Rakas joulupukki, toivon uutta K-18 peliä ja rajatonta peliaikaa
Kuulostaa hurjalta, mutta ei kannata pelästyä! Poikkeuksellisina aikoina voi loma ja kotiarkikin olla vähän poikkeuksellinen. Lomalla aikatauluttomuus ja vapaa-aika voi näkyä peliajan lisääntymisenä. Poikkeustilasta johtuen kavereita ei välttämättä voida nähdä kasvotusten. Pelaaminen saattaa olla se luontevin tapa pitää yhteyttä kavereiden kanssa. Voi myös hyvin olla, että jouluna saatu uusi peli tai peliin saadut lisäominaisuudet innostavat ja houkuttelevat pelin äärelle normaalia enemmän.
Ehkä lomalla voi normaaleista yhdessä sovituista peliajoista hieman joustaa, kunhan pidetään huoli riittävästä unesta ja että pelaamiseen tulee päivän mittaa taukoja. Digitaalinen pelaaminen on kiva harrastus, kunhan peliajat pysyvät suhteellisen kohtuullisena, pidetään huoli ikärajoista ja pelaajat muistavat kohdella toisiaan reilusti.
Monen lapsen joululahjatoiveet liittyvät digitaaliseen pelaamiseen. Toivelistalla voi olla perinteisesti vasta peli, viimeistä huutoa oleva pelikonsoli, parempi peliohjain tai uusi mukava pelituoli. Kaupan hyllyltä peliä tai muuta peliin liittyvää ostaessaan aikuinen ymmärtää mitä hankkii, mutta hämmentävämpi lahjatoive voi olla peliin liittyvä virtuaaliesine. Kun ajattelee pelaamista harrastuksena, ymmärtää, että lisäosat saattavat motivoida ja innostaa pelaaja ihan kuin uudet välineet muissakin harrastuksissa.
Käytännössä virtuaalinen lahja tarkoittaa lahjakorttia tai rahan laittamista pelitilille. Rahalla peleihin voi usein ostaa itselleen lisävoimia, -taitoja, varusteita tai aseita, jotka vaikuttavat peliin sisällöllisestikin. Kysy lapselta tarkemmin, mitä hän toivomallaan lisätaidolla tekisi pelissä. Siten ymmärrät peliä paremmin ja voit miettiä, haluatko tukea lahjallasi tämän pelin pelaamista.
Ikäraja ei kerro esimerkiksi pelin vaikeustasosta. Ikärajojen tarkoitus on suojata lasta haitalliselta sisällöltä. Lapsen kehitykselle haitalliseksi voidaan arvioida pelin sisältämä ruma kielenkäyttö, syrjintä, kauhu tai ahdistavuus, väkivalta, seksi ja päihteet. Lapset ovat yksilöitä ja vaikka jokin peli olisi ikärajaltaan sopiva, voi se silti aiheuttaa ikäviä fiiliksiä. Vaikka jonkun lapsen kaverin vanhemmat antaisivatkin hänen pelata itseään vanhemmille tarkoitettuja pelejä, vanhempien on tärkeää pitää kiinni siitä, mitä pelejä pitävät lapselleen sopivana, ja jutella lapsen kanssa asiasta.
Ota selvää ja tutustu pelin sisältöön ja ominaisuuksiin ennen pelin ostamista. Googlettamalla löytyy lapsen toivomasta pelistä tehtyjä arvosteluja ja pelivideoita. Monella pelillä on omat nettisivut, joista saa lisätietoa pelin luonteesta. Pohdi onko peli tälle lapselle soveltuva ja tee ostopäätös vasta sen jälkeen.
Jos olet ostamassa digitaaliseen pelaamiseen liittyvää lahjaa jonkun muun lapselle, selvitä ensin, mitä mieltä lapsen vanhempi on lahjaideastasi. Kaikkein ikävintä olisi, jos lapsi ehtisi avaamaan lahjan, jollaista vanhemmat eivät hyväksy.
Jos peliä pelataan muiden kanssa verkossa, tulisi lapsen osata toimia pelissä turvallisesti, vastuullisesti ja muita kunnioittavasti. Vanhempien on tärkeää puhua lapsen kanssa siitä, saako hän pelata vain tuttujen vai muidenkin nimimerkin takana olevien pelaajien kanssa, sekä sopia, mitä saa ja ei saa kertoa itsestään. Kannattaa myös kysellä, millainen keskusteluilmapiiri peleissä on: kannustetaanko siellä vai puhutaanko ilkeästi, ja miten itse voi vaikuttaa ilmapiiriin.
Kun annat lapselle pelilahjan, voit tulostaa hänelle lahjan mukaan muistilistan alta.
Paula Aalto
Kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö
Comments
Aivan Uskomatonta työtä !!!!!!! :-))))) Oikeesti