Siirry sisältöön

Se ei ollut sinun syysi. Vastuu seksuaalisesta häirinnästä ei koskaan ole lapsen.

Seksuaalisesta häirinnästä tai seksuaaliväkivallasta puhutaan Lasten ja nuorten puhelimessa ja nettipalveluissa viikoittain. Aihe on anonyymissä palvelussa paljon yleisempi kuin siitä käyty julkinen keskustelu.

Yleensä yhteyttä ottanut lapsi ei ole kertonut asiasta kenellekään. Siinä vaiheessa, kun lapsi uskaltautuu ottamaan yhteyttä palveluun, on elämänhalu kadonnut ja tilalla ovat itseinhon, pelon ja kauhun tunteet, jotka valuvat ahdistuneina kuolemantoiveina päivystäjille. Taustaltaan epäselvien, pitkittyneiden ja voimakkaiden masennuksen ja ahdistuksen kokemusten syyt löytyvätkin toisinaan lapsen lähiaikuisilta piiloon jääneistä hyväksikäyttökokemuksista.

Osasyy siihen, että lapset päätyvät piilottelemaan kokemuksiaan, on kulttuuri, jossa lapsista tehdään aikuisten ongelmien vastuunkantajia. Vastuu ei ole lapsen, vaan aina aikuisen.

Joskus yhteyttä ottanut lapsi on joutunut yllättäen ja tahtomattaan aikuisen seksuaalisväritteisten puheiden tai kuvaviestien kohteeksi netissä. Vaikka lapsi olisi valikoitunut aikuisen häirinnän kohteeksi sattumalta, kokemukseen liittyvä häpeä on usein lapselle liian suuri, eikä hän pysty kertomaan siitä kenellekään. Kokemusta seuraavien epämääräisten ahdistusten sekä pelkotilojen syyt säilyvät aikuisilta piilossa.

Vielä mahdottomampi tilanne on nuorella, joka uteliaisuuttaan, kokeilunhaluaan ja omaa viehätysvoimaansa testatakseen on tempautunut mukaan jännittävältä vaikuttavaan viestinvaihtoon aikuisen kanssa. Alkuun kiehtovasti alkanut ja vain hienovaraisia seksuaalisia sävyjä sisältänyt keskustelu on edennyt tilanteeseen, jossa aikuinen on saanut nuoren houkuteltua lähettämään itsestään paljastavia kuvia tai videoita. Monesti suhde on päätynyt nuoreen kohdistuvaan syyllistämiseen ja kiristämiseen, jossa aikuinen taitavasti manipuloiden on saanut nuoren tuntemaan itsensä tekijäksi ja houkuttelijaksi – hänestä on tehty omaan tilaansa syyllinen, joka ei häpeän ja itsesyytösten lamauttamana pysty toimimaan. Surullisimmissa tapauksissa netissä alkanut suhde on päätynyt reaalielämässä tapahtuvaan hyväksikäyttöön.

Nuoruuden herkkään kehitysvaiheeseen kuuluu omien rajojen testausta ja identiteetin kirkastamista erilaisten kokeilujen avulla, joskus myös seksuaalisuuden saralla. Vastuullisen mediankäytön opastaminen ja siitä keskusteleminen nuorten kanssa kuuluu aikuisten tehtäviin, mutta samalla kun lasten ja nuorten kanssa keskustellaan siitä, miten netissä kannattaa toimia, kenen kanssa keskustella ja minkälaisia kuvia itsestään jakaa, on muistettava, että hyväksikäyttövastuuta ei voi siirtää lapsen tai nuoren kannettavaksi.

Vaikka nuori olisi nettikäyttäytymisessään testaava, flirttaileva ja provokatiivinenkin, on vastuu nuoreen kohdistuvasta häirinnästä tai seksuaaliväkivallasta aina aikuisen. Nuoruuden kokeilevuus ja holtittomuus eivät anna oikeutta aikuisen rikokselle!

Häirintää tai hyväksikäyttöä kokenut lapsi tai nuori ei ansaitse saada osakseen syyllistäviä kysymyksiä tai syytöksiä toimistaan. Hän tarvitsee tapahtuman vakavuuden ja vointinsa mukaista ammattiapua ja ennen kaikkea ensiavukseen aikuisen, joka tarjoaa turvaa, hyväksyntää ja lämpöä ja koko olemuksellaan viestittää: Se ei ollut sinun syysi!

PS. Muistathan kolmen kohdan ohjeen, jos lapsi on kokenut seksuaalista häirintää verkossa:

  1. kiitä, että sinulle kerrottiin
  2. ottakaa viestistä ja kuvan lähettäjän profiilista heti kuvakaappaukset
  3. ilmoittakaa tapahtuneesta poliisille tai Pelastakaa lasten nettivihje-palveluun.

Lisäksi Nuortennetti tarjoaa monta kanavaa nuorille puhelimesta chattiin avun saamiseksi:

Nuorille – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Tutustu nuorille tehtyyn artikkeliin:

Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö – Nuortennetti

Blogi on julkaistu MLL:n sivuilla aiemmin vuonna 2016. Siihen on päivitetty toimintaohje netin seksuaalista häirintää kohtaaville.

Tatjana Pajamäki

Tatjana Pajamäki

Auttavien palvelujen päällikkö, psykoterapeutti

Aiheeseen liittyvät

Video

MLL:n auttavat palvelut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös