Vinkit arkeen nuoren kanssa
Täältä löydät käytännön vinkkejä joskus arjessa vastaan tuleviin tilanteisiin nuoren kanssa.
Nuoruusiässä tunteet kuohuvat. Vanhemmalle oman nuoren myllertävien tunteiden vastaanottaminen voi olla kova paikka. Nuori tuntee ja reagoi usein siksi, että hän pyrkii irti vanhemmistaan. Se on kaikille osapuolille kipeä prosessi. Se on kuitenkin välttämätöntä matkalla lapsesta aikuiseksi. Aikuisen on hyvä yrittää kestää nuoren kuohut.
Nuori tarvitsee tilaa itsenäistyä, mutta edelleen vanhempiensa tukea, huolenpitoa ja aikaa. Vanhemman on hyvä yrittää löytää sopiva tasapaino tilan ja rajojen välillä.
Nuori tarvitsee tilaa itsenäistyäkseen ja harjoitellakseen vastuun ottamista omasta elämästään. Mistä kaikista asioista nuori voi päättää itse?
Vanhemman yksi keskeinen tehtävä on asettaa nuorelle rajat, joihin myös kotiintuloajat kuuluvat. Nuoren ikä ja turvallisuus kotiintuloajoissa on tärkeää huomioida.
Murrosiässä nuori kokee muutoksia, jotka voivat tuoda mukanaan väsymystä ja saamattomuutta. Ei ole ihme, että kotityöt eivät kuulu enää mieluisimpiin puuhiin. Murrosikä ja nuoruus yleensä ei silti ole mikään poikkeusikä, jonka varjolla voisi luistaa velvollisuuksista.
Välttääkseen turhat riidat nuoren kanssa on hyvä sopia selkeät pelisäännöt siitä, kuinka paljon nuori voi rahaa omaan käyttöön saada ja mihin nuori sitä käyttää.
Nuoren seurustelu saattaa herättää vanhemmassa monia tunteita: hämmennystä, iloa, ylpeyttä, huolta. Nuoren tunteet voivat ailahdella jännityksen, huikean ilon, pelon, surun, epävarmuuden, odotuksen ja ties minkä välillä. Moni vanhempi pohtii, minkä ikäisenä lapsen seurustelun voi sallia. Pitääkö seurustelua rajoittaa? Mitä tehdä, jos seurustelu häiritsee nuoren koulunkäyntiä tai ajanvietto seurustelukumppanin kanssa muodostuu rajattomaksi?
Koulun terveystiedon tunneilla nuoret saavat tietoa ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Nuoret kertovat, että he haluaisivat tietää enemmän seurustelusta, parisuhteesta, rakastumisesta, lämpimien ja läheisten ihmissuhteiden solmimisesta ja ylläpidosta, ristiriitojen ratkaisemisesta ja suhteen päättymiseen liittyvistä kysymyksistä. He haluaisivat kuulla näistä asioista vanhemmaltaan.
Kaapista tulo tarkoittaa perheessä tilannetta, jossa nuori kertoo omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuolen kokemuksestaan läheisilleen. Tilanne on merkityksellinen nuorelle ja usein hyvin tunnepitoinen. Tällöin nuori tarvitsee erityisesti vanhempansa tukea.
Nuori on kuullut alkoholiin liittyvistä riskeistä mm. koulun terveystiedon opetuksessa. On tärkeää, että myös vanhempi keskustelee asiasta nuoren kanssa. Voi kertoa, mikä nuorten alkoholinkäytössä yleisesti huolestuttaa ja sen, että huolen taustalla on nuoren hyvinvoinnista välittäminen.
Nuoren tupakkakokeilut saattavat aiheuttaa vanhemmalle suurta huolta. Joskus vanhempi saattaa huomata asian vasta nuoren tupakoitua jo pitkään.
Nuori saattaa viihtyä pelikoneen tai netin parissa hyvinkin pitkiä aikoja. Peli-into saattaa ihmetyttää ja huolestuttaa vanhempaa. Netti, pelaaminen ja median käyttö on monelle nuorelle tärkeä osa arkea, harrastuksia ja elämää, mutta nuorta on hyvä tukea itsesääntelyn sekä ajan- ja arjenhallinnan taidoissa myös median käytössä.
Monet nykyiset tietokonepelit ovat ulkoasultaan hyvin todenmukaisia. Pelaaminen vaatii keskittymistä, eikä pelaaja ehdi aina miettiä näkemäänsä ja sen aikaan saamia tunnetiloja. Pelin tiimellyksessä pelaaja ei välttämättä ehdi käsitellä pelin sisältämää väkivaltaa tai purkaa sen aiheuttamia tunteita. Kaikki mediassa tai peleissä esiintyvä väkivalta ei ole pahasta: samaistuminen pelin uhrin tunteisiin vähentää tutkimusten mukaan halua käyttää väkivaltaa reaalimaailmassa.
Älypuhelimilla ja muilla mobiililaitteilla lapset pääsevät helposti nettiin missä tahansa ja ilman aikuisen valvontaa. Suuri osa lapsista näkeekin jossain vaiheessa pornografiaa tai eroottisia kuvia netissä vahingossa tai tarkoituksella. Jos lapsi kohtaa ikätasolleen sopimatonta materiaalia, on hyvä, että aiheesta on puhuttu lapsen kanssa etukäteen. Tällöin lapsi on valmistautunut näihin tilanteisiin ja tietää mitä pitää tehdä, kun hän näkee hämmentäviä kuvia tai videoita.
Onnettomuusuutisointi tavoittaa sekä koululaiset että pienet lapset. Lasta tilanne voi hämmentää ja pelottaa. Aikuinen auttaa lasta ja nuorta jo olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena.
Väkivaltatapausten uutisointi tavoittaa sekä koululaiset että pienet lapset. Lasta tilanne hämmentää ja pelottaa. Aikuisenkin voi olla vaikea ymmärtää tapahtunutta ja löytää vastauksia lapsen kysymyksiin. Aikuinen auttaa lasta ja nuorta jo olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena.
Vanhemmat huolestuvat toisinaan huhuista, jotka liittyvät koulujen lähistöllä, koulumatkoilla tai kaupungilla liikkuviin epäilyttäviin ja lapsia ahdisteleviin aikuisiin (ns. namusedät). Mahdollisista ahdistelijoista kannattaa jutella sitten, kun lapsi liikkuu yksin ilman vanhempaa.