Siirry sisältöön
Nimetön

Hei,

miten olette järjestäneet, jos kymmenvuotias lapsenne sairastuu. Silloinhan ei voi olla poista töistä enää.
Tämä tulee ajankohtaiseksi keväällä enkä ymmärrä, miten
lapseni voisi olla yksin kotona, jos on onksennustauti, kova kuume jne.
Olen yksinhuoltaja ja verkostoa päiväsaikaan ei ole.

Palkaton vapaa toisi taloudellisia ongelmia.

Nimetön

hei!
Ei liity nyt aiheeseen, mutta mua kyllä risoo tuo säädös!
Kaikki lapset ei kasva samalla tavalla ja en voisi kuvitellakaan jättäväni omaa 10v lastani yksin kotiin kipeänä (joskus en terveenäkään). Tietysti ihanaa jos vaihtoehtona on palkaton vapaa näin lama-aikaan.
Eikös esimerkiksi MLL tarjonnut jotain hoitopalveluita lapsille tai onko sun mahdollista hankkia joku toinen lapsenvahti ulkopuolelta? Tietysti lyhyellä varoitusajalla voi olla vaikea saada ketään mutta yrittää kannattaa…
Seuraan tätä aihetta!

Nimetön

Hei ”Ulalla”,

Tilanne on kieltämättä kimurantti, ja lähes kaikki vanhemmat ovat saman kysymyksen edesssä jossain vaiheessa elämää. On ihan totta, että ero 9-vuotiaan ja 10-vuotiaan välillä on olematon, jos lapsi saa vaikkapa kovan kuumeen tai muun kotiinjäämistä vaativan pidempiaikaisen sairauden kuten vaikka oksennustaudin, kuten kirjoitat.

Onneksi 10 -vuotiaat sairastavat enää vain harvoin. Suuri osa sairastamisesta ei ole kovin rajua, ja usein kotiin on hyvä jäädä lepäämään ilman, että lapsella on kova kuume, flunssa tai muu tilanne, jolloin on ”taju pois”. Moni kymmenvuotias pystyy olemaan kotona lepäämässä ja vanhempi riittävän hyvillä mielin töissä, kun lapsella on hyvät ohjeet – vaikkapa kirjallisena jääkaapin ovessa – ruokaa kaapissa, kännykkä ladattu, äänellisellä ja käsillä. Hoito- ja toimintaohjeet selvästi yhdessä sovittuna ovat tarpeen ja auttaavat.

Jos tällainen päivä tulisi, voitko tehdä lyhyemmän työpäivän tai osan työpäivästä etänä? Onko lapsella isä lähettyvillä; voisiko hän hoitaa lasta silloin vaikka ei olisi hänen hoitovuoro? Kirjoitat, ettei sinula ole verkostoja päiväsaikaan, mutta löytyisikö kysymällä naapurustosta joku vaikkapa kotiäiti tai eläkeläinen, joka voisi esimeriksi käydä kerran tai kaksi lapsen luona vaikkapa vain katsomassa kuulumiset ja huikkaamassa heit, lämmittämässä ruokaa tms.? Kysy rohkeasti, joku voisi kenties halutakin auttaa ja kokea siten olevansa hyödyksi!

Kirjoitat, että palkaton vapaa toisi taloudellisia ongelmia. Voisitko yrittää sopia työpaikalla, että olisit vain muutamia palkattomia tunteja tai puoli päivää pois tai vaihtoehtoisesti teksit ”sisään” tai ylitöitä toisena ajankohtana?

Jos tämä ei onnistu, ja joudut silti ottamaan palkatonta töistä, mieti tarkkaan mistä voisit tinkiä ja säästää. Sukan varteen on useissa lapsiperheissä hankala säästää, mutta sairasteluja varten kannattaa tämäkin asia pitää mielessä. Iloitaan myös siitä, että meillä Suomessa on kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvät perhejoustot niin lainsäädännöllisesti kuin henkisesti: pääsääntöisesti Suomessa työnantajat joustavat perhetilanteissa ja -kriiseissä erittäin hyvin. Ota asia rohkeasti esiin esimiehesi kanssa!

Voit saada Kelasta erityishoitorahaa alle 16-vuotiaan lapsen sairaalahoidon ja siihen liittyvän kotihoidon ajalta. Erityishoitorahan saaminen edellyttää lapsen hoitavalta lääkäriltä D-lääkärinlausuntoa sairauden vaikeudesta sekä vanhemman hoitoon osallistumisen tarpeellisuudesta. Erityishoitorahan tarkoitus on korvata ansionmenetystä, jos joudut olemaan kokopäiväisesti pois työstäsi hoidon vuoksi etkä saa palkkaa.

Jos sinun täytyy mennä töihin, maksullista lastenhoitoapua vaikkapa muutamiksi tunneiksi voit kysyä MLL:stä http://www.mll.fi/vanhempainnetti/lastenhoito/ tai Väestöliistosta http://www.vaestoliitto.fi/kotisisar/

Toivotaan, ettei lapsesi sairastu pahasti juuri tuossa iässä.

Vastaa aiheeseen: 10 lapsen sairastelu

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös