Siirry sisältöön

Isä alkoi vetäytyä kun lapset tulivat teini-ikään

Yksin vastuussa

Olemme ihan tavallinen perhe, jossa on kaksi teini-ikäistä lasta, 16-vuotias poika ja 17-vuotias tyttö. Lasten tullessa teini-ikään mieheni käytös muuttui, hänestä tuli etäinen eikä ole käytännössä missään tekemisissä lasten kanssa. Olen puhunut asiasta paljon lasten kanssa, selittänyt ettei ole heidän vikansa, vaan johtuu ehkä isänsä omasta rikkinäisestä perhetaustasta. Olen itse aina ollut läheinen lasten kanssa, ehkä koska olin kotiäitinä lähes 8 vuotta. Poika tuntuu kärsivän paljon, kun ei ole isää, on mari- ja tupakkakokeiluja ja koulu menee huonosti. Tyttö on kiltti ylisuorittaja. Molemmat ovat enimmäkseen omissa huoneissaan, eivätkä välttämättä tule edes syömään yhdessä. Mieheni matkustaa paljon, ja tekee paljon töitä. Olen hyvin yksin, sillä omat vanhempani sekä myös mieheni vanhemmat ovat jo edesmenneitä. Haluaisin luoda onnellisen ja välittömän, iloisen perheen, koska en itse sitä saanut kokea (vanhempani olivat alkoholisteja), mutta tuntuu että kaikki menee huonoon suuntaan. Kumpikin lapsi on minua kohtaan kiva ja ystävällinen, halataan ja toivotetaan hyvät yöt ja huomenet. Mutta kumpikin on aika lailla vetäytynyt omaan kuoreensa.

MLL:n vanhemmuuden tuen ammattilainen

Kiitos viestistäsi! Ikävä kuulla, että miehesi on muuttunut etäiseksi lasten tullessa murrosikään ja nyt olet ymmärrettävästi huolissasi sen vaikutuksesta lapsiin ja koko perheeseen.

Murrosikään kuuluu, että nuori ottaa etäisyyttä vanhempiin osana itsenäistymisprosessia. Vanhemmalle tämä saattaa näyttäytyä niin, että nuori ei enää tarvitse häntä samalla tavalla, jolloin hän saattaa jättäytyä taka-alalle antaen tilaa. On totta, että nuorelle pitää osata antaa tilaa, mutta on tärkeätä muistaa, että hän edelleen tarvitsee vanhemman läsnäoloa ja aikaa. Olettekohan keskustelleet tästä miehesi kanssa; vaikka lapset ovat jo isoja niin he edelleen tarvitsevat vanhempiaan, vaikka eivät sitä aina osoittaisikaan? Voisiko olla, että lasten tullessa murrosikään miehesi on kokenut, että häntä ei enää tarvita samalla tavalla ja on vähitellen muuttunut etäiseksi tarkoituksenaan antaa tilaa? Voit vaikka vinkata miehellesi asiaa käsittelevän tekstin:

Murrosikäinen tarvitsee yhä vanhemman läsnäoloa ja kiinnostusta – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Mainitsit miehesi rikkinäisen perhetaustan ja pohdit sen vaikutusta hänen etäiseen käytöksensä. Oma perhetausta voi vaikuttaa omiin toimintatapoihin ja ajatuksiin vanhempana olosta, etenkin jos omia kokemuksia ja niiden vaikutuksia ei ole ollut mahdollista pohtia kenenkään kanssa. MLL:n Nuorisoneuvolan sivuilta löytyy Muistele omaa nuoruuttasi -pohdintatehtävä, jonka tarkoitus on auttaa ymmärtämään itseään vanhempana paremmin. Mitä ajattelet, jos ehdottaisit miehellesi, että tekisitte tämän pohdintatehtävän, vaikka yhdessä? Sen avulla miehesi voi pohtia, miten hän toivoo lastensa muistelevan tätä elämänvaihetta aikuisena. Pohdintatehtävän löydät täältä:

Muistele omaa nuoruuttasi – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Oli ihana lukea, että sinulla on hyvät ja läheiset välit lapsiin – se on tärkeä ja kantava voimavara. Vaikka nyt tuntuukin, että lapset ovat vetäytyneitä omaan kuoreensa niin on tärkeätä välittää heille viestiä siitä, että heistä ja heidän tekemisistään ollaan kiinnostuneita. Murrosikäisille onkin tyypillistä, että vanhemmille ei jaeta asioita samalla tavalla kuin ehkä aiemmin ja suurin osa ajasta vietetään omassa huoneessa suljettujen ovien takana. Päivittäisestä kuulumisten kyselystä on kuitenkin hyvä pitää kiinni ja viestittää nuorille, että he voivat halutessaan tulla juttelemaan asiasta kuin asiasta. Hienoa, että olet puhunut lasten kanssa isän käytöksestä ja tuonut esiin, että se ei johdu heistä. Lapset voivat helposti alkaa syyttämään itseään ja sen takia heidän on tärkeätä kuulla, että taustalla on muita syitä.

Mainitsit erityisesti poikasi kärsivän isän poissaolevasta käytöksestä. Onko hän pystynyt kotona puhumaan asian herättämistä tunteista? Joskus nuoren voi olla helpompi puhua asioista ulkopuoliselle aikuiselle esim. koulukuraattorille. Ehkä voisit ehdottaa pojallesi, että varaisitte ajan kuraattorille.

Mikäli haluat jatkaa keskustelua aiheesta voit soittaa Vanhempainpuhelimeen tai varata ajan chattiin:

Vanhempainpuhelin – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Alueelle ‘Kysy ammattilaiselta murrosiästä’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Takaisin ylös