Digimaailma lasten ja nuorten silmin: mitä he todella toivovat?
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) mediakasvatustyössä kohdataan vuosittain kymmeniätuhansia lapsia, nuoria ja aikuisia. Mitä he kertovat mediankäytöstään ja digikokemuksistaan? Näkökulmien kuuleminen on tärkeää paitsi lapsen oikeuksien toteutumisen vuoksi myös siksi, että se auttaa tunnistamaan todellisia tuen tarpeita.
MLL:n kyselyihin osallistuneet nuoret kuvaavat nettiä tärkeäksi osaksi sosiaalista elämäänsä. Eräs nuori kiteytti asian näin: ”Netti ei ole paha, mutta jos nuoria ei kuunnella tai auteta sen käytössä, se voi aiheuttaa pahoja kokemuksia.” Monet nuoret kuitenkin ymmärtävät, ettei somen ja puhelimen käyttö voi olla rajatonta. ”Netti on osa nykyaikaa, mutta sillä täytyy olla rajansa,” muistuttaa toinen kyselyn vastaaja.
MLL:n vanhempainilloissa pohditaan digiarkeen liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja. Vanhemmat kaipaavat tietoa ja keinoja keskustella lastensa kanssa kohtuullisesta mediankäytöstä. Eräs vanhempi tiivisti oivalluksensa näin: ”Tajusin, miten paljon esimerkilläni on merkitystä. Yhteinen tekeminen median äärellä on tärkeää.”
Opettajien huolena ovat oppilaiden ajankäyttö, kuplautuminen ja piiloon jäävä nettikiusaaminen. Niiden käsittelyyn koulut kaipaavat tukea. MLL tarjoaa kouluille oppimateriaaleja, oppitunteja ja tapahtumia. Yksi esimerkki tästä on SuperDigikoulu, digihyvinvoinnin etäoppitunti, jonka tavoitti syksyllä yli 70 000 oppilasta ja yli 420 yläkoulua eri puolilta Suomea. Yläkoulujen etäoppitunti saa jatkoa, kun SuperDigikoulu järjestetään jälleen 8. lokakuuta 2025.
MLL:n ja Suomen Kulttuurirahaston Digitutkijat-hanke puolestaan jatkaa lasten digitaalisten taitojen vahvistamista neljäsluokkalaisille suunnatuissa pajoissa. Kouluttajat huomaavat suuria eroja lasten mediataidoissa: ”Toiset tunnistavat hyvin riskit netissä, kun taas toiset eivät hahmota, mikä voi olla vaarallista,” kertovat Digitutkijat-hankkeen asiantuntijat Ville Välikangas ja Jenni Nevala.
MLL:n auttavien puhelinten kautta kuullaan lasten ja nuorten ajatuksia mediasta. He puhuvat peleistä, kaverisuhteista ja nettikiusaamisesta, mutta myös ulkonäköpaineista ja häiritsevästä sisällöstä. Digimedian käyttö puhututtaa myös Vanhempainpuhelimessa ja chatissa. ”Monet vanhemmat ovat huolissaan lasten mediankäytöstä, mutta kaipaavat tukea sen hallintaan,” toteaa asiantuntija Anna Weckström.
MLL:n Nuortennetti ja sen somekanavat tarjoavat nuorille tukea ja tietoa digimedian ilmiöistä. Noora Lambert, digitaalisen nuorisotyön asiantuntija, kertoo: ”Nuoret toivovat aikuisilta vastuullista esimerkkiä somessa. He kaipaavat turvallisuutta ja haluavat, että aikuisetkin noudattaisivat omia sääntöjään.”
Unelmien netti on nuorille ennen kaikkea turvallinen ja positiivinen tila, jossa ei ole kiusaamista tai häirintää. Nuortennetin vapaaehtoinen tiivistää asian näin: ”Unelmieni some on paikka, jossa kaikilla on kivaa ja turvallista. Siellä voi olla luova ilman pelkoa negatiivisuudesta ja arvostelusta.”
Selvä viesti nuorilta on, että vanhempia ja ammattilaisia kaivataan kiinnostumaan lasten ja nuorten digitaalisista kokemuksista, ohjaamaan kohti tasapainoista käyttöä ja auttamaan tiukan paikan tullen. Ei jätetä lasta tai nuorta oman onnen nojaan netissäkään.
MLL:n mediakasvatuksen tavoite on tukea lapsia, nuoria ja aikuisia kohti turvallisempaa ja tasapainoisempaa digitaalista elämää ja mediankäyttöä. Aikuisten tehtävä on tarjota lapsille tuki ja rajat, jotka auttavat heitä navigoimaan mediamaailmassa vastuullisesti ja turvallisesti. Kotien ja koulujen mediakasvatukseen ja digihyvinvointiin on tarjolla runsaasti tukea.
MLL muodostaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn ja Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-tiimin kanssa Suomen Safer Internet -keskuksen. Osana tätä työtä MLL selvittää lasten ja nuorten mietteitä digitaalisista ympäristöistä, kouluttaa ja tuottaa sisältöjä digihyvinvoinnin ja turvallisen netinkäytön tueksi.
MLL on tänäkin vuonna mukana viettämässä kansallista Mediataitoviikkoa, jonka tavoitteena on edistää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja. Mediakasvatuksen teemaviikkoa vietetään 10.-16.2.2025.
Instagram ja TikTok-livet
- Ma 10.2. klo 17 Lapsen & vanhemman yhteisLive – Pähkäilyä ja porinaa median käytöstä MLL:n Instagramissa (@mll_fi)
- To 13.2. klo 18 Nuortennetin TikTok live: Muovailuvahaa ja sosiaalista mediaa
Verkkovanhempainilta
- Ti 11.2. klo 18–20 verkkovanhempainilta Mistä on pienten lasten hyvät mediavalinnat tehty? 0–6-vuotiaiden lasten vanhemmille ja ammattikasvattajille.
Lue lisää ja ilmoittaudu verkkovanhempainiltaan
Olemme keränneet vanhemmille ja ammattilaisille tiiviin tietopaketin lasten ja nuorten mediataitojen tukemiseen. Tutustu siihen alta.
Katso kaikki MLL:n mediataitoviikon tärpit
![Rauna Rahja](https://www.mll.fi/wp-content/uploads/2017/05/Rahja_Rauna_DSC7978_nettisivuille-400x400.jpg)
Rauna Rahja
Mediakasvatuksen asiantuntija
Aiheeseen liittyvät
- Lapsi ja media - 10 vinkkiä digiajan vanhemmalle -opas
- MLL:n tärpit mediataitoviikkoon
- Sosiaalisen median palveluita ja sovelluksia
- Sovelluksia lapsille
- Mediakasvatus-oppitunnit ja -vanhempainillat
- ”Ei kaikki ole vaarallista, mutta kannattaa varoa” – Mitä lapset ja nuoret netistä kertovat? | Mediataito-verkkolehti
- Mediataitoviikko 10. - 16.2.2025