Siirry sisältöön

Auttavat puhelin- ja nettipalvelut

MLL:n auttavat puhelin- ja nettipalvelut tarjoavat luottamuksellista ja maksutonta tukea lapsille, nuorille ja vanhemmille.


MLL:n auttavissa palveluissa kohdataan, kuunnellaan ja autetaan lapsia ja nuoria puhelimitse, chatissa ja nettikirjeiden välityksellä vuoden jokaisena päivänä. Palvelut on tarkoitettu alle 25-vuotiaille, ja ne ovat aina maksuttomia. Yhteyttä voi ottaa nimettömänä ja luottamuksellisesti, ja puhua voi mistä tahansa.

Yhteydenottoihin vastaavat MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset aikuiset. Päivystäjillä on tukenaan sosiaali- tai terveysalan ammattilainen, jolle yhteydenotto voidaan tarvittaessa siirtää.

Lisätietoa ja palveluiden aukioloajat

Lasten ja nuorten puhelin on valtakunnallinen auttava puhelin, jonka päivystäjillä on aikaa kuunnella lapsia ja nuoria. Puheluja ei nauhoiteta, eikä puhelu näy puhelinlaskulla. Lasten ja nuorten puhelimen numero on 116 111.

Aukioloajat ja tietoa nuorille osoitteesta nuortennetti.fi

Ruotsinkielinen barn- och ungdomstefelonen päivystää numerossa 0800 96 116.

Lue lisää

Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus kahdenkeskiseen chat-keskusteluun aikuisen kanssa vuoden jokaisena iltana. Chattiin voi varata myös ajan ammattilaiselle. Aikavaraukset ovat tunnin mittaisia. Ajan voi varata samalle työntekijälle useamman kerran.

Chat löytyy osoitteesta nuortennetti.fi

Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, nettikirjepalveluun voi kirjoittaa nimettömän viestin, johon aikuinen päivystäjä vastaa. Halutessaan kirjeenvaihtoa voi jatkaa.

Siirry lasten ja nuorten nettikirjepalveluun

Kirjeen voi kirjoittaa myös ruotsiksi.

Ruotsinkielinen nettikirjepalvelu

Eurooppalainen numero 116 111

116 111 on yleiseurooppalainen lasten ja nuorten auttavien puhelinten numero. Numero on käytössä 24 EU-maassa ja lisäksi seitsemässä muussa EU:n ulkopuolisessa eurooppalaisessa maassa. Tarkoituksena on, että lyhyt ja helposti muistettava numero on jokaisen eurooppalaisen lapsen mielessä avuntarpeen hetkellä, ja tarjolla oleva tuki maasta riippumatta on samankaltaista.

Euroopan komissio on tunnistanut 116 111 -numeron yhteiskunnallisesti merkittäväksi tukitahoksi ja tukee sen roolia osana kansallisia lastensuojelujärjestelmiä. Komission suosituksen mukaan eurooppalaisilla auttavilla puhelimilla on tärkeä rooli esimerkiksi lapsiin kohdistuvan väkivallan ja nettikiusaamisen ehkäisyssä sekä lasten mielenterveyden tukemisessa.

Lapsen ikätasoinen kohtaaminen Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa

Jokainen lapsi tai nuori kohdataan Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa yksilöllisesti ja hänen tilanteeseensa paneutuen.

Nimettömänä voi olla helpompaa puhua monesta vaikeammastakin asiasta kuin kasvokkain. Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapsi saattaa ensimmäistä kertaa uskaltautua puhumaan esimerkiksi kiusaamisesta tai vaikeista kotioloista. Usein lapsi ei tiedä, mistä tai keneltä voisi saada apua tilanteeseensa. Päivystäjä pohtii yhdessä lapsen kanssa, kuka olisi sellainen turvallinen aikuinen lapsen elinpiirissä, jonka puoleen kääntyä. Päivystäjä myös tarjoaa tietoa eri tukitahoista ja siitä, millaista työtä esimerkiksi oppilashuollon tai lastensuojelun ammattilaiset tekevät.

Akuuteissa tilanteissa yhteydenotto siirtyy vapaaehtoisen tukena olevalle MLL:n työntekijälle, sosiaali- tai terveysalan ammattilaiselle, joka on tarvittaessa ja lapsen tai nuoren luvalla yhteydessä lastensuojeluun tai hätäkeskukseen.

MLL:n ja lapsiasiavaltuutetun ohjeet lapsen kohtaamiseen palveluissa

Apua ja tukea myös someen ja digitaaliseen elämään liittyen

Lasten ja nuorten puhelin ja chat on osa Finnish Safer Internet Centeriä. MLL on mukana Kansallisen Audiovisuaalisen Instituutin ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa EU:n osarahoittamassa Finnish Safer Internet Centre -hankkeessa, joka on osa Euroopassa toimivaa SIC-verkostoa (Safer Internet Centres).

Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjiä koulutetaan säännöllisesti sosiaaliseen mediaan ja digitaaliseen ympäristöön liittyvistä aiheista, jotta heillä on valmiudet tukea lapsia ja nuoria näihin teemoihin liittyvissä yhteydenotoissa.

Viestintä- ja markkinointimateriaaleja

Nuorten tukilinjan tarkoituksena on tukea itsetuhoisuudesta, väkivallasta, mielenterveysongelmista tai muista vaikeista tilanteista kärsiviä nuoria, jotka tarvitsevat ammattilaisen apua. Tavoitteena on helpottaa nuoren vaikeita tunteita sekä auttaa nuorta palveluihin pääsemisessä.

Miten Nuorten tukilinja toimii?

Puheluihin vastaavat MLL:n ammattilaiset ja he voivat tarjota nuorille myös jatkokeskusteluaikoja.

Nuorten tukilinjaan voi ottaa yhteyttä esimerkiksi:

  • nuori, joka tarvitsee apua joko juuri sillä hetkellä tai yleisesti
  • nuori, jolla on huoli itsestään tai huoli läheisestä ja se tekee olon tuskaiseksi
  • nuori, jolla on mielenterveysongelmia tai itsetuhoisia ajatuksia, ajatuksia itsemurhasta tai huoli läheisen ongelmista
  • nuori, joka ei uskalla hakea apua muualta tai jolla ei ole ketään muuta, jolle puhua
  • nuori, joka on jo palveluiden piirissä, mutta tarvitsee täydentävää tukea

Puhelu on täysin ilmainen eikä se näy puhelinlaskussa. Nuori voi ottaa yhteyttä nimettömästi. Puheluita ei myöskään nauhoiteta.

Nuorten tukilinja vastaa numerossa 116 111.

Nuorten tukilinjan aukioloajat:

  • maanantai–perjantai klo 20–24

MLL:n vanhempainpuhelimeen ja nettipalveluihin voi ottaa yhteyttä maksutta, nimettömästi ja luottamuksellisesti kaikissa vanhemmuuteen ja lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa. Palvelut on tarkoitettu vanhemmille, bonusvanhemmille, isovanhemmille tai muille vanhemmuutta pohtiville.

Yhteydenottoihin vastaavat MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät. Päivystäjiä tukee ja ohjaa ammattilainen, joka myös auttaa vaikeissa tilanteissa.

Päivystäjien kanssa voi keskustella puhelimitse, nettikirjeellä tai chatissa.

Lisätietoa ja aukioloajat

Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia, puheluita ei nauhoiteta eikä soittajan henkilöllisyyttä pystytä selvittämään. Puhelu on soittajalle maksuton.

Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277.

Vanhempainpuhelimen aukioloajat:

  • maanantaisin klo 10–13 ja 17–20
  • tiistaisin klo 10–13 ja 17–20
  • keskiviikkoisin klo 10–13
  • torstaisin klo 14–20
  • perjantaisin klo 10–13

Chatin aukioloajat (mikäli päivystäjiä on vapaana):

  • maanantaisin klo 10–13
  • tiistaisin klo 10–13
  • torstaisin klo 17–20
  • perjantaisin klo 10–13

Chat löytyy mll.fi-sivuston alareunan ”Tarvitsetko tukea” -pop upia klikkaamalla.

Ajanvarauschatista voi varata tunnin keskusteluajan MLL:n työntekijälle. Jatkoaikoja voi varata halutessaan samalle työntekijälle.

Siirry ajanvarauschattiin

Mikäli ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, voi yhteyttä ottaa myös viestillä. Nettikirjeen voi kirjoittaa minä päivänä ja mihin vuorokauden aikaan tahansa. Viestiin vastataan noin viikon kuluessa. Kirjeenvaihtoa voi halutessaan jatkaa saman päivystäjän kanssa.

Siirry nettikirjepalveluun

Haluanko vanhemmaksi -nettikirjepalvelu

MLL:n Haluanko vanhemmaksi -nettikirjepalvelussa voi pohtia vanhemmuutta, perheen perustamista ja vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia kirjoittamalla nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kirjeisiin vastaa MLL:n työntekijä.

Haluanko vanhemmaksi -nettikirjepalvelu

Viestintä- ja markkinointimateriaaleja

Voit myös olla meihin yhteydessä, jos haluat kertoa palveluista vanhemmille.


Vanhempainpuhelin ja nettikirjepalvelu on vertaistukeen perustuvaa MLL:n ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä. Vanhempainpuhelin on perustettu vuonna 1989 ja Vanhempainnetin kirjepalvelu vuonna 2000. Tukemalla vanhempia edesautetaan koko perheen hyvinvointia.

Lasten ja nuorten puhelin avattiin vuonna 1980.

Puhelin- ja verkkoauttamisen eettiset periaatteet

MLL:n auttavien palveluiden toiminnassa noudatetaan Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnan (PuhEet) eettisiä periaatteita, joita ovat anonyymius, yhdenvertaisuus ja yhteydenottajan kunnioitus, luottamuksellisuus, kiireettömyys ja voittoa tavoittelemattomuus.

Lue lisää

Aiheeseen liittyvät

Vuosiraportit

Tule vapaaehtoiseksi

Ota yhteyttä

Anna Weckström

Auttavien puhelin- ja digitaalisten palveluiden asiantuntija

anna.weckstrom(at)mll.fi
050 4646 452

Takaisin ylös