Mitä voin tehdä, kun teini haistattelee minulle mennen tullen?
Tämä kysymys saattaa mietityttää monia nuoren vanhempia. Vanhempana tuntuu ymmärrettävästi turhauttavalta ja loukkaavalta, jos oma nuori puhuu epäkunnioittavaan sävyyn, haistattelee tai arvostelee vanhempaa kovin sanoin. Murrosikä, joka kuohuttaa nuoren mieltä ja vaikeuttaa tunteiden säätelyä, voi oireilla ulospäin haastavana käytöksenä, vaikkakaan kaikki nuoret eivät oireile tai reagoi samalla tavalla. Vanhempana on ymmärrettävää tuntea loukkaantumista. Toisaalta vaikka kehitysvaihe voi selittää ajoittaista haastamista, on vanhempana oikeus myös vaatia kunnioittavaa käytöstä nuorelta, samoin kuin itseltään nuorta kohtaan. Jos tilanteet toistuvat usein, voi myös nuoren kanssa pohtia sitä, onko nuorella jotakin, josta syystä on vanhempaan loukkaantunut tai mikä hänen toiminnassaan on erityisesti harmittanut. Onkohan haistattelun ohella keskenänne myös hyvä, yhteyden hetkiä? Monessa perheessä riidat murrosiässä lisääntyvät ja osittain tämä selittyy myöskin kehitysvaiheen kautta: murrosiässä nuoren kehityksellisenä tehtävänä on pyrkiä irti vanhemmistaan ja ärsyttäväksi koetuista vanhemmista on helpompi irtaantua.
On varsin inhimillistä, että tällaiset tilanteet herättävät vanhemmassa ärtymystä ja reaktioita. Nuori kuitenkin kaipaa kipeästi tukea tunteiden säätelyssä ja parhaimmillaan vanhempi toimiikin nuoren tunnepuskurina, joka vastaanottaa tunnekuohun ja palauttaa sen sen nuorelle entistä siedettävämpänä ja tunnistettavampana. Tilanteessa, jossa nuori on voimakkaassa tunnetilassa, pyyntö puhua asiallisemmin kaikuu usein kuuroille korville. Nuori kykenee kuuntelemaan vasta, kun on saanut purettua tunteensa ja raivattua ajatuksilleen tilaa.
Murrosikäisen haastavista tunteista keskustellaan Onks kaikki ok -podcastissa, jonka löydät alla olevan linkin takaa. Podissa syvennetään tietoa siitä, miksi nuori raivoaa ja miten vanhempi voi auttaa nuorta tunnesäätelyssä. Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan!
Onks kaikki ok? Podcast murrosikäisen vanhemmalle – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Näissä tilanteissa omaa jaksamista ja suhtautumista nuoreen auttaa se, että on itse hyvävointinen. Nuoren vanhempana olisikin tosi tärkeää pitää huoli omasta jaksamisestaan. On tärkeää, että arjessa on ihmisiä, joiden kanssa voi käydä keskustelua aiheeseen liittyen ja kelle voi jakaa tunnetaakkaa. Tätä varten myös MLL tarjoaa anonyymeja ja maksuttomia vanhemmuuden tuen palveluita, kuten Vanhempainpuhelimen ja ajanvarauschatin:
Ajanvarauschat – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)