Vapaaehtoinen kohtaa nuoret aitona omana itsenään
Selviytyjät-vertaisryhmän vapaaehtoiset ovat turvallisia aikuisia, jotka kuuntelevat kiusaamista kokeneita nuoria.
– Kun nuoret ylittävät itsensä ja uskaltautuvat kertomaan oman tarinansa, se on aina huippukokemus, toteaa MLL:n Selviytyjät-vertaisryhmän vapaaehtoisena Kuopiossa viisi vuotta toiminut Antti Tastula.
Kiusaamista kokeneilla nuorilla ei usein entuudestaan ole turvallisia, hyviä kokemuksia omassa ikäryhmässään. Vertaisryhmä tarjoaa korjaavia osallisuuden kokemuksia. MLL järjestää Selviytyjät-ryhmiä eri paikkakunnilla sekä verkon välityksellä valtakunnallisesti.
Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa kymmenen viikon ajan. Jokaiselle kerralle on oma teemansa. Nuorille jännittävin tapaamiskerta on se, kun keskustellaan jokaisen omasta kiusaamiskokemuksesta.
– Monet nuoret eivät ole koskaan puhuneet asiasta tai ovat painaneet sen alitajuntaansa. On merkityksellistä, kun he saavat kerrottua siitä ja vastaanotto on hyvä eikä nuoren ajatuksia ja kokemuksia tyrmätä, Tastula sanoo.
Nuoren voi olla vaikeaa sanoittaa ja käsitellä kokemusten aiheuttamia hankalia tunteita, kuten häpeää tai vihaa, mutta ryhmässä niitä käydään turvallisesti läpi.
– Pohdimme myös sosiaalisia suhteita ja omia vahvuuksia. Esimerkiksi sosiaaliset taidot ovat tosi moninaiset. Nuoret helposti ajattelevat, että luokan äänekkäin on sosiaalinen, ja itse hiljaisempana ei ole, mutta sosiaalisiin taitoihin kuuluu myös se, että osaa kuunnella ja antaa tilaa toisille, Tastula sanoo.
Kiusaamista kokeneille nuorille on usein vaikeaa tulla uuteen ryhmään kohtaamaan vertaisia. Vapaaehtoisen aikuisen rooli on kuunnella, olla läsnä ja luoda turvallista ryhmähenkeä.
– Ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia ohjaajana. Jos on aitoa kiinnostusta kohdata nuoria ja luoda yhteyttä, jotta heillä olisi mahdollisimman helppo olla, sitä voi tehdä aitona omana itsenään. Ei se sen suurempia taitoja vaadi, Tastula toteaa.
MLL antaa vapaaehtoistyöhön koulutuksen verkon välityksellä.
– Olemme kuuntelevia korvia, mutta osaamme myös vastata nuorten kysymyksiin, kun koulutuksen kautta meillä on kokemuksia ilmiöstä. Toki mukana voi olla myös vapaaehtoisia, joilla on itsellä ollut kiusaamiskokemuksia. Silloin ohjaaja voi tuoda kokemusasiantuntijuutta, näkökulmaa vuosia myöhemmin, miten on selvinnyt kiusaamisesta. Sekin on nuorille valtava voimavara.
Tastula ryhtyi vapaaehtoiseksi vuonna 2019 kuultuaan toiminnasta ystävän kautta. Hän opiskelee Kuopiossa yhteiskuntatieteitä pääaineenaan sosiaalipsykologia ja toimii nyt myös MLL:n työntekijän sijaisena Järvi-Suomen Selviytyjät-ryhmässä.
– Nuorten kohtaaminen haastavien asioiden äärellä on ollut jo aiemmin kiinnostuksen kohteeni ja olen toiminut nuorten kanssa ennenkin, esimerkiksi neurokirjon nuorten avustajana. MLL:n vapaaehtoisuus on antanut taitoa työskennellä ryhmässä ja olen tutustunut huipputyyppeihin, sekä nuoriin että muihin vapaaehtoisiin. Se on mahdollistanut enemmän kuin osasin ajatellakaan, kun pääsin myös sijaistamaan kevään ryhmäprosessissa.
Tastulan mielestä vapaaehtoistyössä antoisinta ovat nuoret itse. Se, kun näkee ryhmäprosessin etenemisen lähtötilanteesta nuoren avautumiseen jännityksen hälventyessä.
– Alussa nuoret voivat aiheen arkaluontoisuuden vuoksi olla varautuneita eivätkä hirveästi anna itsestään. Lopuksi he tulevat paikalle jo sosiaalisuuden vuoksi, keskustelemaan muiden kanssa. Se on parasta. Esimerkiksi korona-aikoina, kun pienissä ryhmissä ei enää käytetty maskeja, eräs nuori oli tottunut maskilla peittämään kasvonsa muilta. Ryhmän edetessä hän kuitenkin koki olonsa turvalliseksi, ja oli ihanan konkreettinen asia, kun hän halusi ottaa maskin pois.
- Minut yllättää joka kerta positiivisesti nuorten rohkeus, miten hyvin he uskaltautuvat sanoittamaan kokemuksiaan ja miten rohkeasti he uskaltavat tuoda itseään esille ja jakaa kokemuksiaan ryhmässä. Se on valtava juttu.
- Ohjaajana riittää se, että on oma itsensä. Aito minä, jonka ryhmässä näyttää, välittyy myös nuorille.
- Pienelläkin oman ajan antamisella nuorten kohtaamiseen voi vaikuttaa nuoriin positiivisesti.
Selviytyjät-vertaisryhmät on tarkoitettu noin 12–21-vuotiaille nuorille, jotka haluaisivat saada vertaistukea aiemmin koettuun kiusaamiseen. Pienryhmät kokoontuvat sekä kasvokkain että verkossa. Niitä ohjaavat MLL:n kouluttaja ja koulutetut vapaaehtoiset. Vertaisryhmissä tehdään helppoja harjoitteita tapaamiskerran teemaan liittyen ja keskustellaan yhdessä siitä, miten kiusaamisesta voi selvitä. Osallistuja huomaa nopeasti, ettei ole kokemustensa kanssa yksin. Vertaistuki auttaa ehkäisemään tai vähentämään kiusaamisesta johtuvia pitkäaikaisia seurauksia.
Päivi Savolainen
Kirjoittaja
Timo Hartikainen
Kuvaaja