Siirry sisältöön
Kolmas pyörä

Tervehdys,

Minua on tässä vaivannut kaksi asiaa viime aikoina. Toivon, että voisitte auttaa, miten tilanteissa kannattaisi toimia.

1. Olen parisuhteessa 3v sitten eronneen miehen kanssa. Olemme seurustelleet noin vuoden, mutta emme asu yhdessä. Miehelläni on alakouluikäinen tyttö (11v), joka ilmeisesti kokee meidän välisen läheisyyden (halaukset, pusut) ahdistavaksi /epämukavaksi, ainakin lapsen äidin mukaan. Äiti tosin ei hyväksy suhdettamme muutenkaan ja tekee koko ajan kaikkensa pilatakseen välimme.

Mitä mieltä olette, onko ok osoittaa normaalia läheisyyttä myösbtyttären läsnäollessa vai tuleeko sitä niitä viikkoina välttää tyttären edessä?

2. Tytön äiti pyörittää tytön päätä aina meidän ollessa viettämässä kolmestaan mukavaa aikaa. Soittelee ja viestittelee tytölle ja tytön käytös muuttuu aina sen jälkeen meitä kohtaan tylyksi ja hän alkaa mököttää. Äiti on myöntänyt, että hän voi pahoin, kun tietää meillä olevan mukavaa. Ei haluaisi tyttärelläänkään olevan mukavaa, kun ei vietä sitä hänen kassaan.

Olisin kysynyt, että mitä voimme tehdä, ettei äiti pääsisi aina pilaamaan yhteisiä matkojamme?

Iso kiitos kaikesta!

MLL:n vanhemmuuden tuen ammattilainen

Hei ja kiitos paljon kysymyksistäsi! On todella tärkeää, että kirjoitit näistä asioista, jotka ovat vaivanneet sinua. Pyrin löytämään muutaman näkökulman, joista on toivottavasti hyötyä teille.

Kirjoituksestasi kuvastuu, että haluat ajatella miehesi tyttären parasta ja toivot, että yhteinen aikanne sujuisi kaikin puolin hyvin. Se on erittäin hienoa ja tärkeä toive yhteisen elämänne rakentumisen kannalta. Uskon, että kertomiisi asioihin liittyy monenlaisia tunteita ja on varmasti kuormittavaakin joutua pohtimaan asioita monelta kannalta. Hienoa kuitenkin, että jaksat niin tehdä. Tällöin hankalissakin tilanteissa tulee todennäköisesti toimittua harkitummin. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on nyt todella tärkeää, jotta parisuhteenne ja suhteesi tyttöön pysyy ulkopuolelta tulevasta paineesta huolimatta hyvänä. Mikä tukee omaa hyvinvointiasi?

Hellyyden osoitukset ovat osa parisuhdetta ja monet lapset, etenkin murrosikäiset, voivat kokea omien vanhempiensa/ vanhemman ja tämän kumppanin väliset halaukset ja pusut kiusallisina. On hyvä muistaa, että tämä voi liittyä lapsen omaan kasvuun ja kehitykseen, jolloin lapsi itse vasta tutustuu aiheeseen ja ymmärtää sen merkitystä parisuhteessa. Uusperheissä toki vanhemman ja kumppanin välinen läheisyys on alkuun uusi ja vieraampi asia. Voisiko asiaa lähestyä hiljalleen ja kunnioittaa tytön aikataulua asiassa. Pienet huomion osoitukset arjessa ovat hyvä malli lapsille osoittaa välittämistä toinen toiselle. Intiimimmät hetket on hyvä jättää aikuisten kahdenkeskiselle ajalle.

Uskon, että voi tuntua todella epäreilulta, että toinen vanhempi pystyy vaikuttamaan etäältä teidän yhteiseen elämäänne. Jokainen käy eroprosessiaan läpi omaan tahtiin, jolloin toipuminen tapahtuu eri tahdissa toisen osapuolen kanssa. Tällöin toiselle voi tuntua pahalta kohdata hetket, kun oma lapsi viettää mukavaa aikaa toisen vanhemman ja tämän uuden kumppanin kanssa. Ikävää ja surullista on, jos sen seuraukset ulottuvat lapseen, eikä toinen vanhempi pysty ajattelemaan lapsen edun mukaisesti. Hienoa, että toinen vanhempi on kuitenkin pystynyt kertomaan, että hänestä tuntuu pahalta, kun teillä on keskenään mukavaa. Pystyttekö miehesi kanssa puhumaan näistä yhdessä, jotta sinun kuormasi kevenisi? Miten miehesi suhtautuu asiaan? Onneksi aika saattaa helpottaa tilannetta. Tytölle on hyvä antaa tilaa puhua asiasta ja itse voitte sanoittaa tilanteita kyselemällä esimerkiksi näin: ”Minulle tuli tunne, että vaikka halusit tehdä tämän yhteisen jutun meidän kanssamme, niin joku asia siinä alkoikin vaivata sinua. Haluaisitko puhua siitä, voisinko jotenkin auttaa?”. Näin osoitatte, että ymmärrätte tilanteen ristiriitaisuuden.

Joskus ulkopuolinen tuki on tarpeellista erovanhempien keskinäisiin keskusteluihin, jotta lapsen etu toteutuisi. Perheneuvolasta saa tukea lapsen kasvatukseen ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä tai pulmallisissa perhetilanteissa. Omista tuntemuksistasi voit tulla yksin tai yhdessä miehesi kanssa juttelemaan luottamukselliseen ja anonyymiin ajanvarauschatiimme, jossa voitte jakaa kokemuksianne ammattilaisen kanssa. Ajan voitte varata täältä:

Ajanvarauschat – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Alueelle ‘Kysy ammattilaiselta bonusvanhemmuudesta’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Takaisin ylös