Mentalisaatioon perustuva vanhempainryhmän ohjaajakoulutus – näkökulmana erityistä tukea tarvitsevat perheet (7,5 op)
Hei, sinä järjestössä, hyvinvointialueella, kunnassa tai seurakunnassa työskentelevä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilainen, joka kohtaat työssäsi erityistä tukea tarvitsevia vauva- tai pienten lasten perheitä!
Tämä on sinulle: MLL kouluttaa mentalisaatioon perustuvan vanhempainryhmän ohjaajia.
Koulutuksessa perehdytään mentalisaatioteoriaan ja siihen pohjautuvien Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmä- ja Lapsi mielessä -vanhempainryhmämallien toteuttamiseen perheille, jotka tarvitsevat erityistä tukea kuormittavaan elämäntilanteeseensa. Lisäksi koulutuksessa paneudutaan reflektiivisen työotteen soveltamiseen kaikessa asiakastyössä.
Koulutuskokonaisuus sisältää neljä koulutuspäivää keväällä, jonka jälkeen perhe- tai vanhempainryhmän ohjausta 8–12 kertaa sekä kaksi syventävää koulutuspäivää syksyllä.
”Koulutuksen teemapäivien sisältö ja päivien toiminnallisuus oli hyvin mietitty. Vaikka päivät olivat hyvin intensiivisiä, koin että ne palvelivat minua hyvin ja koulutus tuki ammatillisuuttani.” -Koulutuspalaute.
- Perehdyt mentalisaatioteoriaan ja sen soveltamiseen erityistä tukea tarvitsevien perheiden kohtaamisessa.
- Ymmärrys vanhemmuuden tuen merkityksestä syvenee. Paneudut mentalisaatioon perustuvan vanhempain- ja perheryhmän ohjaamiseen erityistä tukea tarvitseville perheille.
- Tutustut mentalisaatioteoriaan perustuvaan reflektiiviseen työotteeseen ja harjoittelet sitä käytännössä ohjaamalla Vahvuutta vanhemmuuteen -tai Lapsi mielessä -ryhmän omille asiakkaillesi.
- Reflektoit ohjaamiskokemuksiasi ja saat vahvistusta ryhmänohjaustaidoillesi.
Haku kevään 2025 koulutukseen on päättynyt ja koulutuspaikat täytetty. Seuraava koulutus käynnistyy alkuvuodesta 2026. Tutustu vuoden 2025 koulutusesitteeseen Ladattavat materiaalit -osiosta.
Koulutuksen hinta on 200 €. Koulutus on STEA:n tukemaa.
”Koulutuksessa tuli paljon tietoa, joka syveni ryhmää ohjatessa. Myös koulutuksen aikana käydyt keskustelut ja kunkin kokemukset olivat arvokasta kuultavaa.”
”Olen tuonut mentalisaatiota syventäviä kysymyksiä ja keskustelua myös muihin asiakastapaamisiini perheneuvolatyössä.”
”Aikataulutus oli hyvä, ja mahdollisuus ryhmän aloittamiseen oli hienosti koulutuspäivien välissä. Luennot ja pienryhmäkeskustelut vuorottelivat kivasti. Kiva, että oli myös konkreettisesti aikaa oman ryhmän suunnitteluun sopivissa vaiheissa koulutuspäiviä.”
”Parasta ryhmässä on ollut vertaistuki, toisten perheiden ajatukset/kokemukset. Aiheet, joita käsiteltiin, auttoivat miettimään omaa arkea.”
”Herää keskustelua aiheista myös kotona ja tulee vaihdettua ajatuksia.”
”Osaan toimia nyt rauhallisemmin, enkä lähde mukaan lapsen tunteisiin. Olen yrittänyt ajatella lapsen näkökulmaa asioihin enemmän.”
Ladattavat materiaalit
Aiheeseen liittyvät
- Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmät
- Lapsi mielessä -vanhempainryhmät
- Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmämalli on tutkitusti hyödyllinen
- Vanhempainryhmän ohjaajakoulutus vahvistaa mentalisaatioperustaista työotetta
- Lue lisää perheryhmästä ja mentalisaatiosta
- Lapset, perheet ja mentalisaatio -webinaari