MLL:sta löytyy vapaaehtoisrooleja erilaisille ihmisille ja eri tilanteisiin. Olitpa sitten vauvan tai teinin vanhempi, lapseton aikuinen, eläkeläinen, opiskelija tai jotain muuta, meillä voit olla tärkeä monelle.
Perhekahvilan ohjaaja tai vapaaehtoinen
MLL:n suosittuihin perhekahviloihin kaivataan monella paikkakunnalla lisää ohjaajia.
Perhekahvila kokoontuu useimmiten kerran viikossa ja ohjaajana toimii vapaaehtoinen tai vapaaehtoisista koostuva perhekahvilatiimi. Ohjaajan tärkein tehtävä on toivottaa tulijat tervetulleiksi ja suunnitella ohjelmaa yhdessä kävijöiden kanssa. Toimintaan voi osallistua myös lyhytaikaisesti olemalla läsnä ja tarjoamalla ylimääräisen sylin ja korvat tai auttamalla järjestelyissä.
Perhekahvila voi kokoontua myös iltapäivisin tai iltaisin.
Kylämummi tai -vaari tai lukumummi tai -vaari
MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia koko yhteisön isovanhempia, jotka vierailevat perhekahviloissa, kirjastojen lastenosastolla, sairaaloissa ja päiväkodeissa. Tärkeintä on läsnäolo, kuunteleminen ja keskusteleminen.
Lukumummit ja -vaarit taas ovat toivottuja vieraita kouluissa.
Paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen
MLL:n yli 500 paikallisyhdistystä toimivat vapaaehtoisten voimin. Hallituksen jäsenenä mahdollistat, että MLL pystyy toimimaan alueellasi.
Yhdistysten hallituksiin kaivataan vuosittain uusia vastuuhenkilöitä eri tehtäviin, muun muassa puheenjohtajiksi, sihteereiksi, rahastonhoitajiksi ja viestintävastaaviksi.
Tukihenkilö lapselle, nuorelle, perheelle tai maahan muuttaneelle äidille
Perhekummit, lapsen tai nuoren kaverit ja maahanmuuttajaäidin ystävät kulkevat hetken tai pidempäänkin vierellä merkityksellisenä ihmisenä. Tarvitsemme lisää tukihenkilöitä kaikkialla Suomessa.
Perhekummi tapaa perhettä säännöllisesti muutaman tunnin ajan noin kerran viikossa tavallisen tekemisen, kuten puistoilun, leipomisen, vaunulenkkeilyn tai kotona oleilun merkeissä.
Lapsen tai nuoren kaveri on vapaaehtoinen aikuinen kaveri yksinäiselle tai seuraa kaipaavalle lapselle tai nuorelle. Kaverin kanssa touhutaan tavallisia yhdessä sovittuja asioita, kuten pelataan lautapelejä tai jalkapalloa, käydään kirjastossa, leivotaan tai ihan vain jutellaan.
Maahanmuuttajaäidin ystävä on suomea puhuva nainen, joka tapaa maahan muuttanutta äitiä arkisten touhujen merkeissä esimerkiksi leikkipuistoissa, kahvilassa tai kotona lasten kanssa tai ilman. Tutustumisen ohessa maahan muuttaneen äidin suomen kielen taito kohenee.
Vapaaehtoinen tapahtumissa tai tempauksissa
MLL:n paikallisyhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia, joihin kaivataan vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin. Voit olla mukana esimerkiksi järjestämässä kirppispöytiä, vetämässä lasten toimintapistettä, keittämässä kahvia tai päivystämässä suojateillä koulujen alkaessa.
Osallistua voi sen verran kuin omaan elämäntilanteeseen sopii.
Päivystäjä Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa tai Vanhempainpuhelimessa
MLL:n auttaviin puhelimiin ja chatteihin tulee jatkuvasti enemmän yhteydenottoja kuin mihin pystymme vastaamaan.
Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät tarjoavat lapsille ja nuorille aikuisen tukea ja aikaa puhelimessa, chatissa ja kirjeitse. Lue lisää ja hae päivystäjäksi.
Vanhempainpuhelimessa ja chatissa MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät tarjoavat vanhemmille mahdollisuuden purkaa ajatuksiaan ja huoliaan puhelimitse, chatissa ja kirjeitse. Lue lisää ja hae päivystäjäksi.
Päivystyspisteet sijaitsevat Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa. Helsingissä voi päivystää myös ruotsinkielisessä Barn- och ungdomstelefonenissa.
Päivystysvuorossa voit olla kaksi kertaa kuussa tai useammin. Saat tehtävään koulutuksen, ja päivystyksessä tukenasi on aina MLL:n työntekijä.
Kerhonohjaaja
MLL järjestää eri-ikäisille lapsille muun muassa musiikki-, liikunta- ja kuvataidekerhoja, joita vetävät yleensä vapaaehtoiset. Voit ohjata myös vanhempien omia vertaisryhmiä.