440. DIGIFIT - treeniharjoitusohjelma aikuisille

400. Mediakasvatus

Tehtävä

Tehdään DIGIFIT-treeniharjoitusohjelman harjoituksia ja täytetään treenipäiväkirjaa.

Tila

Treeniharjoitusohjelman tekemiseen ei tarvita erillistä tilaa.

Tarvikkeet

Tulosta itsellesi DIGIFIT-treenipäiväkirja, jonka avulla voit seurata etenemistäsi, arvioida harjoitusten onnistumista ja pohtia minkälaisia vaikutuksia mediankäytöllä on omaan arkeesi ja hyvinvointiisi.

Kesto

15-45 min.

HyvinvointiKeskittyminenMediakasvatus
Toinen asteVanhemmat

Ladattavat materiaalit

DIGIFIT-treenejä voi tehdä itsekseen omaan tahtiin, mutta ne sopivat myös yhdessä tehtäväksi koko perheelle, kaveriporukoille ja työyhteisöille. Jos DIGIFIT-treeneihin osallistuu isompi porukka, voitte yhdessä asettaa tavoitteita DIGIFIT-treeneille ja keksiä vaikkapa kaikkia innostavan yhteisen palkinnon treenien päätteeksi.

Valitse DIGIFIT-treeniharjoituksista itsellesi sopivimmat tai tee vaikka kaikki. Voit itse päättää miten treenisi etenevät ja valita tehtäviä haluamassasi järjestyksessä.

Jos DIGIFIT-treeneihin osallistuu koko perhe, työyhteisö tai isompi porukka, voitte yhteisesti sopia missä järjestyksessä ja mitä treeniharjoituksia tehdään. Samaan aikaan tehtyjä harjoituksia on kiinnostavaa ja mukavaa pohtia ja purkaa yhdessä.

Haasta nuoret mukaan! Nuorten oma DIGIFIT- treeniharjoitusohjelma löytyy Nuortennetistä.

 

DIGIFIT-Treeniohjelma

1.Digi-detox 

Toteuta yhden vuorokauden täydellinen (tai mahdollisimman täydellinen) puhelin, tietokone ja tabletti-detox: eli vastaa vain tärkeimpiin viesteihin ja puheluihin, muuten älä koske laitteisiisi. Toteuta esim. perjantai illasta lauantai-iltaan. 

  • Mitä tapahtui?  
  • Miltä se tuntui?  
  • Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa? 
  • Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä tai olla mukana? 

2. Some-detox 

Mikä on suosikkisome-kanavasi? Missä sosiaalisen median kanavassa vietät eniten aikaa? Kokeile sulkea tämä sosiaalisen median kanava (Facebook, Instagram, Pinterest, WhatsApp) kahdeksi vuorokaudeksi, esimerkiksi perjantai-illasta sunnuntai iltaan.  

  • Mitä tapahtui?  
  • Miltä se tuntui?  
  • Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa? 
  • Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä tai olla mukana? 

3. Ilmoitustoimintojen läpikäynti 

Käy digilaitteidesi (puhelimen, tietokoneen, tabletin) ilmoitustoiminnot läpi. Mitä ilmoituksia oikeastaan tarvitset ja haluat? Jätä vain ne ja poista kaikki muut.  

  • Tarvitsetko todella ilmoituksen esimerkiksi jokaisesta sähköpostista juuri sillä hetkellä, kun se tulee? Vai voisiko sähköpostit käydä katsomassa esimerkiksi kerran iltapäivällä lounaan jälkeen? 
  • Mikä olisi sinulle sopiva määrä? Pysähdy pohtimaan.

4. Sähköpostin uutiskirjeet 

Tarkastele sähköpostilaatikkoasi. Haluatko kaikki uutiskirjeet, joita saat? Irtisano kaikki uutiskirjeet, joita et oikeasti halua. 

5.  Lataa käyttöä seuraava sovellus 

Lataa puhelimeesi sen eri appien käyttöä seuraava sovellus. Kyllä, joskus vierottuaksesi puhelimesta pitää ladata uusia appeja, niin hassulta kuin se kuulostaakin! Seuraa käyttöäsi viikon ajan. Kuinka monta minuuttia päivässä kului medioiden äärellä? Olivatko kaikki mediahetket sellaisia kuin toivoisit vai haluaisitko luopua joistain hetkistä ja tehdä jotain muuta? 

6.  Puhelin pois nukkumatilasta 

Kiellä puhelimen pääsy makuuhuoneeseen viikon ajaksi (tai jos on vain yksi huone, niin älä päästä puhelinta sängylle ja sen viereen). Lataa puhelin vaikka keittiössä viikon ajan. Voit halutessasi tehdä sinne puhelimelle oman paikan, vaikka pikku pesän tai pedin. Vaikuttiko muutos uneesi tai rauhoittumiseesi? Jos kyllä, niin miten? 

7. Hanki herätyskello! 

Jos olet tottunut käyttämään puhelimen herätystoimintoa ja siksi puhelin löytyy aina vierestäsi nukkuessakin, hanki herätyskello. Pohdi viikon jälkeen, pääsitkö nopeammin ylös sängystä, jäikö torkuttaminen vähemmälle vai tapahtuiko muutoksia? 

8. Ilman puhelinta tilanteessa, jossa yleensä ottaisit sen esiin. 

Kun odotat bussia, lasta harrastuksesta tai vaikka kaupan jonossa, haasta itsesi olemaan ilman puhelinta. Mitä muuta voisit tehdä?

9. Digikeskeytys 

Tarkkaile kuinka monta kertaa päivässä keskeytät tekemisesi katsoaksesi kännykkää. Minkälaisia tilanteita nämä olivat? Pohdi myös, mitä kännykässäsi tapahtui. Oliko katsominen ja keskeytys tarpeellinen?

10. Vaihtokauppa

Mitä jos tällä kertaa vaihtaisitkin Netflixin tai jossain muussa kuvaohjelmapalvelussa katsomasi sarjan yhden jakson vaikkapa liikuntaan tai ulkoiluun? Pohdi miksi kuvaohjelmapalvelut koukuttavat ja miksi niiden äärelle voi jumiutua pitkäksikin aikaa. Mitä tälle voisi tehdä?  

11. Digistressi 

Pohdi, minkälaisista asioista juuri sinulle muodostuu digistressiä. Mitä näille asioille voisi tehdä? Tee joku muutos digistressiä aiheuttavaan asiaan ja pohdi ja erittele sen vaikutuksia. 

12. Digipäivä 

Pidä digipäivä (niin kuin karkkipäivä). Katso somea ja someta niin paljon kuin sielu sietää. Vastapainoksi seuraavana päivänä pidä some kiinni kokonaan. Kirjaa ylös, mitä kaikkea teit kumpanakin päivänä ja miltä tuntui? Mitä osia haluaisit molemmista päivistä elämääsi? 

Aiheeseen liittyvät

Lue lisää mediankäytön vaikutuksista hyvinvointiin