Miten saatte teinit siivoamaan? Meillä huoneen siivous on aina riidan ja taistelun jälkeen. Yleensä ei sittenkään siivoa vaan työntää tavarat kaappiin tai sängyn alle.
Huoneessa saattaa lojua viikon vanhoja ruoan jätteitä ja likaisia vaatteita ja astioita.
Kuuluuko tämä osana murrosikää?
Asumme ahtaasti joten siisteys korostuu. Sotkuisuus häiritsee todella paljon muuta perhettä.
Neuvoja? Ajatuksia?
Meillä on huoneen siivous sidottu kuukausirahaan. O sovittu, että kerran viikossa kuuluu nuoren siivota oma huone (imurointi, pöydän raivaus, tavarat pois lattialta kaappiin, roskiksen tyhjennys), muuten ei kuukausirahaa makseta. On toiminut melko hyvin. Muistuttamaan kyllä joutuu. ;)
Itse olin samanlainen M35 äiti siivoi ja samalla tutki paikkoja se riitti sit pysy ovi lukossa ja huone siistinä jonka jälkeen omaan kotiin muutto
Hyvin tutulta kuulostaa!
Murrosikään kuuluu tämäkin.
Välillä vain on otettava käyttöön vanhat hyvät konstit; kiristys, uhkaus ja lahjonta.
No, rauhallisesti keskustellen tietysti ensi alkuun.
Nuo samat argumentit, mitä kirjeessäsi siivouksen puolesta esität, varmasti menevät perille teinillekin.
Toisinaan teen teinien huoneen siivousta yhdessä heidän kanssaan. Oma aika ei riitä myös heidän huoneittensa siivoamiseen, joten hyvä heidän on tehdä se itse.
Paljon tsemppiä sinulle!
Minun teini alkoi roikkumaan kylillä aamuun, lintsailemaan ja varastaa minulta rahaa. Tämän lisäksi jättää kaikki sotkut sille sijoilleen. Mustikka smoothien sotkut värjäävät pöydän, märät pyyhkeet jätetään lattialle, puhtaat pyykit heitetään lattialle ja pyykkikoneesta märät pyykit vessan lattialle. Lisäksi pyyhkeitä haetaan kaapista ja pyyhitään mopon satula, jonka jälkeen pyyhkeet jätetään ulos. Tässä muutamia esimerkkejä.
Nuori ei tee kotona mitään. Jos huomautan tai komennan, olen raivohullu vitun ämmä. Hän kantelee kavereilleen ja minusta tehtiin lastensuojeluilmoituskin. Kotona vain harvoin huudan. Enkä ole väkivaltainen. Päinvastoin kaksi lastani joskus ovat minua lyöneet. Lasten isä on saanut toisen lapsen pahoinpitelystä syytteen. Nyt olen sossuilta saanut neuvon, etten puuttuisi lapsen tekemisiin. Jos aamulla ei lähde kouluun, niin toteaisin vain paljonko kello on. Antaisin lapsen sotkea ja katsoisin mitä tapahtuu. Ainakin omaisuuttani tuhoutuu..
Olenko ymmärtänyt kasvatuksen nyt aivan väärin? Nyt olen kyllästynyt olemaan piika ja antaa lapsen tuhota kotia Minun pitäisi nyt ohjeiden mukaan antaa lapsen jatkaa samalla tyylillä. En saisi siis uhkata, että otan skootterin pois jos ei sääntöjä noudata vaikka skootterin ehtona oli mm. kotityöt.
No Heippa!
Kuulostaa jo vähän siltä, että nyt on aika puuttua jo asiaan ;-)
Nuori tarvitsee selkeät rajat. Niitä voi olla vaikea asettaa mutta se kannattaa. Alkuun tulee varmasti kovaakin vastarintaa, mutta jos voit keskustella ”elämän tietyistä perusasioista” kuten siisteys, hygienia yms. ja saada sitä kautta pari-kolme asiaa sovittua, niin se on hyvä alku.
Ei nämä helppoja aisoita ole ja monissa kodeissa on samaa ongelmaa enemmän tai vähemmän. Nuoren oman huoneen järjestykseen ei kannata liikaa puuttua, kunhan hygienia ei vaarannu (ruoan jätteet yms). Se huone on nuoren oma valtakunta ja sotkua meidän vanhempien pitää siellä vähän sietääkin. Kyllä se siitä jossain vaiheessa korjaantuu.
Väkivaltaa ei pidä hyväksyä missään olosuhteissa. Voit kertoa, että sinun pitää ottaa yhteyttä viranomaisiin jos ei asiaan tule muutosta. Tässä pitää ehkä vähän uhkaillakin.
Jos skootterin poisotosta ei tule kohtuutonta vaivaa liikkumiseen voi sitäkin mielestäni käyttää uhkakeinona. Ja myös toteuttaa, esim. viikoksi.
Kun sitten ne pari-kolme sovittua asiaa alkaa toimia, niin voit vaikka jotenkin palkita nuorta. Siitä voi sopia myös etukäteen, esim. kuukauden jakson jälkeen.
Rauhallinen, perusasioita esiintuova suhtautuminen ja sopiminen varmasti menee nuoren kaaliin lopulta.
Jokainen äiti ja isä ovat kasvattajia ja vanhempia. Meillä on velvollisuus rajat asettaa ja tietyt asiat määrätäkin. Vaikka se ei totisesti aina ole helppoa.
Voimia ja hyvää syksyä!
Ei ketään voi pakottaa siivoamaan. Kyllä hän omassa kodissa huomaa että pitäisi siivota joten no problem
t. 19V poika
Huoneen siivous kuuluu perusasioihin. Olen sanonut murrosikäiselle pojalleni, että koti ei ole mikään palvelutalo tai hotelli ja jokaisen on tärkeätä osallistua kotitöihin. Joskus siivous kestää, mutta kaikki aikanaan…
Tärkein työ on kuitenkin koulu ja se tulee hoitaa ja siihen panostaa. Yhdessä tsempataan ja koskaan ei ole tarvinnut huutaa. On ihanaa, kun nuori kertoo ajatuksistaan, unelmistaan ja haluaa jakaa kanssani päivän asiat. Kiitän, kehun ja kannustan aina, kun siihen on suinkin mahdollista. Yritän kivoilla asioilla motivoida siivoamaan, kuten jotain kivaa yhteistä tekemistä.
Lopettakaa nalkuttamasta ja puhukaa nuorelle kuin kenelletahansa muullekin henkilölle. Näin nuori ei tunne olevansa aliarvostettu tai ei-toivottu.
Laita nenän eteen jätesäkki ja sano että kaikki tavarat sinne joita ei jaksa siivota.