Videoita mediakasvatukseen
Tälle sivulle on koottu MLL:n videoita eri kohderyhmien ja eri-ikäisten lasten ja nuorten mediakasvatuksen tueksi. Lisää videoita löydät MLL:n YouTube-kanavalta ja Nuortennetistä.
Ettei lapsesi hukkuisi mediavirtaan -video kutsuu pohtimaan digitaalisen maailman ilmiöitä. Digitaalisen ajan lapset tarvitsevat aikuisia turvallisen netinkäytön ja mediataitojensa tueksi.
Mitä vanhemman tulisi huomioida, kun sosiaalinen media ja uutiset täyttyvät kriisi- ja sotauutisilta? Miten rauhoittaa lapsi ja luoda turvaa? MLL:n mediakasvatuksen videoilla Mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja antaa vinkit kuinka käsitellä isoja ja pelottavia tapahtumia lapsen ja nuoren kanssa ja kuinka luoda turvaa ja tulevaisuudenuskoa.
Mitä jokaisen kasvattajan olisi hyvä tietää seksuaalissävytteisestä viestittelystä netissä? Lapsilla ja nuorilla on oikeus etsiä tietoa ja toteuttaa omaa seksuaalisuutta, mutta mitä turvataitoja nettimaailmassa tarvitaan? Mitä olisi syytä tietää, jotta lapsi ja nuori osaa tunnistaa seksuaalisen häirinnän ja uskaltaa kääntyä turvallisen aikuisen puoleen. Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palvelun asiantuntija Maarit Mustonen kertoo MLL:n mediakasvatuksen videolla nämä vinkit vanhemmille.
Mitä on vihapuhe ja millaisia mediataitoja tarvitaan sen tunnistamiseen? Kuinka voimme edistää parempaa nettikulttuuria ja kunnioittaa kaikkia ihmisiä? Mediakasvatuksen asiantuntija Inka Kiuru kertoo MLL:n mediakasvatuksen videoilla miten meistä jokainen voi vastustaa vihapuhetta vastapuheella.
Mitä vanhemman kannattaa tietää lasten ja nuorten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä ja houkuttelusta netissä? Miten suojautua häirinnältä ja tunnistaa houkuttelua? Miten vanhempi voi ottaa asiaa puheeksi lapsen ja nuoren kanssa? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa asiantuntijat Jenni Kreivi Rikosuhripäivystyksestä ja Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapset ry:stä.
Mitä vanhemman kannattaa tietää netissä tapahtuvasta kiusaamisesta? Millaista lasten ja nuorten kohtaama kiusaaminen netissä on ja milloin se täyttää rikoksen tunnusmerkit? Miten ehkäistä nettikiusaamista ja puuttua asiaan? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa asiantuntijat Jenni Kreivi Rikosuhripäivystyksestä ja Jenni Helenius Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.
Mitä vanhemman kannattaa tietää digitaalisista peleistä ja pelaamisesta? Miten tukea pelaavan lapsen hyvinvointia ja tasapainoista arkea? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa ovat kilpapelaaja Jere Oikarinen ja Mikko Meriläinen, tutkijatohtori ja pelikasvatustutkija Tampereen yliopistosta.
Millainen merkitys somella on nuorelle ja miten somen käytöstä voi tehdä myönteistä ja omaa hyvinvointia tukevaa? Miten vanhempi voi pysyä mukana oman nuoren somen käytössä? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa ovat Nuortennetin vapaaehtoinen nuori Kata ja Mimmi Mäkinen-Kokkonen Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verkestä.
Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo lapsen aivojen kehityksestä, pelien kehittävistä ominaisuuksista, ja siitä, minkälaisten asioiden opettelu on alle kouluikäiselle lapselle tärkeää.
Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo minkälaisista osa-alueista tasapainoinen digiarki koostuu ja miksi ennustettava päivärytmi on tärkeä lapselle.
Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miksi mediasisällöt voivat olla ongelmallisia, kun lapsi opettelee tunne- ja vuorovaikutustaitoja.
Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo vanhemman roolista mediakasvattajana sekä vanhemman tehtävästä säädellä lapsen mediankäyttöä.
Mitä ovat algoritmit ja miten ne vaikuttavat mediankäyttöömme? Yrittäjä, kouluttaja, tietokirjailija Harto Pönkä kertoo videolla mitä ovat algoritmit ja miten ne vaikuttavat mediankäyttöömme? Videolla käsitellään myös miten tunnereaktiot somessa vaikuttavat mediankäyttöön. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja digihyvinvointihankkeeseen 2019 tuotettua seitsemän asiantuntijavideon sarjaa.
Turvallisesti verkossa. Someturvan toimitusjohtaja, sosiaalisen median tutkija Suvi Uski kertoo videolla mitä turvataitoja somessa tarvitaan ja antaa vinkkejä mitä nuori voi itse tehdä, kun kohtaa ikävää käytöstä tai häirintää netissä. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja digihyvinvointihankkeeseen 2019 tuotettua seitsemän asiantuntijavideon sarjaa.
Miten tukea lapsia ja nuoria digiajassa? Lastenpsykologi, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tutkija Silja Martikainen avaa vuorovaikutuksen kehittymistä ja mahdollisuuksia digitaalisissa ympäristöissä. Videolla tarjotaan myös vinkkejä mediakasvatukseen ja miten kasvattajat voivat olla lapsen ja nuoren tukena digitaalisessa kulttuurissa. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.
Miten hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta voi rakentaa peleissä ja niiden ulkopuolella? Pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen Tampereen yliopistosta avaa pelikulttuuria ja nuorten peliharrastusta. Video tarjoaa vinkkejä, miten jokaisen pelaajan kannattaa huolehtia hyvinvoinnistaan ja miten kasvattajat voivat tukea pelaavaa nuorta. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.
Mikä on empatian merkitys digiajassa? Aivotutkija, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tiiminvetäjä Katri Saarikivi kertoo empatiasta digitaalisessa vuorovaikutuksessa. Videolla käsitellään myös empatian esteitä ja vihapuhetta sekä avataan keinoja, joilla jokainen voi rakentaa parempaa nettikulttuuria. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.
Miten omasta hyvinvoinnista voi huolehtia digiajassa? Aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala kertoo aivojen hyvinvoinnista digiaikakaudella ja avaa digitaalisuuden vaikutuksia aivoihin. Videolle on koottu vinkkejä digihyvinvointiin ja mediankäytön hallintaan kaikenikäisille netinkäyttäjille. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.
MLL:n video Kohtaamisia herättelee vanhempia miettimään mikä heidän roolinsa lapsen mediasuhteen muodostumisessa on: Millaisia tottumuksia ja tapoja meidän perheessä on? Millaisen esimerkin annan lapselleni? Olenko läsnä lapselleni, jotta kohtaamista voi tapahtua?
Jo pienikin lapsi on oppinut yhtä sun toista seuraamalla mitä kodissa tapahtuu, miten laitteet ovat mukana perheen arjessa, koska niitä käytetään ja mitä niillä tehdään. Lapsi omaksuu näkemäänsä, pohdiskelee kokemuksiaan ja harjoittelee oppimaansa. Vanhemmilla on jaettavanaan rutkasti tietoa, joka edistää lasten oppimista, kunhan vain havahdutaan ymmärtämään oma tärkeä rooli kasvattajana mediaan liittyvissä asioissa.
Uskallamme puhua. Kestämme kuulla.
Miten seksuaalista häirintää tulisi käsitellä? Aihe on kipeä, mutta siitä on uskallettava puhua. #eioook-kampanja on osa MLL:n Varsinais-Suomen piirin Uskallamme puhua, kestämme kuulla – nuorten seksuaalisen häirinnän ehkäisy -hanketta.
Aiheeseen liittyvät
- MLL:n YouTube-kanavan mediakasvatusvideoita
- MLL:n Nuortennetin YouTube-kanava
- MLL:n verkkokauppa
- Nuorten mediakyselyn tulokset