Siirry sisältöön
MLL:n logo

MLL:n huomioita neljännen kansallisen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman valmistelua varten

Mannerheimin Lastensuojeluliiton huomioita neljännen kansallisen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman valmistelua varten

Oikeusministeriölle

Kuulemistilaisuus 7.11.2024

Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) kiittää kuulemistilaisuuden järjestämisestä ja mahdollisuudesta käyttää puheenvuoro tilaisuudessa.

MLL pitää tärkeänä perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman valmistelua ja korostaa seuraavia asioita ohjelman jatkovalmistelussa:

  • Ihmisoikeuksien tulee olla ohjelman kaikissa kohdin tarkastelussa perusoikeuksien rinnalla.
  • Toimintaohjelma ei saa jäädä irralliseksi vaan ohjelma on kytkettävä valtioneuvoston perustyöhön kuten lainsäädännön ja talousarvion valmisteluun sekä niiden seurantaan. On varmistettava se, että perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmasta ei tule vain luetteloa erilaisista toimenpiteistä, ohjelmista ja strategioista.
  • Toimintaohjelman kaikissa osissa tulee huomioida läpileikkaavasti lapset perus- ja ihmisoikeuksien oikeudenhaltijoina.
  • Perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arvioinnin tulee olla vahvasti mukana ohjelmassa. Erityisen tärkeää on vahvistaa perus- ja ihmisoikeusvaikutusten arviointia lainvalmistelussa ja valtion talousarvion valmistelussa.
  • Toimintaohjelmassa on huomioitava sananvapautta koskevassa kohdassa lisääntynyt vihapuhe, rasismi ja syrjintä sekä niiden ehkäiseminen.
  • Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien nostaminen vahvasti toimintaohjelmaan on erittäin tärkeää. Haavoittuvia ryhmiä ovat esimerkiksi lapset, vammaiset henkilöt, etniseen tai kielelliseen vähemmistöön tai alkuperäiskansaan kuuluvat henkilöt, monet maahanmuuttajataustaiset henkilöt, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt sekä toimintakyvyltään rajoittuneet ikääntyneet henkilöt. Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien suojelun ja tukemisen sijaan tulisi kuitenkin puhua haavoittuvassa asemassa olevien ihmisryhmien oikeuksien toteutumisen turvaamisesta ja edistämisestä.
  • Taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet (TSS-oikeudet) tulee nostaa ohjelmassa vahvasti esiin. Nämä oikeudet ja niiden toteutuminen ovat keskeisisiä haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien kannalta. Työelämäoikeudet, oikeus riittävään sosiaaliturvaan ja sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä oikeus koulutukseen ja kulttuuriin ovat keskeisiä TSS-oikeuksia.
  • On hyvä, että ohjelmahahmotelmassa on nostettu järjestötoiminta yhtenä merkittävänä osallistumisen tapana. On kuitenkin todettava, että tällä hallituskaudella heikennetään järjestöjen toimintaedellytyksiä leikkaamalla järjestöjen avustuksia ennen näkemättömässä laajuudessa.
  • Toimintaohjelman luonnos tulee laittaa laajalle lausuntokierrokselle, jolle on varattu riittävästi aikaa.
  • Toimintaohjelman tavoitteiden toteutumisen ja tuloksellisuuden seuranta on varmistettava.

 

Helsingissä 7.11.2024

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry

Esa Iivonen
vaikuttamistyön johtaja

Kirsi Pollari
erityisasiantuntija

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös