Siirry sisältöön
Nimetön

Tyttö selaa kännykkää jatkuvasti, eikä kerro millä sivuilla käy. Hän on laittanut koodin ettei puhelinta saa auki ilman sitä, joten en tiedä mikä sivuilla hän käy. Olen huolestunut ettei tekisi mitään tyhmää, vaikka onkin fiksu tyttö. Mikä neuvoksi?

Nimetön

Sinä varmaankin maksat tyttäresi laskun? Sinulla on varmaankin myös puhelimen PUK-koodi jolla puhelin aukeaa, tosin ihan heppoisin epäilyin ei esim. nuoren viestejä saa mennä lukemaan…

En tiedä miten muissa puhelimissa on, mutta yläkouikäisellä pojallani on Lumia. Omassa tietokoneessa on myös käyttöjärjestelmänä windows ja microsoft-tilin kautta sai määriteltyä Lumiaan estot, laitoinkohan ikäräjaksi K14 ettei voi ladata netistä mitään sitä vanhemmille tarkoitettua. Samoin hänen tietokoneella on samat estot. Lumioita ja windows-käyttöjärjestelmää on haukuttu, mutta tässä asiassa se on loistava. Itse puhelimen käyttöliittymän minkä laskuja maksat kautta saa myös joitain estoja, ainakin saldorajat. Sekin kannattaa tutkia.

Nimetön

Kannattaa nyt miettiä että pelkäätkö oikeasti että on jollain kielletyillä sivustoilla tms, koska luottohan siinä voi mennä kun toisen puhelinta aletaan tonkimaan ilman lupaa. (Et kai säkään kokisi oloasi mukavaksi jos joku keksisi keinoja päästä sun puhelimellesi, vaikkei siellä olisikaan salaista?)
Mieluumin keskustelisin asiasta ja sanoisin että äitiin voi luottaa ja jos on jotain kysyttävää niin voi kysyä ja sanoa jos on asiaa.
Useimmiten aika menee netissä ja kännykällä viestitellessä (kik, whatsapp..) ja muilla sivuilla (facebook, instagram, ask.fm) jne. kannattaa ottaa siis myös selvää näistä ”muotisivustoista”, koska mm. ask.fm on ollut otsikoissa muutamia kertoja vakavien kiusaustapauksien takia.
Tietty kun netti on käsillä kokoajan voi tulla houkutuksia mennä pahemmille sivuille ja siksi kannattaa ilmaista, että et halua tyttäresi joutuvan ongelmiin, huonoille sivustoille tai esim. saavan traumoja mistään.

Hyvä että huolehdit ja välität, mutta joskus ongelmia voi tulla lisääkin jos aletaan ns ”nuuskimaan”. Kunnon luottamus ja puhuminen tepsii paljon paremmin kun luvatta kännykälle meneminen, ja mm. noiden rajoitusten laitto voisi olla ihan hyvä idea.

Tsemppiä!

Nimetön

Hei!

13 -vuotiaat ovat paljon kännykällä. Usein he ovat esim. yhteisöpalvelu WhatsUpissa tai SnapChatissa tai Kik:ssä, jotka ovat nuorten suosimia keskustelufoorumeja. Siinä missä me tämän päivän aikuiset tapasimme kioskin nurkalla tai olimme puhelimessa, nuoret ”puhuvat” netissä. Toki useat ovat myös eri nettisivuilla, usein Facebookissa, Instagramissa jne. Sosiaalinen media on nuorille ilma, jota he hengittävät; meille aikuisille usein vieras.

Mikset ottaisi asiaa puheeksi nuoresi kanssa? Kysy häneltä mitä hän kännykällä tekee ja kenen kanssa hän siellä on? Kerro ja osoita kiinnostustasi, älä utele. Voit myös kertoa huolistasi, mutta ei kannata uhkailla, kiristää tai pelotella. Etene kysymysten kautta!

Suojakoodi puhelimessa on hyvä olla monestakin syystä. Lukittu puhelin ei tee virhesoittoja tai lähettele virheviestejä. Jos puhelin varastettaisiin tai napattaisiin tytöltäsi, muut eivät pääse käyttämään sitä.

Nuorelle on kuitenkin hyvä puhua myös siitä, että ainainen puhelimella olo ei ole hyväksi. On tarpeen olla kavereiden ja perheen kanssa myös sosiaalisessa kanssa käymisessä katsoen silmiin, puhuen, koskettaen … On tilanteita, joissa puhelinta ei näplätä: ruokapöytä, juhlat, … Myöskään illalla nukkumaan mennessä on syytä laittaa puhelin kiinni ja äänettömälle riittävän ajoissa, jotta uni tulee ja nuori pääsee rauhoittumaan.

Jos sinulla on älypuhelin ja siinä ei vielä ole esim WhatsUpia, pyydä nuoreltasi apua sen asentamiseen – saatte uuden mukavan kanavan olla yhteydessä päivän aikana!

Tsemppiä keskusteluihin nuoresi kanssa!

Nimetön

Tiesitkö että ne estot on ohitettavissa helposti?
itse sain ne auki.

Vastaa aiheeseen: 13v tytär

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös