Siirry sisältöön

Allekirjoita vetoomus

Vaikeneminen on osoitus siitä, että epäkohta silmiemme edessä saa siunauksemme.
Pysymällä vaiti annamme nimittäin asioille hiljaisen hyväksyntämme – halusimme tai emme. 
Hiljainen hyväksyminen on sitä, kun tyytyy tukkimaan suunsa, vaikka tietää että pitäisi puuttua. 
Puuttua siihen, kun jotakuta kiusataan koulupihalla tai nälvitään netissä. Puuttua siihen, kun kaverille käännetään selkä, ja siihen, kun joku jätetään yksin.

Kiusaamista esiintyy enemmän kuin koskaan aiemmin. Hieman alle 10 % koululaisista kokee kiusaamista viikoittain. Jopa 30–40 % koululaisista on ollut kiusattuna tai osallistunut kiusaamiseen ainakin joskus lukukauden aikana. Erityisesti vähintään kerran viikossa kiusaamista kokeneiden määrä on alkanut kasvaa.  200 oppilaan koulussa se tarkoittaa, että lähes noin 20 oppilasta joutuu joka viikko kiusatuksi ja 80 oppilasta on osallistunut kiusaamiseen tai ollut kiusattuna lukuvuoden aikana.

Kiusaamisen takia monet lapset joutuvat elämään joka päivä pelon ja ahdistuksen keskellä. Tuskallinen ahdistus ei välttämättä helpota edes kesälomalla lapsen pelätessä syksyllä alkavaa koulua. Monen lapsen luottamus aikuisten mahdollisuuksiin puuttua kiusaamiseen on erittäin heikko. Tämän on loputtava. Meidän aikuisten on aika kantaa oma vastuumme kiusaamiseen puuttumisesta. Yhteiskunnan on aika toimia ja vahvistaa kiusaamiseen puuttumista ja sen ehkäisyä kaikilla kouluasteilla.

Allekirjoita henkilökohtainen lupauksesi ja vetoa kanssamme:

Nimi(Pakollinen)
Sähköposti(Pakollinen)
Oma lupaukseni ja vetoomukseni MLL:n kanssa(Pakollinen)
__________________________________________________________(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 


Ehdotuksemme toimenpiteille, joilla kiusaamiseen voidaan puuttua ja kiusaamista voidaan ehkäistä tehokkaammin:

  1. Mahdollistetaan opettajille ja muulle kouluhenkilöstölle säännöllinen täydennyskoulutus kiusaamisen ehkäisyyn, puuttumiseen ja seurantaan.
  2. Lopetetaan kiusaamisen ehkäisyn projektiluonteinen kehittäminen ja siirrytään systemaattiseen, tavoitteelliseen ja kansallisesti ohjattuun työhön.
  3. Tuetaan järjestöjen kiusaamista ehkäisevää työtä riittävällä rahoituksella.

Kiusaaminen on väkivallan muoto. Lapsen oikeus elää väkivallatonta lapsuutta turvataan jo YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Koulutusta koskevan lainsäädännön mukaan jokaisella oppilaalla ja opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Tästä huolimatta kiusaaminen kouluissa ja oppilaitoksissa on vakava ongelma ja sillä on kauaskantoiset vaikutukset niin yksilön kuin yhteiskunnan kannalta.

Yhdenkään lapsen ei pidä joutua pelkäämään koulussa.
Allekirjoita ja jaa vetoomus!

 

Takaisin ylös