Järjestöt ovat kuntien ja hyvinvointialueiden elintärkeitä kumppaneita
Hallitusohjelmassa korostetaan ennaltaehkäisyn merkitystä, minkä todetaan edistävän hyvinvointia ja terveyttä sekä estävän sote-kustannusten kasvua. Lapsiperheiden osalta vaikuttavin ennaltaehkäisevä toiminta on lähellä perheitä tarjottu, matalan kynnyksen tuki.
Kunnissa ja hyvinvointialueilla järjestöjen ennaltaehkäisevä työ on ratkaisevan tärkeää. Järjestöjen toiminta on avointa, enimmäkseen maksutonta ja toimintaa löytyy pienistäkin kunnista. Monessa kunnassa järjestöt voivat olla ainoa lapsiperheille toimintaa tarjoava taho.
Monipuolinen toiminta ja järjestöjen ylläpitämät kohtaamispaikat vahvistavat lapsiperheiden voimavaroja ja tukiverkostoja. Järjestöjen ammatillisesti tukema vapaaehtoistyö lisää ihmisten omaehtoista toimintaa ja osallisuutta sekä tunnetta yhteisöön kuulumisesta.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) perhekahvilat ovat yksi esimerkki osallisuutta ja yhteisöllisyyttä edistävästä toiminnasta, jota kansalaiset itse toteuttavat itselleen ja muille. Vertaisen vanhemman kuuntelevat korvat, yhdessä tekeminen, toimiminen ja yhteisöön kuuluminen auttavat monien vanhempien arjessa jaksamista.
Teimme MLL:ssä kesällä 2024 kunta- ja hyvinvointialueille kyselyn, jossa selvitimme yhteistyön merkitystä. Vastaajista 95 % (N=80) kertoi, että järjestöjen (MLL:n) toiminta täydentää julkisen sektorin tarjoamia palveluita ja on oleellinen osa kuntien ja hyvinvointialueiden hyvinvointia ja terveyttä tukevaa työtä. Vastaajat näkivät, että vaikka talous kiristyy, ennaltaehkäisevän työn avustukset tulee turvata.
Tahtotilamme on olla tukemassa lapsiperheiden elämää ja ratkomassa perheiden haasteita myös tulevaisuudessa yhdessä julkisen sektorin kanssa. Se vaatii laajaa järjestöjen toimintaedellytysten ymmärrystä niin valtion, alueiden kuin kuntien taholta. Järjestöjen toiminta edellyttää muun muassa tiloja, perheiden ohjaamista järjestöjen toimintaan ja toiminta-avustuksia. Yhdessä tasavertaisina kumppaneina pystymme pitämään huolta lapsistamme, nuoristamme ja perheistämme – kukaan meistä ei yksin siihen pysty.
Tarja Satuli-Kukkonen
kehittämispäällikkö
Eevamaija Paljakka
vaikuttamistyön asiantuntija