Lasten ja nuorten puhelimen ja digipalveluiden vuosiraportti
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin- ja nettipalvelut tarjoavat uniikin näköalapaikan lasten ja nuorten maailmaan. Vuonna 2024 palvelussa vastattiin lähes 20 000 yhteydenottoon 6–25-vuotiailta lapsilta ja nuorilta.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten auttavissa palveluissa on havaittu vakava suunta: pienten alakouluikäisten omaa mielenterveyttä koskevat yhteydenotot ovat yli kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Samoin väkivallan uhkaa koskevat yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi.
Yhteydenotoista kerätään huolellista tilastollista sekä laadullista dataa.
Yhteydenotoista kertyvä aineisto on ainutlaatuista: lasten ja nuorten spontaania kerrontaa siitä, mitä heidän elämässään on meneillään, mitkä asiat heitä huolettavat ja mihin he aikuisen tukea tarvitsevat. Palvelun anonyymiys mahdollistaa monelle myös rohkeuden kertoa häpeällisiksi koettuja asioita sekä kokemiaan epäkohtia.
Yhteydenotot antavat perspektiiviä myös siihen, mitä lasten ja nuorten maailmassa ja puheenaiheissa on tapahtunut pidemmällä aikavälillä.
Lyhyesti Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin on maksuton auttava puhelin, joka on tarkoitettu kaikille lapsille ja nuorille. Puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä numerossa 116 111, arkisin klo 14–20 ja viikonloppuisin klo 17–20.
Lasten ja nuorten nettikirjepalvelu perustettiin vuonna 2002. Sinne voi kirjoittaa luottamuksellisen kirjeen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Vuodesta 2010 alkaen nuorilla on ollut myös mahdollisuus kahdenkeskiseen chat-keskusteluun aikuisen kanssa, joka päivystää klo 17–20. Chattiin voi myös varata ajan.
Ruotsinkielinen Barn- och Ungdomstelefonen samt nätbrevstjänst on toiminut vuodesta 2020 lähtien. Puhelin päivystää maanantaisin ja tiistaisin klo 14–17 ja keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14–20. Nettikirjepalveluun voi kirjoittaa ympäri vuorokauden.
Lyhyesti Nuorten tukilinjasta
Nuorille suunnattu kriisikanava Nuorten tukilinja tarjoaa tukea ja apua 12–20-vuotiaille ilta- ja yöaikaan. Palvelun tarkoituksena on tukea itsetuhoisuudesta, väkivallasta, mielenterveysongelmista tai muista vaikeista tilanteista kärsiviä nuoria, jotka tarvitsevat ammattilaisen apua. Tavoitteena on helpottaa nuoren vaikeita tunteita sekä auttaa nuorta palveluihin pääsemisessä. Puheluihin vastaavat MLL:n ammattilaiset ja he voivat tarjota nuorille myös jatkokeskusteluaikoja. Nuorten tukilinja avautui elokuussa 2023 ja palvelussa on vastaanotettu jo yli 6 000 puhelua. Alkuvuodesta 2025 aukioloaikoja laajennettiin arki-illoista myös viikonloppuihin.
Nuorten tukilinja on valtakunnallinen, anonyymi ja maksuton puhelinpalvelu, joka on auki joka ilta klo 20–24 numerossa 116 111.
Ammattilaisen tukea ajanvarauschatista
MLL tarjoaa lapsille ja nuorille henkilökohtaisen, anonyymin ja luottamuksellisen chat-ajan. Vuonna 2024 tarjottiin 311 chat-aikaa, joista 48 % (148) käytettiin. Useimmat keskustelut liittyivät psyykkiseen terveyteen, kotiin ja perheeseen sekä vertaissuhteisiin. Suurin osa yhteydenottajista oli 12–14-vuotiaita (53 %).
Jatkokeskusteluajoilla käsiteltiin usein itsetuhoisuutta, haastavia kotitilanteita, omaa psyykkistä hyvinvointia ja yksinäisyyttä. Kiusaaminen oli yleinen taustatekijä. Ahdistuksesta ja itsetuhoisuudesta puhuttiin paljon, ja tunteiden jakaminen koettiin vaikeaksi. Työntekijä saattoi kontaktoida nuoren tukitahon nuoren luvalla.
Loppukyselyssä 92 % ajanvarausasiakkaista koki keskustelun hyödylliseksi ja 89 % suosittelisi palvelua.
Vuonna 2024 MLL:n lapsille ja nuorille suunnatuissa tukipalveluissa vastattiin 23 751 yhteydenottoon.
- Suomenkielisessä Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa vastattiin yhteensä 17 305 yhteydenottoon. Yhteydenotoista 11 540 oli puheluita, 1 347 nettikirjeitä ja 3 822 chat-keskusteluja.
- Ammattilaisvetoisia ajanvarauschat-keskusteluita käytiin 148.
- Lisäksi vastattiin 448 keskusteluviestiin Nuortennetin keskustelualueella.
- Ruotsinkielisessä Barn- och Ungdomstelefonen samt nätbrevstjänst -palvelussa vastaanotettiin 2 416 yhteydenottoa, joista 2205 oli puheluita ja 211 nettikirjeitä.
- Nuorten tukilinjalla vastattiin 3 990 puheluun ja käytiin 80 ajanvarauskeskustelua nuorten kanssa.
Vuoden aikana palveluissa keskusteltiin puhelimessa ja chatissa 3 801 tuntia eli yli 228 000 minuuttia lasten ja nuorten kanssa.
Palvelut ovat suosittuja, ja puhelimessa hieman yli joka kymmenenteen soitonyritykseen pystyttiin vastaamaan. Vastaamattomia soitonyrityksiä pelkästään puhelimeen tuli 110 000 kappaletta. Chatin ollessa auki enimmillään neljä lasta tai nuorta voi jonottaa vapautuvaa päivystäjää. Jonoon päässeistä 43 prosenttia pääsi keskustelemaan päivystäjän kanssa. Nettikirjepalvelussa uusien käyttäjätunnusten luomista voitiin rajoittaa palvelun ollessa ruuhkautunut. Vuonna 2024 uusien kirjeiden määrää jouduttiin rajoittamaan useamman kerran.
Yleisimpiä yhteydenoton aiheita puhelimessa vuonna 2024 olivat arjessa koettu yksinäisyys, seksuaalisuus sekä psyykkinen terveys.
Digikanavissa yleisimpiä yhteydenoton aiheita olivat psyykkinen terveys, vertaissuhteet sekä koti ja perhe.
Mä oon alkanut nähdä painajaisia siitä kiusaamisesta. Tyttö, 10v.
Voitko auttaa meitä keksimään jotain tekemistä, kun on ihan sairaan tylsää? Porukka, 9–11v.
Vuonna 2024 alle 12-vuotiaiden yhteydenotot muodostivat 33 % kaikista yhteydenotoista, joista 88 % tuli puhelimitse.
Yli puolet keskusteluista koski yksinäisyyttä. Seksuaalisuus oli toiseksi yleisin aihe. Kiusaaminen oli merkittävä teema, ja sitä tapahtui sekä koulussa että sosiaalisessa mediassa. Vakavissa yhteydenotoissa puhuttivat kotitilanteet, kuten väkivalta ja riitely.
Usein yhteydenottaja ei ollut kertonut aikuiselle ongelmistaan ennen yhteydenottoa.
Oon ollut nyt monta viikkoa viiltelemättä mutta se on vaikeeta. Tuntuu et se on ainut millä tän olon saa hetkeks pois. Tyttö 12–14 vuotta.
Kuulin että se oli pettänyt mua viime viikonloppuna ja kai me nyt sit erotaan. Poika 15–17 vuotta.
Suurin osa palveluihin yhteyttä ottaneista oli 12–17-vuotiaita, joista 32 % oli 12–14-vuotiaita ja 19 % 15–17-vuotiaita. Yhteydenottajista 57 % oli tyttöjä ja 38 % poikia. Keskusteluja käytiin eniten puhelimessa (59 %).
Yksinäisyys ja aikuisen tuen tarve korostuivat yleisinä teemoina. Puhelimessa korostui erityisesti 12–14-vuotiaiden hassuttelu ja vitsailu, kun taas vakavampia aiheita käsiteltiin chatissa ja nettikirjeissä. Psyykkisen terveyden aiheet olivat esillä 27 %:ssa 15–17-vuotiaiden chat- ja nettikirjekeskusteluista.
Seksuaalisuuteen liittyvissä keskusteluissa käsiteltiin murrosikää, seksuaalisuutta ja sukupuoli-identiteettiä. Vertaissuhteisiin liittyvissä yhteydenotoissa pohdittiin kaverisuhteita, huolia ystävien voinnista sekä seurustelua ja sen päättymistä.
Oon ollut niin pitkään huonovointinen, että tuntuu ettei toivoa mistään paremmasta enää ole. En pysty opiskelemaan enkä käymään töissä. Tyttö, 18–21 vuotta.
Ahdistaa nämä opinnot tosi paljon, oon alkanut ajatella oonko sittenkin ihan väärällä alalla. Tyttö, 22–25 vuotta.
18–25-vuotiaiden yhteydenottomäärä kasvoi vuodesta 2023 lähes 30 prosenttia, ja vuonna 2024 heitä oli 17 prosenttia yhteydenottajista. 70 prosenttia ikäryhmän yhteydenottajista oli tyttöjä.
Kolmanneksessa yhteydenotoista käsiteltiin psyykkiseen terveyteen liittyviä aiheita. Nuoret kertoivat usein mielenterveysongelmista, lapsuuden tai nuoruuden traumaattisista tapahtumista, jotka vaikuttivat heidän elämässään edelleen, sekä itsetuhoisista ajatuksista.
Yksinäisyys korostui arjessa, ja keskusteluissa pohdittiin itsenäistymistä, opintoja, työpaikkoja, kotoa muuttamista, kavereita ja seurustelusuhteita.
Kiitos, olo helpottui kun juttelit mun kanssa hetken.
Lapset ja nuoret antoivat palautetta palveluista puheluiden ja chat-keskustelujen lopussa sekä palautelomakkeiden kautta. Vuonna 2024 toteutettu tunnettavuuskysely sai 469 vastausta, joista 87 % oli kuullut palveluista aiemmin.
- Puhelut: Päivystäjät kirjasivat 1 313 puhelukeskustelun aikana annettua palautetta, joista 89 % oli positiivisia. Yleisimmin kiitettiin keskustelusta tai saamistaan vinkeistä.
- Chat-keskustelut: Vuonna 2024 chat-yhteydenotoista tuli 1 410 palautetta, joista 65 % koki keskustelun hyödylliseksi ja 72 % suosittelisi palvelua. Päivystäjät kirjasivat 1 417 palautetta, joista 89 % oli positiivisia.
- Nettikirjeet: Nettikirjepalvelun palautelomakkeen kautta saatiin 123 palautetta, joista 60 oli yhden kirjeen kirjoittajilta ja 63 useamman kirjeen kirjoittajilta. Positiivisimmissa palautteissa kiitettiin henkilökohtaisista vastauksista. Päivystäjät kirjasivat 138 palautetta, joista 91 % oli positiivisia.
Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.