Hei
Kovin olen isona kysymysmerkkinä oman 13v:n kanssa. Murrosikä alkoi poitsulla rytinällä – yläasteelle kun meni niin ”pum”! Tuli tupakanpoltto, valehtelu, varastelu kotoa, koulusta poissaoloja. Oravanpyörä on sekeä: kun tupakoi, joutuu valehtelemaan missä on ollut ja kenen kanssa ym. Jäätyään kiinni joutuu kotiarestiin ja menettää viikkorahan. Alkaa varastamaan lompakosta vanhemmilta kun omaa rahaa ei ole ja koulusta lintsaa että voi olla kavereitten kanssa kun koulun jälkeen on kotiarestissa.
Kotiarestin jälkeen menee päivä tai kaksi kun taas haisee tupakalta ja aski löytyy taskusta.
Vanhempina vedetään yhtä köyttä mutta helppoa ei ole. Kurjalta myös tuntuu perheemme nuoremman lapsen takia kun joutuu koko ajan kuuntelemaan teinin kanssa käytäviä tiukkojakin keskusteluja ja näkee isoveljen toimintaa.
Onkohan maailmassa ketään toista vanhempaa/perhettä joka osaisi jakaa tätä hämmennystä ja myös pelkoa nuoren tulevaisuuden suhteen? Vai olemmeko ainoat vanhemmat joiden teini ravistelee lapsuuden tomuja näin rajusti…
Auttaisiko erityisnuorisotyö- meillä saatiin iso apu.
Hei, Meillä 14v tyttö ja voi elämä, että ei oo helppoa ei. Nuo samat asiat meilläkin aiheina. Minä muutaman kotiaresti yrityksen jälkeen luovuin siitä ideasta. Lyhensin kotiintuloaikoja, kun muut saa olla viikolla(kin) ulkona 21-22 niin meidän tyttö tulee kotiin klo 19, viikonloppunakin.Niin kauan kunnes oppii käyttäytymään ja jollei noudata niin sitten olen lyhentänyt lisää ja tämä tuntuu tepsivän koska nuorta ”hävettää” kun pitää aiemmin lähteä kuin muut. Pikkuhiljaa luottamus kasvaa ja hyvästä käytöksestä ja ettei tee tyhmyyksiä saa ulkonaoloaikaa takaisin.TSEMPPIÄ!!
Hei,
Ette varmasti ole ainoat vanhemmat, joiden nuori ravistelee laspuuden tomuja rajusti irti! Jotkut nuoret käyvät läpi murrosikää vaikeamman kautta, kuten nyt ilmeisesti teillä. Tilanne on hankala arvatenkin perheen muillekin lapsille, kun yksi lapsi oireilee. Näin kuitenkin on monissa lapsiperheissä, ja tilanteista selvitään, kun rajat ja rakkaus astuvat peliin. Myös muutlapset kyllä selviävät ja oppivat samalla, kun seuraavat sisarusten kasvun vaiheita.
Tee nuorelle selväksi, ettet hyväksy tämän tupakointia. Kerro hänelle, että olet huolissaan hänen terveydestään ja tupakan vaikutuksista hänen kasvuunsa ja kehitykseensä. Usein nuoret eivät tiedä tarkkaan tupakan vaaroista tai he vähättelevät niitä. Kerro, että tupakointi vaikuttaa muun muassa keuhkojen kehittymiseen, pituuskasvuun, fyysiseen kuntoon ja ihoon. Nuorena aloitettua tupakointia on vaikea lopettaa myöhemmin aikuisena.
Puhu nuoren kanssa siitä, miten hän voi vastustaa kaveripainetta. Tupakasta voi kieltäytyä, vaikka kaverit tarjoaisivat sitä tai polttaisivat itse.
Viestitä pojallenne, että hyväksyt hänet ja rakastat häntä, vaikka hän on kokeillut ja polttaa. Kerro, että olet hänestä huolissasi, koska hän on sinulle tärkeä. Tupakointi ei tee hänestä vähemmän rakastettavaa, mutta et hyväksy nuoren tupakointia.
Mitä varastamiseen tulee, sekin on syytä tuomita selkein sanakääntein. Nuorelle on hyvä sanoa, ettei raha kasva puussa. Rahankäytön hallintaa voi ja pitää opetella, ja hän voisi kenties tehdä pieniä lisätöitä saadakseen lisää rahaa, jos/kun sitä kaipaa? Nuoren rahankäytöstä löydät lisää tietoa esimerkiksi MLL:n sivuilta kohdasta http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/nuori_haluaa_jatkuvasti_lisaa_ra/
Koulun ja kodin olisi hyvä tehdä yhteistyötä, jotta teillä on sama linja, ja osaatte tukea toinen toisianne. Oletko jo ollut yhteydessä kouluun ja sen oppilashuoltoon? Tarjottava tuki kannattaa ottaa vastaan!
Monet nuoret töpeksivät nuorena, ja se on vanhemmille rankkaa. Kasvukipuilu kuuluu nuoruuteen, ja rajojen asettaminen vanhemmuuteen. Rajojaan kokelevistakin nuorista kasvaa ihania ja vastuullsia aikuisia. Pyrkikää pitämään hankalista tilanteista huolimatta hyvä puheyhteys poikaanne, ja näyttäkää ja kertokaa hänelle arjessa, että hän on teille tärkeä ja rakas, vaikka koetteleekin välillä hermojanne.
Perheenne nuoremman lapsen kanssa voisi olla hyvä idea viettää välillä kahdenkeskeistä aikaa toisen tai molempien vanhempien kanssa, jos tilanne kotona häntä rasittaa. Hän kyllä varmasti pärjää, mutta ansaitsee ja tarvitsee välilä varmasti vanhemman jakamatonta huomiota ilman ylimääräistä stressiä.
Kaikkea hyvää murrosikäiseen perheeseenne!