Siirry sisältöön

Digitutkijat

 Vauhdikas tutkija Vimma kutsuu koululaiset medialaboratorioonsa. Laboratoriossa oppilaat voivat bongailla erilaisia mediavimpaimia ja pohtia, mitä se media oikeastaan on.  

Digitutkijat on MLL:n toteuttama, ja Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama hanke, jonka tarkoitus on tukea koulujen ja kotien mediakasvatusta. Hankkeen sydämessä on 4.-luokkalaisille suunnattu työpaja. Lue lisää työpajasta UKK-osiosta.

Työpaja on kouluille maksuton ja opettajille helppo! MLL:n kouluttaja vetää yhden oppitunnin (90 min) ja tuo mukanaan materiaalin.  

Hankkeen puitteissa järjestetään myös koulutusta tukioppilaille ja alan ammattilaisille sekä verkkovanhempainiltoja vanhemmille. Aiomme tavoittaa 75% suomenkielisistä alakouluista kolmen vuoden aikana. Hanke toteutetaan yhteistyössä MLL:n alueellisten piirijärjestöjen kanssa. Tavoitteenamme on digisivistyksen ja digihyvinvoinnin edistäminen. 

Lue myös artikkelit: Lasten kiperät kysymykset somesta ja Neljäsluokkalaiset innostuivat Digitutkijat-työpajoista


Lisätiedot:

Ville Välikangas, mediakasvatuksen asiantuntija, ville.valikangas@mll.fi, puh.  050 4080 414
Jenni Nevala, mediakasvatuksen asiantuntija, jenni.nevala@mll.fi, puh. 050 4327596

Opettajien palautteita:

Kiitos erittäin laadukkaasta ohjelmasta. Kiitos myös taitavalle pedagogille!

Tärkeä aihe, jokaisen koulun tulisi osallistua tähän :)

Ilmoita luokkasi mukaan

Voit ilmoittaa luokkasi Digitutkijat-työpajaan MLL:n alueellisen piirijärjestön kautta.

Yhtenäiskouluille, eli kouluille, joissa on ala- ja yläluokkia, tarjoamme kahden työpajan pakettia. Pidämme ensin mediamentorityöpajan yläkoulun tukioppilaille, minkä jälkeen heistä osa pääsee avustamaan 4.-luokan työpajassa. Luethan ennen ilmoittautumista alla olevan Usein kysytyt kysymykset -osion.

Ilmoittautuminen

Ennakkotunnin materiaalit

Täältä löydät ennen työpajaa pidettävän ennakkotunnin materiaalit.

Ennakkotuntiin tulisi varata aikaa 45 minuutin oppitunnin verran. Ennakkotunti on hyvä pitää 1–5 päivää ennen varsinaista työpajaa.

Ennakkotunnin materiaalit

Verkkovanhempainillan tallenne: Pätkiikö yhteys? Sujuuko perheen digiarki

Lapset kasvavat digitalisoituneessa maailmassa, ja se luo uusia haasteita myös vanhemmuuteen.  Verkkovanhempainillassa kerroimme, mitä lapset ajattelevat mediasta, mitä uusin tutkimustieto kertoo digitalisaation vaikutuksista ja annoimme vinkkejä perhearjen haastaviin tilanteisiin. Tallenne on katsottavissa 28.10. asti.

Katso vanhempainillan tallenne täältä
Mitä työpajassa tapahtuu?

Työpajoissa käsitellään muun muassa puhelimen käyttöä, pelimaailmaa ja mediasisältöjä lasten näkökulmasta  ja lapsia osallistaen. Työpajojen tehtäviin tai kysymyksiin ei ole suoraan oikeita vastauksia, vaan tilaa jätetään oppilaiden omille oivalluksille ja havainnoille. Tehtäviä ja todentuntuisia tilanteita käydään läpi tarinallisuuden kautta. Aiheina tärkeitä ovat kriittinen medialukutaito, median turvallinen ja vastuullinen käyttö sekä hyvinvointia tukeva mediankäyttö. Esimerkiksi omien tarpeiden tunnistaminen, ja ajankäytön suunnittelu on neljäsluokkalaiselle ajankohtaista. Tehtävissä oppilaat pohtivat erilaisten mediasisältöjen todenperäisyyttä ja tarkoitusta, omien tietojen suojaamista ja turvataitoja sekä mediankäytön vaikutuksia hyvinvointiin. Oppilasryhmälle voi tulla eteen haastavia mediatilanteita, joissa heidän tulee tehdä oikeita valintoja.

Voinko tilata työpajan muulle kuin neljännelle luokka-asteelle?

Tämän hankkeen puitteissa meillä on mahdollisuus järjestää ilmaisia työpajoja vain 4.-luokille ja tukioppilaille. Voit tiedustella oman alueesi piirijärjestöltä mahdollisuutta maksulliseen työpajaan. Materiaalit on kuitenkin suunniteltu sopiviksi 4.-luokkalaisille / 8.-9.-luokkalaisille (tukioppilaiden paja).

Voinko tilata työpajan koulun kaikille 4.-luokille?

Voimme tarjota maksutta vain yhden työpajan koulua kohden.

Voiko työpajaan osallistua etäyhteydellä?

Toistaiseksi ei, mutta selvitämme mahdollisuutta järjestää etätyöpajoja tulevaisuudessa.

Voitteko tulla pitämään työpajan ulkomaille?

Tämän hankkeen puitteissa ei ole mahdollista järjestää työpajoja ulkomailla.

Voiko samassa työpajassa olla kolme luokkaa samaan aikaan?

Ota meihin yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse, mikäli haluat työpajan tavallista suuremmalle ryhmälle. Tämä vaatii järjestelyjä tilan ja henkilökunnan suhteen.

Voiko luokassa olla eri-ikäisiä oppilaita, esim. 3.-6. luokat?

Työpajan tehtävät on suunniteltu neljäsluokkalaisille, mutta voimme pitää työpajoja myös yhdysluokille.

Joku on jo käyttänyt koulumme ilmaisen oppitunnin, mutta haluaisin sen omille oppilailleni. Mitä voin tehdä?

Tämän hankkeen puitteissa meillä on mahdollisuus järjestää vain yksi ilmainen työpaja koulua kohden. Voit tiedustella oman alueesi piirijärjestöltä mahdollisuutta maksulliseen työpajaan.

Saako työpajan materiaalit koulun käyttöön työpajan jälkeen?

Emme voi jakaa työpajaa kokonaisuudessaan julkiseen käyttöön. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kuitenkin tuottanut runsaasti muuta mediakasvatuksen materiaalia, jota voitte hyödyntää opetuksessanne.

Tarvitaanko läppäreitä? / Mitä tarvikkeita tarvitaan työpajassa?

Tarvitsemme nelosten työpajaa varten vain luokkatilan ja videotykin tai muun vastaavan heijastusmahdollisuuden. Oppilaat tarvitsevat kirjoitusvälineet. Ennakkotunnilla oppilaat tarvitsevat laitteen. Tukioppilaiden työpajassa oppilailla olisi hyvä olla laitteet mukana.

Onko tukioppilaiden työpajaa pakko tilata?

Yhtenäiskouluille, joissa on tukioppilastoimintaa, tarjoamme työpajapäiväpakettia, johon kuuluu sekä nelosluokkalaisten työpaja että tukioppilaiden mediamentorityöpaja. Kannustamme vahvasti tilaamaan pajan sekä nelosluokkalaisille että tukioppilaille.

Voinko tilata vain tukioppilaiden pajan ilman neljäsluokkalaisten pajaa?

Tällä hetkellä pidämme työpajoja tukioppilaille vain niillä kouluilla, jotka tilaavat myös 4.-luokan pajan. 4.-luokkalaiset ovat tämän hankkeen ensisijainen kohderyhmä. Voit tiedustella oman alueesi piirijärjestöltä mahdollisuutta maksulliseen tukioppilaiden työpajaan.

Digitutkijat on MLL:n toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston käynnistämä ja rahoittama mediakasvatushanke, jossa tuetaan koulujen ja kotien mediakasvatustyötä. Hankkeen tavoitteena on osallistaen ja innostaen vahvistaa lasten medianlukutaitoja, sillä tutkimusten mukaan lasten digilaitteiden käytöllä on yhteys heidän hyvinvointiinsa. Digisivistykseen, eli kykyyn lukea ja tulkita erilaisia mediatekstejä ja pohtia sisältöjä kriittisesti ja itsenäisesti, on tärkeää kiinnittää huomiota.


MLL logo.elisan logo
Takaisin ylös