Siirry sisältöön

Some nuoren silmin

Sadussa Liisa putosi eriskummallisen ihmemaansa kaninkoloon. Nykypäivän digitaaliset kaninkolot löytyvät somen syövereistä, joissa ei ole aina helppoa arvella mistä asioissa on oikein kyse ja mitä kukakin siellä seikkaileva hahmo ajaa takaa.

Aikuisten ja nuorten mediamaailmat ovat usein yllättävän erilaisia, vaikka molemmat käyttäisivät samoja alustoja. Taustalla rummuttavat algoritmit muokkaavat käyttökokemuksia yksilöllisesti ja näyttävät somemaisemasta räätälöidyn näkymän.

Esimerkiksi TikTokin ”For You Page” (FYP) eli ”Sinulle-sivu” esittää sisältöä käyttäjän mielenkiinnon kohteiden perusteella ja arvelee, mikä käyttäjää voisi seuraavaksi kiinnostaa, hätkähdyttää tai koukuttaa, niin hyvässä kuin pahassa.

Milloin viimeksi keskustelitte lähelläsi olevan nuoren tai oppilaittesi kanssa siitä, millainen heidän FYP:nsä on? Voi olla, että nuori ja aikuinen eivät näe koskaan samoja sisältöjä ja keskustelu nuoren kanssa avaa aikuiselle täysin uudenlaisen mediamaiseman. Keskustelun kautta voidaan käsitellä nuoren elämää koskettavia ilmiöitä, luotettavaa tiedonsaantia ja oppimisen kysymyksiä.

Sosiaalinen media tarjoaa monille kaivattua pakopaikkaa, ajanvietettä ja jopa turvaa. Se on paikka, jossa voi sulkea ulkomaailman hetkeksi pois ja uppoutua tunneiksi aivan toisenlaiseen maailmaan. Somessa voi viettää aikaa niin yksin kuin yhdessä kavereiden ja läheisten kanssa.

Vaikeissa tilanteissa sosiaalinen media voi tarjota vertaistukea ja luoda tunteen siitä, ettei ole yksin. Samalla some mahdollistaa yhteyden turvallisiin aikuisiin, jotka voivat olla korvaamaton tukiverkko nuorille. Moni nuori onkin tuonut esille toiveensa: sosiaaliseen mediaan kaivataan enemmän turvallisia aikuisia.

Vaikka some toisikin ihmisiä yhteen samojen kiinnostusten äärelle ja yhteisöihin, MLL:n kyselyn perusteella yhä useampi nuori kokee alustoilla yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta. Ilmiö liittyy osaltaan FOMO:on (Fear of Missing Out) eli pelkoon jäädä ulkopuolelle. Somen kautta jaetaan usein vain sosiaalisimpia ja onnellisimpia hetkiä, mikä voi luoda harhan siitä, että kaikilla muilla on aina hauskaa, paitsi itsellä.

Nuoret tarvitsevatkin opastusta ja ohjeistusta siihen, miten some voi parhaimmillaan tukea heidän hyvinvointiaan ja miten somen herättämiä tunteita voi käsitellä. Some ei ole vain ajanvietettä, vaan voi osaltaan toimia myös voimavarana, kunhan sen käyttöä ohjataan vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Tule kuulemaan lisää ajankohtaisista sosiaalisen median ilmiöistä ja Nuorten mediankäyttökyselyn kiinnostavimmista tuloksista Educaan!  MLL:n asiantuntijat Noora Lambert ja Rauna Rahja avaavat somea nuorten näkökulmasta lauantaina 25.1.2025 klo 11.30–12.15 Taito-lavalla. Poikkea myös MLL:n osastolla 6p91!

Lue lisää MLL:n Educa-ohjelmasta ja osastosta täältä

 

Noora Lambert

Noora Lambert

Digitaalisen nuorisotyön asiantuntija

Rauna Rahja

Rauna Rahja

Mediakasvatuksen asiantuntija

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös