa juomassa torin laidalla. Poliisiauto tulee.
- Kaverisi vanhempi on humalassa väkivaltainen ja kaverisi paljon ulkona, koska ei uskalla mennä kotiin.
- Mitkä olivat järkeviä ehdotuksia?
- Miten voi käydä, jos tekee kuten ehdotettiin?
- Onko kyse rikoksesta vai muuten vaan asiattomasta käytöksestä?
- Mistä henkilö voisi saada apua tarvittaessa?
Nuuska-aihe. Omalle isoveljelle voi hyvin sanoa, että on huolissaan. Asiasta kannattaa puhua myös vanhemman kanssa. Et varmastikaan voi muuttaa väkisin isoveljesi mieltä tai käyttäytymistä, mutta on tärkeää, että kerrot, miltä sinusta tuntuu ja mitä ajattelet hänen nuuskaamisestaan.
Some-haaste. On vaarallista juoda lyhyessä ajassa paljon alkoholia. Siitä voi seurata paitsi alkoholimyrkytys myös esimerkiksi sydämen pysähdys. Ketään ei pidä yllyttää juomaan nopeasti paljon. Erityisen vaarallista on juoda tottumattomana paljon. On esimerkkejä, joissa esimerkiksi nuori on juonut väkevää alkoholia, sammunut lumihankeen ja löytynyt kuolleena.
Ikkunan rikkominen. Jotkut pitävät humalassa tehtyjä ilkivallantekoja huvittavina tai hauskoina. Olipa ilkivaltaa tehty humalassa tai selvin päin, tekijällä on korvausvelvollisuus.
Nuoret juomassa, poliisiauto tulee. Alkoholilain pykälän 86 mukaan ”poliisimiehellä on oikeus ottaa alkoholipitoiset aineet pois henkilöltä, jolla ei ole oikeutta pitää niitä hallussaan, sekä henkilöltä, joka on otettu kiinni päihtymyksen vuoksi poliisilain 2. luvun 2. pykälän 1 momentissa mainitussa tarkoituksessa tai rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi mainitun lain 2. luvun 10. pykälän 2 momentissa mainitussa tarkoituksessa.” Lisäksi poliisi tekee aina lastensuojeluilmoituksen päihtyneestä alaikäisestä, ja lastensuojelu käsittelee asian alaikäisen ja hänen vanhempiensa kanssa.
Humalassa väkivaltainen vanhempi. Nuori tarvitsisi apua. Ei ole reilua, että ei voi mennä kotiin vanhempien humalatilan vuoksi. Hän voisi pyytää apua oman asuinalueensa sosiaalityöntekijältä. Nuori voi pyytää jotakuta aikuista tekemään itsestään lastensuojeluilmoituksen tai tehdä sen itse sosiaalityöntekijälle. Jos tämä tuntuu liian vaikealta, niin koulussa esimerkiksi koulukuraattori voi auttaa. Asiaa voi olla vaikea ottaa puheeksi, koska nuori välittää vanhemmistaan ja saattaa myös pelätä, mitä tapahtuu, jos kertoo jollekin. Nuoren ei kuitenkaan pitäisi joutua huolehtimaan vanhemmistaan tai pelkäämään kotona oman turvallisuutensa takia. Toki myös kaverit voivat auttaa nuorta kutsumalla häntä välillä yökylään viikonloppuisin.